Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Luchtwarmtepomp

Naast aard warmtepompen heb je ook lucht warmtepompen. Die laatste halen hun energie grotendeels uit de buitenlucht en zijn budgetvriendelijker en sneller te plaatsen dan hun geothermische broertjes. Voor een energetische renovatie is zo’n luchtwarmtepomp dus vaak geschikter dan een aardwarmtepomp. Alles over de soorten luchtwarmtepompen, hun prijzen, werking, … ontdek je hier!

Ga snel naar:
Soorten luchtwarmtepompen
Voor- en nadelen
Lucht warmtepomp prijs
Luchtwarmtepomp: werking
Alternatief: aardwarmtepomp
Vergelijk gratis je offertes

 

 

Wat is een lucht warmtepomp?

De term verraadt het al: een lucht warmtepomp haalt zijn opgewekte warmte grotendeels uit de buitenlucht. Tot maar liefst 80% van die geproduceerde energie komt uit de lucht en voor de overige 20% heeft zo’n systeem elektriciteit nodig. Dat maakt een luchtwarmtepomp energiezuinig én ecologisch verantwoord. Bovendien zorgen de snelle plaatsing en lage prijs ervoor dat zo’n warmtepomp een realistische optie is voor vele huishoudens.

Is een lucht warmtepomp interessant voor mijn woning? Een gespecialiseerde groene energie-installateur in je buurt analyseert graag jouw situatie en geeft je dan gratis advies op maat. Kom vrijblijvend in contact met meerdere erkende installateurs!

luchtwarmtepomp

 

Soorten luchtwarmtepompen

Er bestaat voor elke woning een ideale luchtwarmtepomp. De belangrijkste voorwaarde is dat je huis of appartement voldoende geïsoleerd is om het warmteverlies te beperken. Uit welke soorten kan je dan kiezen? Een kort overzicht:

 

1. Lucht-water warmtepomp

Dit type onttrekt warmte aan de buitenlucht om die dan af te geven aan je cv-water en eventueel ook je sanitair water of zwembadwater. Bij de plaatsing zijn geen graafwerken nodig, waardoor het een erg geschikte keuze is bij een kleinere renovatie. Let op: zo’n lucht-water warmtepomp gebruikt wel een lagere watertemperatuur dan een cv-ketel. Daardoor zijn lage temperatuur radiatoren een verstandige keuze.

Richtprijs: € 5.000 à 9.000 (excl. btw en incl. plaatsing)

 

2. Lucht-lucht warmtepomp

De werking van dit type is hetzelfde als bij een lucht-water warmtepomp, maar de afgifte verschilt. Dit systeem geeft de warmte namelijk af aan de lucht in je woning in plaats van aan je cv-water. Dat gebeurt met 1 of meerdere binnenunits die warme lucht in je woning blazen. Zulke lucht-lucht warmtepompen kan je op warme dagen ook als energiezuinige airco gebruiken.

Richtprijs: € 4.000 à 7.000 (excl. btw en incl. plaatsing)

 

3. Hybride warmtepomp

Dit is geen volledig elektrische luchtwarmtepomp, maar een combinatie van technologieën. Een hybride warmtepomp koppelt namelijk een lucht-water warmtepomp aan een condensatieketel. Zo verwarm je op de meeste momenten met de warmtepomp, maar kan de cv-ketel bijspringen als dit nodig is. Bv. als de warmtevraag te groot is, als het buiten zwaar vriest, … Zo’n systeem is ook ideaal voor een renovatie.

Richtprijs: € 8.000 à 15.000 (excl. btw en incl. plaatsing)

 

Welk type lucht warmtepomp kies ik?

Dat verschilt per project. Wil je bv. een airco installeren en die ook als verwarming gebruiken? Dan is een lucht-lucht warmtepomp ideaal. Gaat het om een grotere renovatie met aanvullende isolatiewerken? Dan is een lucht-water warmtepomp beter. Laat je dus grondig adviseren door een erkende installateur om de juiste keuzes te maken.

Vrijblijvend voorstellen aanvragen? Je komt gratis in contact met meerdere groene-energie installateurs in je buurt via onze offerteservice.

 

Welke voordelen en nadelen?

Het alternatief voor een luchtwarmtepomp is een aardwarmtepomp. Waarom zou je nu wel of niet kiezen voor een warmtepomp die zijn warmte uit de lucht haalt in plaats van uit de aarde? We wegen de voor- en nadelen kort tegen elkaar af:

 

Voordelen lucht warmtepomp

 • Budgetvriendelijker: een lucht warmtepomp is duidelijk goedkoper dan een geothermische warmtepomp. Is je budget dus beperkt, maar wil je wel energiezuinig en milieuvriendelijk verwarmen? Kies dan voor een luchtwarmtepomp.
 • Sneller te plaatsen: het installeren van een aardwarmtepomp gaat hand in hand met veel graafwerken en dure boringen. Dat is bij een lucht-water of een lucht-lucht warmtepomp allemaal niet nodig. Daardoor gaat de plaatsing veel sneller en betaal je minder arbeidskosten.
 • Actief koelen in de zomer: ook met een geothermische warmtepomp kan je je woning koelen, maar dat gaat trager en minder efficiënt. Met een lucht warmtepomp koel je op warme dagen actiever. Het systeem onttrekt doeltreffend de warmte uit je woning en geeft die af aan de buitenlucht. Bovendien is er ook geen koelbeperking. Je bepaalt zelf hoe fris je het maakt in huis.
 • Geen vergunning nodig: voor het plaatsen van een aardwarmtepomp heb je soms een milieu- of bouwvergunning nodig. Dat hangt vooral af van je woonplaats en de diepte van de boringen. Bij een luchtwarmtepomp is zo’n vergunning over het algemeen niet nodig.

 

Nadelen lucht warmtepomp

 • Lager rendement: de temperatuur van de buitenlucht is minder constant dan die van de aarde. Hoe kouder het buiten is, hoe meer stroom je nodig hebt om je woning te verwarmen. Daardoor ligt het rendement van dit type warmtepomp lager dan bij een geothermische warmtepomp.
 • Vaak met buitenunit: bij een aardwarmtepomp bevindt het leidingencircuit zich onder de grond, waardoor een buitenunit overbodig is. Bij een luchtwarmtepomp gaat het meestal om een split model, waarbij je zowel een buiten- als binnenunit hebt. Let op: een monoblock lucht warmtepomp (alleen een binnenunit) bestaat ook, maar die zijn duurder dan de split-variant.

 

Lucht warmtepomp prijs

De kosten van een luchtwarmtepomp hangen in eerste instantie af van het gekozen type. Daarbovenop spelen ook nog het vereiste vermogen, het warmtepomp merk, de moeilijkheidsgraad van de werken, … elk een belangrijke rol. Gemiddeld mag je per soort luchtwarmtepomp rekenen op deze richtprijzen:

Type lucht warmtepompGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Lucht-water warmtepomp€ 5.000 à 9.000
Lucht-lucht warmtepomp€ 4.000 à 7.000
Hybride warmtepomp€ 8.000 à 15.000

Benieuwd naar de prijs voor jouw luchtwarmtepomp? Vraag dan zeker meerdere prijsvoorstellen aan bij erkende installateurs in je buurt. Zo vergelijk je niet alleen hun totaalprijzen, maar ook hun merken, uitvoertermijnen, … Vraag een luchtwarmtepomp aan!

 

lucht-warmtepomp

 

Luchtwarmtepomp: werking

De werking van een luchtwarmtepomp zit eigenlijk al in de benaming. Zo’n installatie ‘verpompt warmte’ vanuit de buitenlucht naar je woning. Maar hoe verloopt dat proces precies? We zetten de belangrijkste stappen kort op een rijtje:

 1. Warmtepomp neemt warmte op uit de buitenlucht

  In de leidingen van een lucht warmtepomp zit een koelvloeistof. Het is deze vloeistof die de warmte uit de buitenlucht opneemt. Hoe dan? Door op een lage temperatuur zijn kookpunt te bereiken en te verdampen. Het is net door dat verdampingsproces dat de vloeistof de warmte uit de buitenlucht opneemt.

 2. Warmtepomp verhoogt de warmte uit de lucht

  De compressor is het onderdeel van de warmtepomp dat het meeste elektriciteit verbruikt. Het perst namelijk de verdampte koelvloeistof verder samen. Zo ontstaat een hogere druk en een hogere temperatuur.

 3. Warmtepomp geeft de warmte af in je woning

  In een volgende fase komt de damp in de condensor terecht, waardoor de afgifte van warmte ontstaat. Bij een lucht-water warmtepomp geeft het systeem de warmte af aan het cv-water. Bij een lucht-lucht warmtepomp blaast een binnenunit dan weer warme lucht in je woning. De werking van zo’n warmtepomp met luchtverwarming kan je ook omdraaien om als verkoelende airco te gebruiken.

 4. De cyclus begint opnieuw

  Is alle warmte afgegeven? Dan begint dat hele proces van verdampen en condenseren opnieuw. De damp is namelijk weer gecondenseerd tot de koelvloeistof, waarna die weer warmte kan gaan opnemen.

Wil je graag een luchtwarmtepomp kopen? Laat je dan eerst zeker adviseren door een erkende installateur. Die houdt rekening met de omvang van de ruimte, de isolatiegraad, het meest aangewezen vermogen, … Ontvang gratis advies op maat!

 

Alternatief: aardwarmtepomp

Laat je een nieuwbouwwoning plaatsen? Of plan je een grondige energetische renovatie en heb je voldoende budget? Dan is het zeker interessant om na te denken over een geothermische warmtepomp in plaats van een lucht warmtepomp. Tegenover die hogere prijs staat namelijk het hoogst mogelijke rendement. Je kan kiezen uit 2 types aardwarmtepompen:

 

1. Grond-water warmtepomp

Dit type haalt warmte uit de aardbodem. Afhankelijk van de beschikbare ruimte in je tuin plaatst een installateur dan een horizontaal of verticaal captatienet in de bodem. Het rendement hangt vooral af van de bodemsamenstelling en de diepte van dat leidingencircuit. Vanwege de grotere graafwerken is een grond-water warmtepomp de duurste optie.

Richtprijs: € 20.000 à 30.000 (excl. btw en incl. plaatsing)

 

2. Water-water warmtepomp

Dit tweede type aardwarmtepomp haalt zijn warmte uit het grondwater. Er zijn dus putboringen nodig om een dieptepomp te kunnen plaatsen. Zo’n systeem met verticale lussen is geschikt als je onvoldoende grondoppervlak hebt voor een horizontaal captatienet of als je tuin al is afgewerkt. Door die grotere diepte van de leidingen (tot wel 150 m) is het rendement van deze water-water warmtepomp het hoogst.

Richtprijs: € 15.000 à 20.000 (excl. btw en incl. plaatsing)

 

TIP: laat je grondig adviseren door een erkende installateur!

Is een geothermische warmtepomp voor jou interessant? En zo ja, welk type kies je dan? Of kies je voor jouw woning beter voor een warmtepomp met luchtverwarming? Dankzij het gerichte advies van een groene energie-installateur maak je gegarandeerd de juiste keuzes op maat van jouw wensen en woonsituatie.

Vrijblijvend voorstellen ontvangen? Simpel, je hoeft alleen het onderstaande offerteformulier in te vullen en dan nemen erkende installateurs contact met je op:

 

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs