Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

COP warmtepomp

Een belangrijke factor bij de beoordeling van de energiezuinigheid van een warmtepomp is de Coëfficiënt of Performance, oftewel de COP. Met die COP van een warmtepomp kan je de prestaties van verschillende systemen vergelijken. Maar wat is dit nu precies? Hoe kan je verschillende COP waarden vergelijken? En zijn er nog andere belangrijke waarden om het rendement te bepalen? Je ontdekt het hier!

Ga snel naar:
COP warmtepomp berekenen
COP warmtepompen vergelijken
Bepalende factoren voor de COP
Rendement warmtepomp: andere belangrijke factoren
Vergelijk offertes van warmtepomp installateurs

 

 

Wat is de COP van een warmtepomp?

De COP (Coëfficiënt of Performance) drukt het rendement van een warmtepomp uit. Het geeft de verhouding weer tussen de hoeveelheid energie die een warmtepomp levert en de hoeveelheid energie die het daarvoor verbruikt. Een hogere COP betekent dus dat de warmtepomp een hoger rendement heeft. Met andere woorden, het toestel is energiezuiniger en efficiënter. Dit resulteert dan weer in lagere energiekosten. Warmtepompen hebben gemiddeld een COP van 4.

Wil je nog wat meer informatie over de COP van verschillende warmtepompen? Een van onze installateurs helpt je graag verder. Vergelijk offertes van meerdere experts in je buurt.

cop warmtepomp

 

COP warmtepomp berekenen

De COP waarde van een warmtepomp geeft de verhouding weer tussen geleverde en verbruikte energie. Je kan de COP van een warmtepomp daarom berekenen met een simpele formule:

COP warmtepomp = geleverde energie ÷ verbruikte energie

Voorbeeld: 4 kWh ÷ 1 kWh = 4

 

Kortom, een warmtepomp die 4 kWh aan warmte levert en daarvoor 1 kWh aan elektriciteit verbruikt, heeft een COP van 4. Dit betekent dat voor elke eenheid energie die de warmtepomp verbruikt, het vier eenheden aan warmte produceert. Zo’n warmtepomp is dus ook 4x efficiënter dan een traditioneel verwarmingssysteem, dat 1 kWh aan warmte levert voor elke kWh aan verbruik

LET OP: de COP waarde die fabrikanten hanteren geeft altijd het maximale rendement in de meest gunstige omstandigheden weer. Kijk dus ook zeker naar andere factoren en vertrouw niet alleen op de cijfers die je te zien krijgt. Een warmtepomp installateur kan je informeren over het realistische rendement van jouw gewenste toestel. Ontvang advies op maat van erkende warmtepomp installateurs.

 

COP warmtepompen vergelijken

COP waarden verschillen vaak per type warmtepomp, omdat de gebruikte technieken en onderdelen in de warmtepomp hier effect op hebben. Hieronder geven we je een tabel met de gemiddelde COP per type warmtepomp:

Type warmtepompGemiddelde COP
Geothermische warmtepomp3,5 - 5,5
Lucht lucht warmtepomp3 - 4,5
Lucht water warmtepomp2 - 4
Hybride warmtepomp4 - 5

 

LET OP: COP verschilt op basis van de bron- en afgiftetemperatuur

Fabrikanten berekenen de COP waarde altijd op basis van een bepaalde bron- en afgiftetemperatuur. De bron is de plek waar de warmtepomp zijn warmte vandaan haalt, en zal dus per soort systeem verschillen. De afgiftetemperatuur is de temperatuur voor radiatoren en vloerverwarming en bedraagt bij de berekening meestal 35°.

Let er dus op dat deze temperaturen gelijk zijn als je de COP van warmtepompen wilt vergelijken. Alleen zo krijg je een goed beeld van de verschillen in efficiëntie. Een installateur kan je hierbij ondersteunen. Kom in contact met installateurs in de buurt.

 

warmtepomp cop

 

Bepalende factoren voor de COP

Er zijn een aantal factoren die de COP of het rendement van een warmtepomp kunnen beïnvloeden. We zetten de belangrijkste hieronder op een rijtje:

  • Type warmtepomp: de beschikbare soorten warmtepompen hebben allemaal een andere gemiddelde COP-waarde. De COP van een geothermische warmtepomp is bv. hoger dan de COP van een lucht-lucht warmtepomp.
  • Isolatiewaarde woning: een goed geïsoleerde woning zorgt ervoor dat er minder warmte verloren gaat, waardoor je warmtepomp minder hard hoeft te werken en je dus profiteert van een hoger rendement.
  • Temperatuur van warmtebron: ook de temperatuur van de bron waaruit de warmtepomp warmte haalt, speelt een belangrijke rol. Warmtepompen die de aardbodem gebruiken als warmtebron hebben een hoger rendement, omdat de temperatuur van de grond heel het jaar door constant blijft. De temperatuur van de lucht (en dus ook de COP van bv. een lucht water warmtepomp) kan echter flink variëren.
  • Soort verwarmingssysteem: verwarmingssystemen op lage temperatuur, zoals vloerverwarming, zijn in combinatie met een warmtepomp efficiënter dan hogetemperatuursystemen. Ze leiden dus tot een hoger rendement.
  • Overige factoren: tot slot kunnen ook andere factoren zoals de installatie van je warmtepomp, het onderhoud, het klimaat, het warmwaterverbruik, het aantal bewoners… het rendement van je warmtepomp beïnvloeden.

Op zoek naar de warmtepomp met het beste rendement? Een installateur kan je helpen om de juiste keuze te maken en zorgt voor een correcte installatie van de warmtepomp in kwestie. Zo profiteer jij van een optimaal rendement. Vind een geschikte installateur in je buurt.

 

Rendement warmtepomp: andere belangrijke factoren

Om het rendement van verschillende warmtepompen goed te vergelijken, moet je niet alleen kijken naar de COP. Ook de SCOP-, SPF- & ETHA-factor kunnen een beeld schetsen van het rendement en de energiezuinigheid van warmtepompen:

 

FACTOR 1: SCOP

De SCOP of de Seizoensgebonden Coefficient of Performance, drukt het rendement van een warmtepomp uit over een heel seizoen of jaar. De SCOP houdt rekening met variërende temperaturen en andere omgevingsfactoren over een langere periode. Dit maakt de SCOP een realistischere indicator voor de prestaties van een warmtepomp. De COP is namelijk maar een momentopname van de efficiëntie van een warmtepomp bij een bepaalde bron- en afgiftetemperatuur.

 

FACTOR 2: SPF

De SPF of Seasonal Performance Factor geeft het gemiddelde rendement van een warmtepomp over een heel stookseizoen weer. Net als de SCOP geeft de SPF de verhouding weer tussen de geleverde warmte-energie en de verbruikte elektrische energie. Waar de SCOP zich richt op de seizoensgebonden efficiëntie, neemt de SPF ook andere factoren in beschouwing. Denk aan opstart- en afsluitprocessen, eventuele energieverliezen, … Een hogere SPF betekent dat de warmtepomp over het algemeen efficiënter werkt.

 

FACTOR 3: ETHA factor

Met de ETHA-factor kan je het rendement van verschillende verwarmingssystemen vergelijken. ETHA staat voor Elektrische Totale Heffingsaftrek en geeft de verhouding weer tussen de nuttige warmte-uitvoer van de warmtepomp en de totale elektrische energie die wordt verbruikt. Een hogere ETHA-factor betekent dus ook dat de warmtepomp efficiënter is.

TIP: om verschillende warmtepompen op een correcte manier te vergelijken, moet je kijken naar de COP-, de SCOP-, de SPF- én de ETHA-factor. Zo krijg je een helder en compleet beeld van de efficiëntie van warmtepompen en kan je het beste toestel voor jouw situatie kiezen. Wil je graag advies op maat? Vul dan het onderstaande offerteformulier in:

 

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs