Warmtepompenadvies.nl
Info & advies over warmtepompen en hun prijzen.
Vergelijk meer dan 240 erkende installateurs online!
header image
Warmtepompenadvies.nl

De warmtepompboiler

De warmtepompboiler is een speciaal type warmtepomp dat gebruik maakt van de omgevingslucht of ventilatielucht in de woning om je sanitair water op te warmen. Het is een energiezuinige en milieuvriendelijke soort boiler. Lees er hier alles over en ontdek de prijzen.

Snel naar: prijzenterugverdientijdvergelijking met zonneboiler/elektrische boilerwerking

 

warmtepompboiler voordelenWanneer is warmtepompboiler interessant?

1) Grote gezinnen of grote warmtebehoefte: Met een warmtepompboiler kan je op meerdere plaatsen tegelijk warm water afnemen. Er zijn boilervaten van hele grote volumes beschikbaar, afhankelijk van je verbruik.

2) Bestaande woning en/of geen zin in grote werken: De installatie van een warmtepomp is zeer eenvoudig. Het toestel werkt op elektriciteit en moet je simpelweg in het stopcontact steken.

3) Als je zonnepanelen hebt: Zonnepanelen kunnen aangesloten worden op je warmtepompboiler. De elektriciteit die je nodig hebt voor dit soort boiler, wordt dan op een groene manier geleverd.

 

 

Warmtepompboiler prijzen

Een warmtepompboiler heeft toch een relatief dure prijs in vergelijking met andere soortgelijke systemen. Je betaalt al gauw 2.500 euro voor een degelijke warmtepompboiler. Plaatsing en BTW zijn hier nog niet inbegrepen. Op enkele andere systemen na is deze wel het meest voordelig. Hoe meer warm water je verbruikt, des te voordeliger een warmtepompboiler wordt.

De prijs voor de aankoop van een warmtepompboiler kan variëren tussen de 1.500 en 2.700 euro (exclusief BTW en plaatsing). De factoren die de prijs beïnvloeden zijn het merk, het type, de inhoud en de prestaties van de warmtepompboiler. De richtprijzen bij aankoop variëren. Je kan gratis een prijs op maat ontvangen via de offertepagina.

 

Warmtepompboiler terugverdientijd

Het verbruik van een warmtepompboiler ligt veel lager dan bij een elektrische boiler. Daar waar een traditionele boiler 1 kWh elektriciteit nodig heeft om 1 kWh warmte te creëren, kan een warmtepompboiler tot 3 kWh klimmen. Door de besparing op je energiefactuur wordt de terugverdientijd voor een gemiddeld gezin wordt geschat op minder dan 5 jaar.

 

Warmtepompboiler, zonneboiler of elektrische boiler?

zonneboiler of warmtepompboilerZonneboiler

Een zonneboiler is een boiler die op je dak of in je tuin geplaatst is. De zonnecollectoren die hij bevat vangen de warmte van de zon op en zetten die om in warm water voor je sanitair of centrale verwarming. Een zonneboiler bevat ook naverwarming: als er te weinig zon is om je water op te warmen, zal je het water moeten naverwarmen om het warm te houden.

+ milieuvriendelijke zonne-energie

– weinig rendement bij weinig zon

 

 

elektrische boiler of warmtepompboilerElektrische boiler

In een elektrische boiler wordt een bepaalde hoeveelheid water opgeslagen. Het werkt op elektriciteit en je hebt geen rookgasafvoer nodig. Je stelt zelf in op welke temperatuur het water verwarmd moet worden en blijven. Aangezien de hoeveelheid water beperkt is, kan het zijn dat als je in één keer veel warm water gebruikt, de voorraad op is. Het duurt dan ook een tijdje alvorens het water weer opgewarmd is. Kies daarom voor de juiste capaciteit van je boiler.

+ eenvoudige installatie en leidingen nodig

– hoeveelheid warm water is beperkt

 

Wanneer wat kiezen?

Volgende factoren zullen bepalen voor welke boiler je zal gaan: dakoriëntatie, voorziene aansluitingen, prijs en verbruik.

Wanneer je dak goed of zuidgericht georiënteerd is om het zonlicht op te vangen, is een zonneboiler wellicht de verstandigste keuze. Een zonneboiler kan je ook combineren met conventionele verwarmingsinstallaties. Een elektrische boiler is interessant als je geen gasaansluiting hebt en niet heel veel warm water nodig hebt in één keer.

Wanneer je dak niet ideaal georiënteerd is, of je wenst geen al te grote investering te verrichten, dan is de warmtepompboiler wellicht de beste keuze voor u. Wat prijsvergelijking betreft, is een zonneboiler net geen twee keer duurder dan een warmtepompboiler. Je kan eenvoudig de prijzen van verschillende aanbieders vergelijken en zo het beste aanbod kiezen. Klik hier om een prijs op maat te ontvangen.

 

Conclusie

De warmtepompboiler is hiermee een zeer energiezuinig alternatief op de elektrische boiler. Je kan er het hele jaar door water mee opwarmen. Bij zonneboilers is dit niet altijd mogelijk. Een warmtepompboiler is dan wel duurder in aankoop, ze verbruiken tot drie keer minder dan de traditionele elektrische boiler en zijn dus heel erg voordelig. Lees hier meer over de prijs van een warmtepompboiler.

Zonnecollectoren op warmtepompboilers aansluiten is bij sommige types wel mogelijk. Deze methode is nog energiezuiniger. Wanneer je warmtepompboiler de warmte uit zijn omgeving trekt, zal deze ruimte ook koeler zijn. Hou hiermee rekening tijdens de plaatsing ervan.

 

warmtepompboiler prijzen info

 

Warmtepompboiler werking

Een warmtepompboiler zuigt de warmte in de lucht uit de omgevingsruimte aan. Dit wordt gestuurd langs een warmtewisselaar, die het water tot gas zal verdampen. In de compressor wordt het gas vervolgens samengedrukt, waardoor de temperatuur zal stijgen. Dit gas verwarmt het water in de centrale verwarming of de lucht in de kamer.

Het gas wordt dan door een 2e warmtewisselaar (= de condensor) in het boilervat gestuurd. Hier geeft het zijn warmte af aan het tapwater en koelt het zelf weer af tot een vloeistof (= condenseren). Met behulp van een expansieventiel worden de druk en de temperatuur van de koelvloeistof weer verlaagd en begint de cyclus opnieuw.

In de tweede warmtewisselaar kan een tweede energiebron (zoals de verwarmingsketel) ingeschakeld worden om het water op temperatuur te brengen. Door deze combinatie kan met 1 kWh elektriciteit zo’n 3,2 kWh aan warmte worden geproduceerd. Een boiler kan een voorraad van 200 tot 300 liter water op temperatuur brengen.

 

Warmtepompboiler kopen en installatie

Daikin Inox warmtepompboiler

» Daikin Inox Warmtepompboiler
» Richtprijs boiler 200 liter: 2.490 EURO (excl. plaatsing en BTW)

✓ Ontvang hier gratis prijzen op maat.

Odysee warmtepompboiler

» Atlantic Events – Odyssée warmtepompboiler
» Richtprijs boiler 270 liter: 2.200 EURO (excl. plaatsing en BTW)

✓ Ontvang hier gratis prijzen op maat.

Alterpower inox warmtepompboiler

» Alterpower inox warmtepompboiler
» Combinatie met zonneboiler mogelijk
» Richtprijs boiler 300 liter: 2.250 EURO (excl. plaatsing en BTW)

✓ Ontvang hier gratis prijzen op maat.

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs