Warmtepompenadvies.nl
Info & advies over warmtepompen en hun prijzen.
Vergelijk meer dan 240 erkende installateurs online!
header image

Subsidie warmtepomp 2021

Laatste update: 14 januari 2021 – Als je een warmtepomp laat plaatsen door een erkende aannemer kan je aanspraak maken op enkele interessante subsidies zoals de Investeringssubsidie Duurzame Energie of extra afzonderlijke subsidies van jouw eigen gemeente. Naast deze subsidies is er ook de Energiebespaarlening of Groene hypotheeklening die jouw investering in een warmtepomp interessanter kan maken.

 

Overzicht subsidies warmtepomp:

1. Investeringssubsidie Duurzame Energie
2. Lokale subsidie
3. Energiebespaarlening
4 Regeling groenprojecten

 

1. Investeringssubsidie Duurzame Energie warmtepomp

Via de Investeringssubsidie Duurzame Energie kan je jouw investering in een milieuvriendelijk verwarmingstoestel zoals een warmtepomp sneller terugverdienen. Je kan de ISDE aanvragen als particulier of als zakelijke gebruiker (bv. Vereniging van eigenaren).

 

A. Bedrag ISDE warmtepomp

Hoeveel de subsidie voor warmtepompen bedraagt is afhankelijk van verschillende factoren zoals het type warmtepomp (lucht-waterwarmtepomp, grond-waterwarmtepomp of water-waterwarmtepomp. Lucht-luchtwarmtepompen zijn uitgesloten.), het thermisch vermogen, het merk, … Gemiddeld ligt het subsidiebedrag tussen € 500 en 8.000.

TIP: een gespecialiseerd installateur kan je informeren over welk type warmtepomp het best past bij jouw situatie en waarmee je aanspraak kan maken op de ISDE. Benieuwd naar de kostprijs en subsidie op maat van jouw situatie? Ontvang vrijblijvend advies en offertes via de offertepagina.

 

B. Voorwaarden ISDE warmtepomp

Om de subsidie voor warmtepompen te kunnen krijgen moet je aan enkele voorwaarden voldoen:

 

Voorwaarden particulieren:

 • De warmtepomp is nieuw.
 • Je bent de eigenaar van de woning waarin de warmtepomp geplaatst wordt en het is je hoofdverblijfplaats.
 • Je laat de warmtepomp installeren vooraleer je de subsidie aanvraagt. Die installatie moet gebeuren door een vakman.

 

Voorwaarden zakelijke gebruikers:

 • De warmtepomp is nieuw.
 • Je vraagt de subsidie aan vooraleer je de warmtepomp koopt. Je laat de warmtepomp installeren door een vakman.
 • Je neemt de warmtepomp in gebruik binnen 12 maanden na de goedkeuring van je subsidieaanvraag.

 

C. Subsidie warmtepomp aanvragen

Als particulier moet je de Investeringssubsidie duurzame energie voor een warmtepomp aanvragen nadat je de warmtepomp hebt laten installeren door een deskundig installateur. De aanvraag indienen kan tot 12 maanden na de installatie. Bij je aanvraag moet je onder meer beschikken over een factuur en betaalbewijs van de aanschaf en installatie van de warmtepomp. Een installateur voorziet je van alle nodige documenten en kan je zelfs helpen bij je subsidieaanvraag. Ontvang vrijblijvend advies en offertes op maat van installateurs actief in jouw regio via de offertepagina.

Als zakelijke gebruiker moet je de Investeringssubsidie duurzame energie voor een warmtepomp aanvragen  vooraleer je de warmtepomp aankoopt. Wel moet je de warmtepomp laten installeren door deskundig installateur. Maak daarom gebruik van onze gratis offerteservice. Ontvang vrijblijvend advies en offertes op maat van installateurs actief in jouw regio via de offertepagina.

 

2. Lokale subsidies voor warmtepompen

Sommige gemeenten en steden voorzien, bovenop de ISDE, nog afzonderlijke vergoedingen voor de plaatsing van een warmtepomp. Ga dus zeker bij jouw eigen lokaal bestuur na of je aanspraak kan maken op dat extra financiële voordeel. Ook je warmtepomp installateur kan je informeren over alle mogelijkheden.

 

subsidie warmtepomp

3. Energiebespaarlening warmtepomp

Een Energiebespaarlening is een interessante manier om energiebesparende maatregelen in jouw woning te financieren. Je betaalt daarbij een aantrekkelijke en vaste rente die tijdens de looptijd van de lening onveranderd blijft.

 

A. Bedrag Energiebespaarlening

Mits enkele uitzonderingen kan je als particulier minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000 lenen. De looptijd is daarbij:

 • 7 jaar: voor bedragen tot € 5.000
 • 10 jaar: voor bedragen van € 5.000 – 15.000
 • 10 tot 20 jaar: voor bedragen vanaf € 15.000

Als Vereniging van eigenaren (VvE) kan je minimaal € 25.000 en maximaal € 10.000.000 lenen, met een maximum van € 25.000 per appartementsrecht. De looptijd van de lening is 10 tot 30 jaar.

 

B. Energiebespaarlening aanvragen

Zowel particulieren als VvE’s moeten de Energiebespaarlening aanvragen vóór de uitvoering van de werken. Bij die aanvraag moet je wel al enkel documenten, waaronder ook een offerte van een installateur, meesturen. Je installateur maakt voor jou de offerte en alle andere nodige documenten voor de aanvraag op.

TIP: samenwerken met een vakman is niet alleen verplicht om aanspraak te kunnen maken op de Energiebespaarlening, het is ook sterk aangeraden. Een vakman kan je adviseren over de meest geschikte warmtepomp voor jouw situatie en voorziet je van een correcte plaatsing. Zo ben je zeker van een kwalitatief resultaat. Vergelijk vrijblijvend advies en prijzen op maat van gespecialiseerde warmtepomp installateurs.

Uitgebreide info over de Energiebespaarlening en de aanvraagprocedure vind je op energiebespaarlening.nl.

4. Groene hypotheeklening / Regeling groenprojecten

Sommige banken bieden een lagere rente aan bij hypotheekleningen als je energiebesparende maatregelen in jouw woning voorziet. Er zijn verschillende ‘groenprojecten’ waarmee je in aanmerking kan komen, zoals de installatie van een warmtepomp, zonneboiler, … De precieze voorwaarden verschillen van bank tot bank. Voor meer info en advies over deze maatregel ga je dus best te rade bij jouw bank of hypotheekadviseur.

Natuurlijk moet je bij de bank wel kunnen aantonen welke werken je plant. Dat kan bijvoorbeeld aan de hand van een offerte van een warmtepomp installateur. Ontvang vrijblijvend offertes van erkende installateurs via de offertepagina:

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs