Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Beste warmtepomp

Op zoek naar een energiezuinige en duurzame manier om je woning of ook je sanitair water te verwarmen? Dan is een warmtepomp een goede keuze. Er zijn echter heel wat modellen op de markt, dus hoe kies je? Wat is de beste warmtepomp voor jou? In dit artikel bespreken we de 5 belangrijkste factoren.

 

Wat is voor mij de beste warmtepomp?

Een warmtepomp is een grote investering, wat het alleen maar belangrijker maakt om de juiste installatie te kiezen. Hoe vind je de beste warmtepomp? Hieronder ontdek je de belangrijkste criteria waarop je je keuze kan baseren:

 1. Volgens type
 2. Volgens prijs
 3. Volgens merk
 4. Volgens rendement
 5. Volgens uitvoering

Wil je graag een warmtepomp laten installeren? Dan kan je vrijblijvend offertes aanvragen bij 2 à 3 installateurs in je buurt via onze offerteservice.

beste warmtepomp

 

1. Beste warmtepomp volgens type

Niet elke warmtepomp gebruikt dezelfde bron om te verwarmen. Daarom kan je ze indelen in verschillende typen: geothermische, hybride en lucht warmtepompen. Hieronder een kort overzicht:

 

Geothermische warmtepompen

Binnen de categorie van geothermische warmtepompen bestaan er 2 typen: de bodem-water warmtepomp en de water-water warmtepomp. Beide systemen zijn relatief prijzig, omdat er grondboringen voor nodig zijn. Echter hebben ze wel een hoog rendement en is er bijna geen onderhoud nodig:

 • Bodem-water warmtepomp: dit systeem onttrekt warmte uit de aardbodem om het water voor je centrale verwarming op te warmen. Afhankelijk van de hoeveelheid beschikbare ruimte plaatst een installateur een horizontaal óf verticaal buizennetwerk in je tuin.
 • Water-water warmtepomp: deze installatie warmt het water van je centrale verwarming op met behulp van grondwater. Dit type warmtepomp zie je weinig bij particulieren. Het systeem wordt namelijk pas echt interessant als de warmtevraag boven 25 kW ligt.

 

Lucht warmtepompen

Lucht warmtepompen halen hun energie grotendeels uit de buitenlucht en zijn dus goedkoper en makkelijker te plaatsen dan geothermische varianten. Lucht warmtepompen zijn geschikt voor elke woning, zolang er voldoende isolatie aanwezig is. Er bestaan 2 soorten:

 • Lucht-water warmtepomp: dit type warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht om die dan af te geven aan het water voor je centrale verwarming en je sanitair water. Wil je liever geen grote renovatiewerken laten uitvoeren? Dan is dit systeem ideaal, omdat er geen graafwerken voor nodig zijn.
 • Lucht-lucht warmtepomp: ook deze warmtepomp onttrekt warmte uit de lucht, maar de afgifte verschilt. Dit systeem geeft de warmte namelijk niet af aan je cv-water, maar aan de lucht in je woning. Je plaatst dan 1 of meerdere binnenunits in je woning die de warme lucht in je woning blazen.

 

Hybride warmtepompen

Een hybride systeem combineert het hoge rendement van een condensatieketel met de groene energie van een warmtepomp. Het systeem schakelt alleen over op je condensatieketel als dit nodig is, waardoor je energie bespaart. Een hybride warmtepomp is ook het meest geschikt bij een renovatie, omdat nieuwbouwwoningen meestal voldoende geïsoleerd zijn voor een reguliere warmtepomp.

 

Wat is de beste warmtepomp qua type?

Welk type warmtepomp je kiest, hangt af van je wensen, je budget en je woonsituatie. Zo zijn geothermische warmtepompen vooral interessant bij nieuwbouw en een hoge warmtevraag. Als je op zoek bent naar een goedkopere optie is een lucht warmtepomp een goed idee. En bij kleinere renovatiewerken is een hybride systeem ideaal.

Krijg je graag advies van een professional? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van installateurs in je buurt. Start je aanvraag hier!

 


2. Beste warmtepomp volgens prijs

De prijs van een warmtepomp hangt af van een aantal factoren. Zo spelen het soort systeem, het vereiste vermogen, de moeilijkheidsgraad van de plaatsing, … allemaal een rol. Enkele richtprijzen op een rijtje:

Type warmtepompPrijs (excl. btw & incl. plaatsing)
Bodem-waterwarmtepomp€ 20.000 à 30.000
Water-waterwarmtepomp€ 15.000 à 20.000
Lucht-waterwarmtepomp€ 5.000 à 9.000
Lucht-luchtwarmtepomp€ 4.000 à 7.000
Hybride warmtepomp€ 8.000 à 15.000

LET OP: dit zijn alleen richtprijzen. Wil je graag een specifiek prijsvoorstel? Ontvang dan gratis en vrijblijvend offertes op maat van verschillende installateurs in jouw buurt!

 

Wat is de beste warmtepomp qua prijs?

Als je slechts een klein budget hebt, schaf je beter een lucht warmtepomp aan. Maar er bestaan ook hybride systemen met een lager prijskaartje. Kan je een groter bedrag uitgeven? Dan kan je bij nieuwbouw of een grote renovatie ook een geothermische warmtepomp overwegen.

Ben je op zoek naar advies van een professional? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van meerdere installateurs via onze offerteservice.

 

beste warmtepomp buitenunit

 


3. Beste warmtepomp volgens merk

Een goedkope warmtepomp is dan wel beter voor je portemonnee, maar toch is dit op de lange termijn niet altijd voordelig. Omdat een warmtepomp niet goedkoop is, ga je idealiter voor een kwalitatief merk. Bekende merken zijn: Remeha, Vaillant, Daikin, Itho Daalderop, Nefit Bosch, … Hoe vergelijk je deze verschillende merken?

 • Prijs: het prijskaartje van een warmtepomp varieert van merk tot merk. En natuurlijk zijn deze kosten belangrijk, maar je mag je er niet blind op staren. Je wil vooral een hoogwaardige warmtepomp aanschaffen, dus de eigenschappen en de kwaliteit van de onderdelen zijn van cruciaal belang.
 • Garantie: een warmtepomp leverancier is verplicht om standaard 2 jaar fabrieksgarantie te geven voor de installatie. Daarnaast zijn er fabrikanten die de garantieregeling nog met 2 à 5 jaar verlengen. Soms hangt daar wel de voorwaarde aan vast dat je de warmtepomp regelmatig laat controleren.
 • Dienst na verkoop: welke diensten biedt het merk aan na de verkoop van de warmtepomp? Waar kan je terecht als je warmtepomp kapot gaat? Het is altijd handig om na te gaan voor welke problemen je bij klantenservice terecht kan en of het merk bepaalde onderhoudscontracten aanbiedt.

 

Wat is de beste warmtepomp qua merk?

Het is onmogelijk om 1 producent naar voren te schuiven als beste merk. Om toch de juiste warmtepomp voor jouw situatie te kopen, kan je advies vragen aan meerdere installateurs. Op die manier kan je de kwaliteit, eigenschappen en prijzen van verschillende warmtepompen vergelijken.

Wil je graag meer informatie van een expert over warmtepomp merken? Dan kan je vrijblijvend offertes ontvangen van 2 à 3 installateurs in jouw buurt. Start je aanvraag hier!

 


4. Beste warmtepomp volgens rendement

Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in COP (Coefficient of Performance). Voor de meeste warmtepompen is die waarde 4. Dat wil zeggen dat het apparaat 1 kWh aan elektriciteit nodig heeft om 4 kWh aan warmte te leveren. Geothermische warmtepompen scoren vaak beter vanwege de constantere temperatuur van de aardbodem of het grondwater. Uiteraard zijn ook de kwaliteit en het merk van belang.

 

Wat is de beste warmtepomp qua rendement?

Logischerwijs is de warmtepomp met de hoogste COP-waarde de beste. Geothermische warmtepompen scoren hoog, maar zijn dan wel weer minder geschikt voor particulieren. Verder schommelen de andere soorten warmtepompen rond een vergelijkbare waarde en verschillen ze dus weinig op gebied van rendement.

Ben je op zoek naar meer informatie over het rendement van een warmtepomp? Een erkende installateur beantwoordt met plezier al je vragen. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij experts in je buurt via onze offerteservice.

 


5. Beste warmtepomp volgens uitvoering

Qua uitvoering heb je de keuze tussen een warmtepomp met 1 of meerdere units: een monoblock of split systeem. We leggen de verschillen kort uit:

 • Monoblock warmtepomp: bij een monoblock zitten alle onderdelen (verdamper, compressor, condensor, …) in 1 unit in plaats van een binnen- en een buitenunit. Monoblock systemen zijn duurder dan split varianten, maar je geniet wel van een hoger rendement en een simpelere plaatsing.
 • Split warmtepomp: dit systeem heeft 2 of meerdere units. In de buitenunit zit onder andere de verdamper met de koelvloeistof en in de binnenunit de condensor. Deze apparaten zijn wat goedkoper en flexibeler qua locatie, maar werken minder efficiënt en zijn moeilijker te plaatsen.

 

Wat is de beste warmtepomp qua uitvoering?

Welke uitvoering je het beste kiest, hangt af van een aantal factoren. Heb je een klein budget? Dan ga je eerder voor een split warmtepomp. Is de beschikbare ruimte beperkt? Dan is een monoblock een verstandige keuze. Daarnaast moet je ook rekening houden met de plaatsing en jouw specifieke woonsituatie.

Wil je graag advies op maat van een erkende installateur? Vraag dan vrijblijvend offertes aan bij verschillende professionals. Start je aanvraag hier!

 


 

CONCLUSIE: wat is de beste warmtepomp?

Wat de beste warmtepomp is, kan je moeilijk bepalen. Alles hangt af van je persoonlijke budget, wensen en woonsituatie. Bovendien bestaan er meerdere kwalitatieve merken die hoogwaardige systemen aanbieden. Het is verstandig om de verschillende systemen, merken en installateurs met elkaar te vergelijken om een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Ben je op zoek naar offertes voor warmtepompen? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij verschillende installateurs in jouw buurt via het offerteformulier hieronder:

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs