Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Warmtepomp of zonneboiler?

Wil je je woning verduurzamen en minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen als gas en mazout? Dan kan je bv. kiezen tussen een warmtepomp of zonneboiler. Met het eerste verwarm je je woning en met het tweede je sanitair water, telkens op een energiezuinige en duurzame manier. Maar welke investering is voor jouw huis interessant?

Ga snel naar
OPTIE 1: warmtepomp
OPTIE 2: zonneboiler
CONCLUSIE: kies ik een warmtepomp of zonneboiler?

Laat je adviseren door een erkende installateur!

 

 

TIP: je kan ook een zonneboiler met warmtepomp combineren!

Je hoeft niet per sé te kiezen tussen een warmtepomp of zonneboiler. Je kan deze duurzame systemen ook aan elkaar koppelen. Zo verwarm je je huis en je sanitair water met hernieuwbare energie. Zo’n combinatie werkt als volgt:

 1. Groot buffervat: bij de combinatie van een zonneboiler met een warmtepomp is het buffervat het hart van de installatie. Dit goed geïsoleerde vat met warm water is aangesloten op de centrale verwarming én op de sanitaire voorzieningen.
 2. Zonnecollectoren op je dak: is er genoeg zonlicht? Dan zijn het de zonnecollectoren van de zonneboiler die het water in het buffervat opwarmen. De vloeistof in de buizen van de collectoren vangen de zonnewarmte op en geven die af aan het buffervat met warmtewisselaars.
 3. Warmtepomp: de zonneboiler zal niet het hele jaar door in staat zijn om het water in het buffervat warm te houden. Bij te weinig zonnewarmte springt de geothermische of lucht warmtepomp dan bij om je cv- en sanitair water op temperatuur te krijgen.

LET OP: zo’n warmtepomp met zonneboiler is alleen geschikt bij een grondige energetische renovatie (of bij nieuwbouw). Voor een optimaal rendement moet je huis goed geïsoleerd zijn en beschik je idealiter ook over vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. Ontvang gratis advies op maat!

 

OPTIE 1: warmtepomp

warmtepomp of zonneboiler

Zoek je vooral een systeem om je woning zuinig en milieuvriendelijk te verwarmen? Dan is een warmtepomp de beste keuze. Hoe werkt zo’n warmtepomp precies? De verschillende stappen op een rijtje:

 • STAP 1 = warmtepomp haalt warmte uit je omgeving: zo’n systeem haalt tot 80% van zijn geproduceerde warmte uit een omgevingsbron. Afhankelijk van het type is dat de buitenlucht, de bodem of grondwater. Dat gebeurt via een gesloten circuit met een koelvloeistof die al op lage temperatuur verdampt en warmte opneemt.
 • STAP 2 = warmtepomp verhoogt temperatuur van omgevingswarmte: de compressor perst de verdampte koelvloeistof verder samen en verhoogt de druk. Zo krijgt die damp een hogere temperatuur. Het is deze compressor die op elektriciteit draait.
 • STAP 3 = warmtepomp geeft warmte af aan je warmtetoestellen: de damp komt dan in een condensor terecht. En door dat condenseren geeft het zijn warmte af aan je cv-water. Dit water stroomt dan naar je vloerverwarming, radiatoren, … om je huis op te warmen.
 • STAP 4 = cyclus begint opnieuw: is alle warmte afgegeven? Dan condenseert de damp weer volledig tot een koelvloeistof en begint het proces van voor af aan.

 

Soorten warmtepompen

Elke warmtepomp neemt warmte op uit een bepaalde omgevingsbron. Om welke bron dit gaat, hangt af van het type. We zetten de voornaamste opties kort op een rijtje:

 

Nieuwbouw = geothermische warmtepomp

Gaat het om nieuwbouw of een totaalrenovatie? Dan is een geothermische warmtepomp zeker het overwegen waard. Zulke systemen halen hun warmte uit de aardbodem of het grondwater. En vanwege die constante warmte (in vergelijking met de buitenlucht) krijg je het hoogst mogelijke rendement. Door de complexe en arbeidsintensieve plaatsing is deze optie echter wel het duurste.

Richtprijs: 15.000 à 30.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Renovatie = hybride of lucht warmtepomp

Wil je eerder je huidige cv-ketel vervangen met een kleinere renovatie? Dan is een lucht warmtepomp een praktischer en ook goedkoper alternatief. Je kan kiezen voor een volledig elektrische lucht-lucht of lucht-water warmtepomp, maar een hybride model is ook mogelijk. In dat laatste geval combineer je zo’n lucht warmtepomp met een gascondensatieketel.

Richtprijs: 4.000 à 9.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Gemiddelde prijs warmtepomp

De kostprijs voor het plaatsen van een warmtepomp hangt vooral af van het type, het vereiste vermogen, het merk, … Gemiddeld kan je rekenen op de volgende richtprijzen:

 • Geothermische warmtepomp: 15.000 à 30.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing)
 • Lucht water warmtepomp: 5.000 à 9.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing)
 • Hybride warmtepomp: 8.000 à 15.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing)
 • Lucht lucht warmtepomp: 4.000 à 7.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing)

TIP: de uiteindelijke kostprijs kan ook verschillen van installateur tot installateur. Daarom is het zeker de moeite waard om meerdere prijsvoorstellen te vergelijken. Zo krijg je een goed beeld van de kostenposten en kan je ook merken, adviezen, … naast elkaar leggen. Start je aanvraag hier!

 


OPTIE 2: zonneboiler

zonneboiler of warmtepomp

Met een zonneboiler verwarm je niet je huis, maar eerder het sanitair water in je keuken en je badkamer. Zo’n systeem is verantwoordelijk voor ongeveer 60% van je warmwaterbehoefte. In de winter is er namelijk te weinig zon om je water volledig te kunnen opwarmen met een zonneboiler. Zo’n installatie werkt zo:

 • STAP 1 = zonnecollectoren vangen zonnewarmte op: op je dak liggen zonnecollectoren die de zonnewarmte opvangen. Zo warmt een speciale vloeistof in de buizen op.
 • STAP 2 = vloeistof gaat naar voorraadvat in je huis: is de vloeistof in de buizen van de collectoren warmer dan het water in je voorraadvat? Dan stuurt een pomp die vloeistof naar dat voorraadvat om je sanitair water op te warmen (tot wel 60 graden Celsius). Is alle warmte afgegeven? Dan stroomt de vloeistof weer naar de zonnecollectoren.
 • STAP 3 = naverwarming springt bij indien nodig: een zonneboiler is meestal gekoppeld aan een naverwarming (meestal een cv-ketel of warmtepomp). Is er te weinig zon om je sanitair water tot de gewenste temperatuur op te warmen? Dan springt die naverwarming bij.

 

Soorten zonneboilersystemen

Er zijn verschillende soorten zonneboilers op de markt. Je kan een systeem kiezen om alleen je sanitair water te verwarmen, maar ook je huis en zelfs je zwembad verwarmen zijn een optie.

 

Zonneboiler voor sanitair water

Dit is het meest gangbare type zonneboiler. Hiermee warm je alleen het sanitair water voor je badkamer en keuken op. Een alternatief voor dit systeem is een warmtepompboiler.

 

Zonneboiler combi-systeem

Met dit systeem warm je naast je sanitair water ook de rest van je woning op. Zo’n zonneboilercombi is vooral geschikt voor grotere huishoudens. Let wel op: net als een warmtepomp is dit een systeem met een lagere watertemperatuur. Het is daarom ook vooral geschikt in combinatie met een optimale woningisolatie en vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren.

 

Zonneboiler voor zwembad

Naast een warmtepomp kan je ook met een zonneboiler je zwembad verwarmen. Bij kleinere zwembaden gaat het om zonnecollectoren in de vorm van koepels of matten die je zelf kan kopen. Bij grotere zwembaden installeert een specialist een volwaardig systeem met collectoren en een groot opslagvat dat in verbinding staat met je zwembad.

 

Gemiddelde prijs zonneboiler

De kosten voor een zonneboiler hangen vooral af van het systeem dat je kiest. Wil je bv. alleen je sanitair water opwarmen of ook je huis? Ook het vereiste volume van het voorraadvat, het aantal collectoren, … spelen een belangrijke rol. We zetten de richtprijzen op een rijtje:

 • Zonneboiler voor sanitair water: 2.000 à 6.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing)
 • Zonneboiler combi-systeem: 4.000 à 7.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing)
 • Zonneboiler voor groot zwembad: € 4.000 à 6.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing)

Een totaalprijs voor jouw zonneboiler? Vraag dan zeker meerdere voorstellen aan bij groene energie-installateurs in je buurt. Zo kan je gericht alle kostenposten, adviezen, plaatsingsmethoden, uitvoertermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier!

 


CONCLUSIE: kies ik een warmtepomp of zonneboiler?

Wil je je huis energiezuiniger maken, maar twijfel je nog tussen een zonneboiler of warmtepomp? Je uiteindelijke keuze hangt vooral af van de volgende factoren:

 • Isolatieniveau van je woning: is je huis al optimaal geïsoleerd? Dan komt een warmtepomp nog beter tot haar recht vanwege een maximaal rendement. Warmtepompen verwarmen namelijk op een lagere temperatuur dan bv. een gasketel. Bij minder geïsoleerde woningen is een zonneboiler dan weer een betere investering.
 • Warmtetoestellen: heb je nog klassieke radiatoren aan je muren hangen? Dan kies je beter voor een zonneboiler dan voor een warmtepomp. Wil je toch vooral je woning zélf duurzaam verwarmen? Dan zal je ook vloerverwarming moeten lagen leggen of je radiatoren vervangen door lage temperatuur radiatoren.
 • Persoonlijke wensen: uiteraard speelt jouw persoonlijke situatie ook een rol. Wil je bijvoorbeeld een oude gasketel vervangen door een duurzamer alternatief? Dan kom je al snel bij een (hybride) warmtepomp uit. Als je echter je energieverslindende elektrische boiler de deur uit wil, dan investeer je weer eerder in een zonneboiler (of warmtepompboiler).
 • Budget: bij een beperkt budget is investeren in een zonneboiler iets realistischer. De gemiddelde prijs van zo’n boilersysteem ligt namelijk lager dan voor een warmtepomp. Daar staat wel tegenover dat je een warmtepomp gemiddeld iets sneller terugverdient dan een zonneboiler.
 • Plaats op je dak: ten slotte zijn er ook een aantal praktische factoren die je keuze kunnen bepalen. Heb je bv. al zonnepanelen geplaatst en is er geen ruimte meer voor extra zonnecollectoren? Dan is de keuze voor een warmtepomp snel gemaakt.

BELANGRIJK: om een weloverwogen keuze te maken, heb je zeker advies nodig van een erkende groene energie-installateur. Die analyseert jouw situatie en behoeften en stelt dan de meest duurzame oplossing voor. Kom vrijblijvend in contact met meerdere erkende installateurs!

 

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs