Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Subsidie warmtepomp 2024

Laatste update: 03 Jun 2024 – Als je een warmtepomp laat plaatsen door een erkende aannemer kan je aanspraak maken op enkele interessante subsidies zoals de Investeringssubsidie Duurzame Energie en afzonderlijke subsidies van jouw eigen gemeente. Naast deze subsidies is er ook de Energiebespaarlening of Groene hypotheeklening die jouw investering in een warmtepomp nog interessanter kunnen maken.

Overzicht subsidies warmtepomp 2024:

1. Investeringssubsidie Duurzame Energie voor warmtepompen
2. Lokale subsidies voor warmtepompen

Andere financiële voordelen:

1. Energiebespaarlening
2. Regeling groenprojecten

 

BELANGRIJK: warmtepompen verplicht bij ingrijpende energetische renovatie

In Nederland is het verplicht om een minimale hoeveelheid hernieuwbare energie op te wekken na een ingrijpende renovatie. Dat kan met zonnepanelen of een zonneboiler, maar ook met een warmtepomp. Kortom, laat je tijdens je renovatie ook je verwarmings- en/of koelinstallatie vervangen? Dan ben je verplicht om een minimale hoeveelheid hernieuwbare energie te produceren.

Advies op maat nodig? Met de verschillende warmtepomp subsidies kan je de kosten van je renovatie gelukkig inperken. Een erkende installateur vertelt je er graag alles over. Ontvang gratis advies op maat van jouw situatie via onze offerteservice.

 

1. Investeringssubsidie Duurzame Energie warmtepomp

Via de Investeringssubsidie Duurzame Energie kan je jouw investering in een milieuvriendelijk verwarmingstoestel zoals een warmtepomp sneller terugverdienen. Je kan de ISDE aanvragen als particulier of als zakelijke gebruiker (bv. Vereniging van Eigenaren).

 

Hoeveel bedraagt de ISDE voor een warmtepomp?

Hoeveel deze subsidie voor warmtepompen bedraagt, hangt af van het type warmtepomp, het vermogen en de datum van de installatie. Het subsidiebedrag start vanaf zo’n € 500. Combineer je het plaatsen van je warmtepomp met nog een andere isolatiemaatregel? Dan verdubbelt het subsidiebedrag.

TIP: een gespecialiseerd installateur kan je informeren over welk type warmtepomp het best past bij jouw situatie en waarmee je aanspraak maakt op de ISDE. Benieuwd naar de kostprijs en subsidies op maat van jouw situatie? Ontvang vrijblijvend advies en offertes via de offertepagina.

 

Wat zijn de voorwaarden?

Om deze subsidie voor warmtepompen te kunnen krijgen moet je aan verschillende voorwaarden voldoen. Een kort overzicht:

 • Voorwaarden particulieren: je bent de eigenaar van de woning waarin de warmtepomp geplaatst wordt en het is je hoofdverblijfplaats. Daarnaast moet je de warmtepomp eerst installeren voor je de subsidie aanvraagt.
 • Voorwaarden zakelijke gebruikers: je vraagt de subsidie aan vooraleer je de warmtepomp koopt en je neemt de warmtepomp in gebruik binnen de 24 maanden na de goedkeuring van je aanvraag.
 • Voorwaarden warmtepomp zelf: het moet gaan om een nieuwe warmtepomp van het type grond-water, water-water of lucht-water. Lucht-lucht warmtepompen komen niet in aanmerking. Je installatie moet zijn opgenomen in de ‘Meldcodelijst Warmtepompen’. Daarnaast moet de installatie ook gebeuren door een professionele installateur van warmtepompen. Let op: vanaf 2024 moet je warmtepomp ook een energielabel A++ hebben om de ISDE subsidie te ontvangen.

TIP: wil je naast een warmtepomp nog andere isolerende maatregelen laten uitvoeren binnen de 24 maanden? Dan kan je deze allemaal in 1 aanvraag bundelen.

 

Hoe vraag ik deze subsidie voor warmtepompen aan?

De aanvraagprocedure voor deze warmtepomp subsidie verschilt naargelang je een particulier of zakelijke gebruiker bent. Een overzicht van beide mogelijkheden:

 • Particulieren = aanvraag na de plaatsing: de aanvraag indienen kan tot 24 maanden na de installatie. Bij je aanvraag moet je onder meer beschikken over een factuur en betaalbewijs van de aanschaf en installatie van de warmtepomp.
 • Zakelijke gebruikers = aanvraag voor de plaatsing: om te bepalen of je in aanmerking komt, moet de uitkeringsinstantie kunnen nagaan of de te plaatsen warmtepomp aan de vereiste voorwaarden voldoet. Daarom kan je bij je aanvraag al een offerte van een installateur toevoegen.

LET OP: zowel particulieren als zakelijke gebruikers moeten de warmtepomp laten installeren door een deskundig installateur. Maak daarom gebruik van onze gratis offerteservice. Ontvang vrijblijvend advies en offertes op maat van installateurs actief in jouw regio via de offertepagina.

 

2. Lokale subsidies voor warmtepompen

Sommige gemeenten en steden voorzien, bovenop de ISDE, nog afzonderlijke vergoedingen voor de plaatsing van een warmtepomp. Ga dus zeker bij jouw eigen lokaal bestuur na of je aanspraak kan maken op dat extra financiële voordeel. Ook je warmtepomp installateur kan je informeren.

 

subsidie warmtepomp

 

Andere financiële voordelen voor warmtepompen

Naast de bovenstaande subsidies voor warmtepompen bestaan er ook nog enkele financiële voordelen om je investering aantrekkelijker te maken. Een kort overzicht:

1. Energiebespaarlening warmtepomp

Een Energiebespaarlening is een interessante manier om energiebesparende maatregelen als een warmtepomp te financieren. Je betaalt daarbij een aantrekkelijke rente die tijdens de volledige looptijd van de lening onveranderd blijft. Er is geen leeftijdsgrens voor de aanvraag van de lening, ook huiseigenaren boven de 75 jaar kunnen zonder problemen een lening afsluiten voor verduurzamingsmaatregelen.

BELANGRIJK: sinds 2022 kunnen woningeigenaren met een laag inkomen de Energiebespaarlening afsluiten aan 0% rente.

 

Hoeveel kan ik lenen?

De bedragen van de Energiebespaarlening verschillen naargelang je een particulier of Vereniging van eigenaren (VvE) bent:

 • Particulieren (looptijd 7 tot 20 jaar): je kan min. € 1.000 tot max. € 27.000 lenen voor energiebesparende maatregelen als het plaatsen van een warmtepomp. Wil je jouw woning tot een (bijna) Nul op de Meter woning renoveren (Zeer Energiezuinig Pakket +/Nul op de Meter)? Dan kan je max. € 71.000 lenen.
 • Vereniging van eigenaren (looptijd 10 tot 30 jaar): je kan minimaal € 25.000 en maximaal € 10.000.000 lenen, met een maximum van € 33.000 per appartementsrecht. Voor een Zeer Energiezuinig Pakket (combinatie van verregaande energiebesparende maatregelen) kan je als VvE tot max. € 65.000 per appartementsrecht lenen. Bij een Zeer Energiezuinig Pakket +/Nul op de Meter kan je tot max. € 85.000 per appartementsrecht lenen.

 

Hoe vraag ik de Energiebespaarlening aan?

Zowel particulieren als VvE’s moeten de Energiebespaarlening aanvragen vóór de uitvoering van de werken bij het Nationaal Warmtefonds. Bij die aanvraag moet je wel al enkele documenten meesturen. Je installateur maakt voor jou de offerte en alle andere nodige documenten voor de aanvraag op.

TIP: samenwerken met een vakman is niet alleen verplicht om aanspraak te maken op de Energiebespaarlening, het is ook sterk aangeraden. Een vakman kan je adviseren over de meest geschikte warmtepomp voor jouw situatie en zorgt voor een correcte plaatsing. Zo ben je zeker van een kwalitatief resultaat op lange termijn. Vergelijk vrijblijvend advies en prijzen op maat.

 

2. Regeling groenprojecten (groene hypotheeklening)

Sommige banken bieden een lagere rente aan bij hypotheekleningen voor energiebesparende maatregelen in je woning. Er zijn verschillende ‘groenprojecten’ waarmee je in aanmerking kan komen, zoals de installatie van een warmtepomp, zonneboiler, … De precieze voorwaarden verschillen van bank tot bank. Voor meer info en advies over deze maatregel ga je dus best te rade bij jouw bank of hypotheekadviseur.

Natuurlijk moet je bij de bank wel kunnen aantonen welke werken je plant. Dat kan aan de hand van een offerte van een warmtepomp installateur. Ontvang vrijblijvend offertes van erkende installateurs:

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs