Warmtepompenadvies.nl

Subsidie warmtepomp

Laatste update, 14 januari 2020 Als je een warmtepomp laat plaatsen door een erkende aannemer kan je aanspraak maken op enkele interessante subsidies zoals de Investeringssubsidie Duurzame Energie of extra afzonderlijke subsidies van jouw eigen gemeente. Naast deze subsidies is er ook de Energiebespaarlening of Groene hypotheeklening die jouw investering in een warmtepomp interessanter kan maken.

Ga snel naar: Investeringssubsidie Duurzame EnergieGemeentelijke subsidieEnergiebespaarleningGroene hypotheeklening

 

1. Investeringssubsidie Duurzame Energie

Via de Investeringssubsidie Duurzame Energie kan je jouw investering in een milieuvriendelijk verwarmingstoestel zoals een warmtepomp sneller terugverdienen.

 

A. Voorwaarden ISDE warmtepomp

 

Naast de specifieke voorwaarden voor warmtepompen, gelden ook nog enkele algemene voorwaarden:

 • Je beschikt over een geldig Burgerservicenummer.
 • Het apparaat is na 1/01/2016 aangeschaft.
 • De subsidieaanvraag dien je binnen de 6 maand na de installatie van het apparaat aan te vragen.
 • De investering gebeurt voor de subsidieaanvraag.
 • Het apparaat is nieuw aangeschaft en je hebt een betaalbewijs.
 • Het apparaat is in Nederland geïnstalleerd.
 • De subsidieaanvraag valt onder de voorwaarden die gelden op het moment van de subsidieaanvraag.
 • Binnen een jaar na de datum van de beslissing mag je het apparaat niet verwijderen.

Belangrijk: Sinds 1 januari 2018 moet de aanvrager een bewijs indienen dat het apparaat geïnstalleerd is door een deskundig installateur. Maak daarom gebruik van onze gratis offerteservice. Ontvang hier vrijblijvend advies en offertes op maat van erkende installateurs uit jouw regio. Zo kan je prijzen vergelijken en eenvoudig besparen.

 

B. Bedrag ISDE warmtepomp

De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van het type warmtepomp en het vermogen. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vind je een lijst met de warmtepompen die in aanmerking komen voor de ISDE samen met het specifieke subsidiebedrag. Deze lijst wordt na een grondige controle ook voortdurend aangevuld met nieuwe merken en types.

De bedragen van de subsidies zijn voor een groot deel gebaseerd op het thermisch vermogen van de warmtepomp. Het thermisch vermogen bevat soms ook een gedeelte niet-hernieuwbaar vermogen. Dat telt niet meer mee voor het vermogen waarop de subsidie berekend wordt.

 

C. Subsidie warmtepomp aanvragen

Een ISDE aanvragen voor jouw warmtepomp kan via de site rvo.nl en met behulp van jouw DigiD. Aanvragen die eerst binnenkomen worden eerst behandeld. In principe wordt een aanvraag binnen de 8 weken behandeld.

Opgelet: Je maakt enkel aanspraak op deze premie als de warmtepomp geplaatst wordt door een erkende aannemer. Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw situatie en wensen? Via de offertepagina kom je in contact met verschillend erkende aannemers uit jouw regio en kan je vrijblijvend offertes aanvragen.

 

2. Gemeentelijke subsidie warmtepomp

Sommige gemeenten voorzien, bovenop de ISDE, nog afzonderlijke vergoedingen voor de plaatsing van een warmtepomp. Ga dus zeker bij jouw eigen lokaal bestuur na of je aanspraak kan maken op dat extra financiële voordeel.

 

subsidie warmtepomp

3. Energiebespaarlening

Een Energiebespaarlening is een interessante manier om energiebesparende maatregelen in jouw woning te financieren. Je betaalt daarbij een aantrekkelijke en vaste rente, er zijn geen afsluitkosten, alles wordt onderhands verstrekt en je kan de lening of een deel daarvan boetevrij aflossen.

Er gelden enkele voorwaarden:

 • Je moet eigenaar en bewoner zijn van de woning.
 • Het gaat om een maandannuïteitenlening.
 • Als aanvrager mag je niet ouder zijn dan 75 jaar.
 • De aanvraag voor de Energiebespaarlening is 3 maanden geldig.

Mits enkele uitzonderingen kan je minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000 lenen. De looptijd is daarbij:

 • 7 jaar: voor bedragen tot € 5.000
 • 10 jaar: voor bedragen van € 5.000 of meer
 • 10 tot 15 jaar: voor bedragen vanaf € 15.000.

Uitgebreide info over de energiebespaarlening en de aanvraagprocedure vind je op energiebespaarlening.nl.

 

4. Groene hypotheeklening / Regeling groenprojecten

Sommige banken bieden een lagere rente aan bij hypotheekleningen als je energiebesparende maatregelen in jouw woning voorziet. Er zijn verschillende ‘groenprojecten’ waarmee je in aanmerking kan komen, zoals de installatie van een warmtepomp, zonneboiler, … De precieze voorwaarden verschillen van bank tot bank. Voor meer info en advies over deze maatregel ga je dus best te rade bij jouw bank of hypotheekadviseur.

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs