Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Warmtepomp kosten 2024

Energiezuinig, milieuvriendelijk, onderhoudsvriendelijk, geen gebruik van fossiele brandstoffen, … Je woning verwarmen met een warmtepomp biedt enkel voordelen. Maar wat kost een warmtepomp? Hoeveel betaal je ongeveer per soort warmtepomp? Op welke subsidies heb je recht om die warmtepomp kosten te drukken? En wat is de gemiddelde terugverdientijd van een warmtepomp? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Kosten per soort warmtepomp
Subsidies warmtepomp
Terugverdientijd warmtepomp
FAQ warmtepomp kosten
Vraag je offertes aan

 

 

Wat kost een warmtepomp?

De prijs van een warmtepomp varieert tussen 2.500 en 30.000 euro (incl. btw en plaatsing). De kosten hangen vooral af van het soort warmtepomp en het vermogen (afh. van de grootte van de woning, isolatieniveau, gezinssituatie, …). De kostprijs voor een lucht warmtepomp (lucht-lucht en lucht-water) begint vanaf 4.000 euro (incl. btw en plaatsing). Voor een geothermische warmtepomp (water-water en grond-water) mag je rekenen op een prijs vanaf 15.000 euro (incl. btw en plaatsing). Enkele richtprijzen per soort warmtepomp:

Overzicht: warmtepomp kosten 2024

Soort warmtepompGemiddelde prijs
(incl. btw en plaatsing)
Water-water warmtepomp€ 15.000 à 20.000
Grond-water warmtepomp€ 20.000 à 30.000
Lucht-water warmtepomp€ 5.000 à 9.000
Lucht-lucht warmtepomp€ 4.000 à 7.000
Hybride warmtepomp€ 8.000 à 15.000
Warmtepompboiler€ 3.000 à 5.000

LET OP: dit zijn richtprijzen. Bovendien kunnen de prijzen verschillen van installateur tot installateur. Wil je gericht de kosten voor een warmtepomp, adviezen, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan gratis en vrijblijvend voorstellen aan bij 2 à 3 erkende installateurs actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

Ingrijpende energetische renovatie? Warmtepomp verplicht!

In Nederland is het verplicht om een minimale hoeveelheid hernieuwbare energie op te wekken na een ingrijpende renovatie. Dat kan met zonnepanelen of een zonneboiler, maar ook met een warmtepomp. Dus, laat je tijdens je renovatie ook je verwarmingsinstallatie vervangen? Dan moet je kiezen voor een duurzame warmtebron.

TIP: vraag advies op maat aan bij installateurs actief in je regio. Zij helpen je met het bepalen welk type warmtepomp de beste keuze is voor jouw renovatieproject. Benieuwd? Vul dan het contactformulier in.

 

 

Kosten per soort warmtepomp

De kosten voor een warmtepomp zijn sterk afhankelijk van het soort warmtepomp dat je kiest. Zo zijn geothermische warmtepompen (energiebron = bodem of grondwater) door hun complexere plaatsing duurder (vanaf € 15.000, incl. btw en plaatsing) dan warmtepompen die hun energie halen uit de buitenlucht (vanaf € 4.000, incl. btw en plaatsing). Daarnaast zijn er ook nog hybride warmtepompen (vanaf € 8.000, incl. btw en plaatsing) en warmtepompboilers (vanaf € 3.000, incl. btw en plaatsing). De kostprijs per type warmtepomp:

1. Kosten geothermische warmtepomp = vanaf € 15.000 (incl. btw en plaatsing)

prijs warmtepomp

Geothermische warmtepompen halen hun energie uit de aardwarmte. Ze zijn duurder dan warmtepompen die hun energie uit de buitenlucht halen, maar hun rendement ligt wel hoger. Er zijn 2 soorten geothermische warmtepompen, elk met hun eigen prijs:

 

Kosten water-water warmtepomp = € 15.000 à 20.000 (incl. btw en plaatsing)

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het grondwater om het water voor je centrale verwarming te verwarmen. Hiervoor zijn diepe grondboringen nodig en die doen de kosten voor deze warmtepomp oplopen.

Daar staat wel tegenover dat een water-water warmtepomp het beste rendement haalt van alle warmtepompen. De temperatuur van grondwater blijft namelijk vrij constant, ook in de winter. Zo geniet je van een snellere terugverdientijd.

Toepassing: volledige cv-installatie voor nieuwbouw of totaalrenovatie
Prijs: € 15.000 à 20.000 (incl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

Kosten grond-water warmtepomp = € 20.000 à 30.000 (incl. btw en plaatsing)

Een grond-water warmtepomp haalt warmte uit de aardbodem om het water voor je centrale verwarming te verwarmen. Ook hier zijn grondwerken nodig die de kosten voor deze warmtepomp doen stijgen. Afhankelijk van de beschikbare ruimte in je tuin kiest een installateur voor een horizontaal buizennetwerk (zie foto boven) of een verticaal buitennetwerk (met diepteboringen).

Ook een grond-water warmtepomp haalt een hoog rendement, afhankelijk van de bodemsamenstelling en de diepte van de boringen.

Toepassing: volledige cv-installatie voor nieuwbouw of totaalrenovatie
Prijs: € 20.000 à 30.000 (incl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 


2. Kosten lucht warmtepomp = vanaf € 4.000 (incl. btw en plaatsing)

warmtepomp kostprijs

Warmtepompen die hun energie uit de buitenlucht halen zijn goedkoper dan geothermische warmtepompen (bodem of grondwater als energiebron). Er zijn 2 soorten lucht warmtepompen, elk met hun eigen prijs:

 

Kosten lucht-lucht warmtepomp = € 4.000 à 7.000 (incl. btw en plaatsing)

Een lucht-lucht warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht om de lucht in je woning te verwarmen. Een buitenunit zuigt de buitenlucht aan en 1 of meerdere binnenunits blazen dan de warme lucht in je woning. In de zomer kan je de werking van deze warmtepomp omdraaien en hem als airco gebruiken.

Een lucht-lucht warmtepomp is eigenlijk de goedkoopste warmtepomp. Dat komt vooral door de eenvoudige plaatsing (geen graafwerken). De kosten van deze warmtepomp hangen vooral af van het vermogen van de installatie en het aantal binnenunits en hun model (vloer-, plafond- of wandmodel).

Toepassing: ter vervanging van elektrische verwarming in een kleine woning / als airco in nieuwbouw of bestaande woningen
Prijs: € 4.000 à 7.000 (incl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

Kosten lucht-water warmtepomp = € 5.000 à 9.000 euro (incl. btw en plaatsing)

Een lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht om je cv-water, sanitair water of zelfs je zwembadwater te verwarmen. De kostprijs voor deze warmtepomp ligt flink lager dan bij een geothermische warmtepomp vanwege de eenvoudige, snelle plaatsing. Ook hier zijn geen graafwerken nodig.

Daar staat wel tegenover dat het rendement van deze warmtepomp minder hoog is door de wisselende buitentemperatuur. De kosten voor een lucht-water warmtepomp hangen vooral af van het vermogen van de installatie (grootte van de woning, gezinssituatie, …).

Toepassing: ter vervanging van de bestaande cv-ketel / als nieuwe cv-installatie bij nieuwbouw of renovatie / voor zwembadverwarming
Prijs: € 5.000 à 9.000 (incl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 3. Kosten andere soorten warmtepompen = vanaf € 3.000 (incl. btw en plaatsing)

kostprijs warmtepomp

Naast geothermische warmtepompen en lucht warmtepompen bestaan er ook nog hybride warmtepompen en warmtepompboilers. Wat voor systemen zijn dat en wat zijn de kosten van die warmtepompen? Een overzicht:

 

Kosten hybride warmtepomp = € 8.000 à 15.000 (incl. btw en plaatsing)

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een gascondensatieketel en een warmtepomp (lucht-water). Zo koppel je het hoge rendement van een condenserende cv-ketel aan de groene, duurzame energie van een warmtepomp. Dit systeem bepaalt zelf de meest energiezuinige verwarmingsmethode: met de warmtepomp, met de condenserende ketel of met beide. De kostprijs van deze warmtepomp hangt vooral af van het vereiste vermogen en het merk (Daikin, Vaillant, …).

Toepassing: volledige cv-installatie bij renovatie (ideaal voor minder goed geïsoleerde woning)
Prijs: € 8.000 à 15.000 (incl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

Kosten warmtepompboiler = € 3.000 à 5.000 (incl. btw en plaatsing)

Een warmtepompboiler haalt warmte uit de buitenlucht om je sanitair water te verwarmen. Je kan deze boiler vlot combineren met je bestaande cv-ketel, maar ook met een warmtepomp én zonnepanelen. Door zijn energiezuinige werking is een warmtepompboiler ideaal om je oude boiler te vervangen. De prijs van een warmtepompboiler is vooral afhankelijk van het volume van het waterreservoir, het merk, …

Toepassing: bij nieuwbouw of renovatie / voor grote gezinnen of gezinnen met grote warmwaterbehoefte
Prijs: € 3.000 à 5.000 (incl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 


Subsidies warmtepomp

Laat je een warmtepomp plaatsen door een erkende installateur? Dan kan je de kosten voor je warmtepomp installatie behoorlijk drukken met de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Het gemiddelde subsidiebedrag start vanaf 500 euro. Let op: bij lucht-lucht warmtepompen heb je geen recht op deze subsidie. Je ontdekt alles over deze subsidie in ons overzicht van de warmtepomp subsidies.

 

Zijn er nog andere financiële voordelen voor je warmtepomp?

Naast de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) kan je de warmtepomp kostprijs nog verder drukken met de volgende financiële voordelen:

 • Gemeentelijke subsidie: sommige gemeentes reiken ook subsidies uit voor de plaatsing van een warmtepomp. Doe dus zeker navraag bij jouw gemeente.
 • Energiebespaarlening: je kan bij de Nederlandse overheid een goedkope lening aangaan voor de investering in een warmtepomp.
 • Groene hypotheeklening: voor de installatie van een warmtepomp bieden sommige banken een lagere rente aan bij hypotheekleningen. De precieze voorwaarden verschillen van bank tot bank.

TIP: benieuwd naar de werkelijke prijs van je warmtepomp (= aankoopprijs – subsidies)? Een erkende installateur kan je helpen bij de berekening. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offerteservice.

 

 

Terugverdientijd warmtepomp

De terugverdientijd van een warmtepomp bedraagt gemiddeld 10 à 15 jaar en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de oorspronkelijke investeringskost, je verbruik, het al dan niet combineren van de warmtepomp met zonnepanelen, …

Dankzij een warmtepomp moet je niet betalen voor fossiele brandstoffen (gas en mazout) en ben je niet afhankelijk van hun wisselende prijzen, … Een warmtepomp verbruikt enkel elektriciteit, maar die stroomkosten zijn een pak lager dan de kosten voor gas of mazout. Zeker als je je warmtepomp kan combineren met zonnepanelen. De installatie van een warmtepomp zelf is dan wel een behoorlijke investering, door de lagere energiekosten kan je die wel snel terugverdienen.

 

Hoe kan ik de terugverdientijd inkorten?

Bij een goed geïsoleerde woning kan je dankzij een warmtepomp 30 à 40% besparen op je energieverbruik. Naast een goede isolatie zijn er nog een aantal aandachtspunten om het verbruik van je warmtepomp zo laag mogelijk te houden en dus ook de terugverdientijd zoveel mogelijk in te korten. Het gaat om:

 • Correct vermogen op maat van je situatie: het vermogen van je warmtepomp moet perfect afgestemd zijn op de grootte van je woning, je energiebehoefte, … Heeft je warmtepomp een te laag vermogen? Dan heeft hij een groter verbruik en treedt er sneller slijtage op. Is het vermogen te hoog? Dan ligt de prijs van je warmtepomp onnodig hoog.
 • Juiste afstelling van de warmtepomp: een erkende installateur stelt je warmtepomp af op maat van jouw woning en je verbruik. Zo vermijd je onnodige extra energiekosten.
 • Combinatie met zonnepanelen: een warmtepomp verbruikt enkel elektriciteit. Als je die stroom zelf kan opwekken met zonnepanelen, heb je een enorm energiezuinige verwarmingsinstallatie.
 • Uitvoeren keuringen: je installatie tijdig laten keuren geeft inzicht in het verbruik van je systeem waardoor je je systeem nog energie-efficiënter kan maken. Tijdens de keuring kijkt een deskundige na of alles nog naar behoren werkt. Op basis daarvan maakt hij een inspectierapport op. Deze dient als leidraad voor het onderhoud van je warmtepomp.
 • Onderhoudscontract: een warmtepomp onderhoud is het sterk aangeraden voor een optimaal rendement. Tip: je kan kiezen voor een onderhoudscontract bij de installateur van je warmtepomp.
 • Meerdere toepassingen: gebruik je je warmtepomp om je cv-water én je sanitair water te verwarmen? Dan geniet je van nog een beter rendement.

 

Doe een beroep op een erkende installateur

Wil je zeker zijn van de meest geschikte warmtepomp met een correct vermogen en juiste afstelling op maat van jouw situatie? Schakel dan zeker een erkende installateur in. Deze geeft je graag advies op maat en zorgt voor een correcte plaatsing en afstelling van de warmtepomp. Zo ben je zeker van een optimaal rendement en verbruik. Je kan er ook van op aan dat specialisten enkel werken met kwalitatieve systemen.

TIP: je kan gratis offertes aanvragen bij meerdere installateurs actief in je buurt. Zo kan je gericht prijzen, adviezen en uitvoeringstermijnen vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

FAQ warmtepomp kosten

Nog vragen rond de kosten van warmtepompen? We zetten nog enkele veelgestelde vragen én hun antwoorden kort op een rij: • Hoeveel kost de installatie van een warmtepomp?
  Dat hangt ervan af. Bij een lucht warmtepomp verloopt de plaatsing behoorlijk snel en efficiënt, waardoor de installatiekosten goed meevallen. Bij geothermische warmtepompen vormen die installatiekosten door de graafwerken een veel groter deel van de totale warmtepomp kosten. Voor een grondboring mag je rekenen op 5.000 à 6.500 euro. Bij een water-water warmtepomp zit je op die manier al snel aan een totale installatiekost van 15.000 euro. Bij een grond-water warmtepomp met een horizontaal buizennetwerk bedragen de installatiekosten ongeveer 10.000 euro.


 • Hoeveel bespaar je met een warmtepomp op je energiefactuur?

  Een warmtepomp onttrekt tot 80% van zijn energie aan een omgevingsbron en slechts 20% aan elektriciteit. Die stroomkosten liggen dus een pak lager dan de kosten voor mazout en gas. Op die manier kan je jaarlijks een kleine 300 euro besparen op je jaarlijkse energiefactuur. Combineer je je warmtepomp met zonnepanelen? Dan spaar je zelfs nog meer energiekosten uit.

  LET OP: dit is slechts een richtlijn. Hoeveel je effectief kan besparen is sterk afhankelijk van het type warmtepomp, het rendement, je eigen verbruik, … • Hoe kan ik extra besparen met mijn warmtepomp?

  Met een warmtepomp kan je niet alleen energiekosten uitsparen. Je betaalt ook minder onderhoudskosten, zeker in vergelijking met een mazoutinstallatie. Bij een warmtepomp moet je enkel om de 2 jaar het koelcircuit laten controleren. Daarnaast kan je ook je woning koelen met een warmtepomp (actief of passief). Zo moet je niet investeren in een airco. • Wat is voor mij de beste warmtepomp?

  Dat hangt volledig van jouw situatie af. Woon je bv. in een klein en goed geïsoleerd appartement? Dan zal een lucht-lucht warmtepomp de meest voordelige keuze zijn (bv. ter vervanging van elektrische verwarming). Wil je je bestaande cv-ketel vervangen zonder nieuwe verwarmingstoestellen te laten plaatsen? Dan heeft een hybride warmtepomp de beste prijs-kwaliteitverhouding. Bij een nieuwbouw is een geothermische warmtepomp dan weer de meest logische optie. Nieuwbouwwoningen zijn namelijk het best geïsoleerd, het distributiesysteem en de verwarmingstoestellen zijn al aangepast aan een warmtepomp, …

  TIP: een erkende installateur kan je informeren over de mogelijkheden en helpen bij het maken van de beste keuze voor jouw situatie. Ontvang en vergelijk vrijblijvend voorstellen op maat via de offertepagina. • Waarom kies ik best voor een erkende installateur?

  Een erkende installateur kan precies bepalen welk type warmtepomp met welk vermogen het meest geschikt is voor jouw situatie (afgestemd op je woning, gezinssituatie, verbruik, …). Zo ben je zeker dat de kostprijs van je warmtepomp correct is.

  En dat is niet alles… Zo’n installateur werkt enkel met kwalitatieve systemen én zorgt voor een correcte plaatsing en afstelling van de warmtepomp. Zo ben je zeker van een optimaal rendement en verbruik. Met het oog op een lange levensduur van je warmtepomp kan je ook een onderhoudscontract met je installateur afsluiten. Ontvang gratis offertes op maat van verschillende installateurs actief in je buurt.

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs