Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Water/water warmtepompen

Over water/water warmtepompen (de open systemen althans) zal je niet zo snel uitgebreide informatie terugvinden. De reden hiervoor is simpel: voor particulieren is dit type financieel niet interessant, voor grotere bedrijven echter wel. Het wordt pas echt financieel interessant wanneer de warmtevraag boven 25 kW ligt.

 

Uitleg water/water warmtepompen

Bij water/water warmtepompen wordt de warmte uit water gehaald. Het kan ook met de hulp van water uit de grond worden gehaald. Er zijn verschillende mogelijkheden, maar bij al deze types geldt: Hoe groter men de warmtewisselaar dimensioneert, hoe beter het rendement van de installatie.

 

Water oppompen uit een rivier of een meer (open systeem)

Water-water warmtepompen werking Indien het pand gelegen is naast een meer of rivier, dan kan het water daaruit worden opgepompt. Het water zal vervolgens door het warmtepompsysteem gevoerd worden om dan uiteindelijk terug geloosd te worden, vandaar de naam ‘open systeem’. Er moet wel voorzien worden in een goede filter. Een gesloten systeem, zoals bijvoorbeeld voor woonboten, bevat geen filter. Het rendement ligt vrij hoog, mede omdat rivieren of meren niet helemaal dichtvriezen en de temperatuur meestal boven de 4° Celsius blijft.

 

Verticale grondwarmtewisselaar (gesloten systeem)

Bij deze methode zal een put geboord worden. De diepte is afhankelijk van de grootte van de oppervlakte dat verwarmd moet worden. In die put worden U-vormige pijpen geplaatst waardoor het water zal vloeien. Het water neemt de warmte op van de diepe grondlagen en via de warmtepomp wordt deze temperatuur verhoogd.

De dimensionering van deze warmtewisselaar, en de grondsoort waarin hij geplaatst wordt, bepaalt in hoge mate het rendement van de installatie. Overdimensionering verdient zichzelf op de lange duur altijd terug. Ondergedimensioneerde bodemlussen zijn de meest voorkomende oorzaak van het slecht of niet functioneren van warmtepompen. Je kan eenvoudig een prijs op maat ontvangen via de offertepagina.

 

Warmte putten uit grondwater (open systeem)

In de meeste gevallen zal men hier twee putten boren. Uit de ene zal het grondwater worden opgepompt (waaruit de warmte wordt gehaald) en in het andere zal het koude water worden geloosd. Het lozen van het koude water in een riool is niet toegestaan. Dit systeem heeft een hoger rendement als het gesloten systeem hierboven, maar de kostprijs ligt ook veel hoger.

Dit systeem heeft grote voordelen wanneer de woning of het gebouw ook gekoeld moet worden. In de winter pompt men namelijk warm grondwater op, doordat hier warmte uit onttrokken wordt, koelt het af. Dit afgekoelde grondwater wordt weer opgeslagen in de andere put, zodat het in de zomer daaruit gehaald kan worden om het gebouw te koelen. Voor een vrijblijvende prijs op maat kan je steeds terecht op onze offertepagina.

 

Horizontale grondwarmtewisselaar (gesloten systeem)

Bij dit systeem zal een groot buizennetwerk onder de tuin worden aangelegd. Een groot oppervlakte is noodzakelijk. De COP is sterk afhankelijk van het seizoen omdat de buizen 70cm tot 1.5m onder de grond liggen. Bij een strenge winter heeft dit systeem een slecht rendement.

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs