Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Checklist warmtepompen: waarmee rekening houden?

Warmtepompen zijn goede systemen, maar daarvoor niet voor iedereen geschikt. Het blijft een grote investering die niet voor iedereen haalbaar is of de beste oplossing biedt. Het is daarom altijd een goed idee of een warmtepomp ideaal is voor u. Onze checklist helpt je hopelijk de beste keuze te maken.

 

Checklist warmtepompen: Info en tips

Warmtepompen behalen het meeste rendement als de woning goed geïsoleerd is. Dakisolatie, muurisolatie en goede beglazing (dubbel glas, driedubbel glas, …) zijn hierbij vaak de belangrijkste soorten van isolatie.

Ook het type warmtepomp is belangrijk, omdat het rendement afhankelijk is van de warmte van de warmtebron en de seizoensinvloeden. Geothermische warmtepompen (bodem/water en water/water) zijn het meeste stabiel en de winstfactor blijft hoog doorheen alle seizoenen. De warmtepompen die het meeste rendement behalen zijn echter ook wel de duurste in aanschaf.

Warmtepompen kunnen ook instaan voor de verwarming van water. Indien je al een goed presterend systeem heeft dat voorziet van warm sanitair water, dan moet je er toch wel even bij stilstaan of het al dan niet interessant om hiervoor de warmtepomp in te schakelen of niet.

Bij sommige warmtepompen zijn er vergunningen nodig of is er een meldingsplicht. We behandelen dit in een apart artikel waar je alle info kan terugvinden, maar verifieer dit zeker ook bij de installateur en je gemeente.

Kies voor kwaliteit en vraag naar het Quest kwaliteitslabel. Dit is een label dat de kwaliteit en betrouwbaarheid van warmtepompen (maar ook zonnepanelen en zonneboilers, …) moet garanderen. Ze kunnen herkend worden aan een specifiek logo met vermelding van het EHPA Quality Label.

Een omkeerbare airco kan in sommige gevallen handig zijn, maar wordt meestal afgeraden. Deze oplossing is het minst ecologisch (passieve koeling is ecologischer) omdat er ook energieverbruik is om de woning af te koelen. Het blijft echter wel efficiënter dan een aparte airconditioning.

Vergeet niet te checken naar alle beschikbare premies en subsidies. Deze kunnen de aanschafprijs van een warmtepomp flink doen verminderen.

Gaat het om de vervanging van een bestaand verwarmingssysteem? Ga dan na of warmtepompen voor u een besparing kunnen betekenen. Maak een overzicht van je huidige energiekosten, het liefst over meerdere jaren. Is uw huidige verwarmingsinstallatie al aan vervanging toe? Soms kan het de moeite zijn om nog even te wachten alvorens het systeem te vervangen door een warmtepomp.

Benieuwd naar een prijs op maat voor de installatie van jouw warmtepomp? ✓ Ontvang hier gratis offertes.

 

Woning- en gezinssituatie

Wat is de situatie van de woning? Installateurs zullen info nodig hebben om de gepaste offertes te kunnen opmaken. Volgende vragen mag je van een installateur verwachten wanneer je bij hen informeert over warmtepompen:

  • Hoeveel verdiepingen heeft de woning?
  • Hoeveel m² ?
  • Wat is de leeftijd van de woning?
  • Hoe is de huidige situatie met betrekking tot isolatie? Is er isolatieglas gemonteerd?
  • Bijzonderheden:
    • Dient de warmtepomp in te staan voor de verwarming van een zwembad?
    • Gaat het om ruimtes met een hoog plafond?
    • Dient de warmtepomp ook het sanitair water te verwarmen?
  • Welke uitbreidingsplannen zijn er en hoe is de staat van de huidige leidingen van de verwarmingsinstallatie?

Belangrijk om ook rekening mee te houden, is de energiebehoefte en de situatie van de gezinssamenstelling. De energiebehoefte zal logischerwijze hoger komen te liggen naarmate het gezin meer leden telt. Zo kan u ook de vraag gesteld worden welke temperatuur het water moet zijn.

Warmtepompen met frequentie gestuurde compressoren en ventilatoren hebben een verlengde levensduur en zijn een pak zuiniger dan warmtepompen met een aan/uit compressor. Dit komt omdat het slijtage lager is aangezien de warmtepomp niet constant moet aan en uit slaan. Vraag dit na bij je installateur.

 

 

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs