Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Split warmtepomp

Heb je geen plek voor een grote monoblock warmtepomp binnen of buiten je woning? En wil je zeker zijn van een optimale prijs-kwaliteitsverhouding? Dan kies je het best voor een split warmtepomp met een buitenunit en 1 of meerdere binnenunits. Alles over de mogelijke types split unit warmtepompen, de voor- en nadelen, de prijzen, … lees je in dit artikel!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Soorten split warmtepompen
Prijs split warmtepomp
Belangrijke aandachtspunten
Monoblock of split warmtepomp?
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Wat is een split warmtepomp?

Met een split warmtepomp kan je efficiënt en energiezuinig je woning verwarmen én koelen. Zo’n systeem onttrekt daarbij warmte aan de buitenlucht of geeft de warmte in je woning af aan diezelfde buitenlucht. In tegenstelling tot een monoblock warmtepomp maakt een split warmtepomp daarbij gebruik van 2 of meer units in plaats van 1. In de buitenunit zit onder meer de verdamper met de koelvloeistof en in de binnenunit zit de condensor.

Kies ik beter voor een monoblock of split warmtepomp? Om zeker te zijn van de beste keuze op maat van jouw situatie en budget vraag je het best voorstellen aan bij meerdere erkende installateurs in je buurt. Ontvang gratis advies en prijzen op maat!

split warmtepomp

 

Voor- en nadelen split warmtepomp

Naast een split unit warmtepomp kan je ook kiezen voor een monoblock variant met slechts 1 unit binnen of buiten je woning (afhankelijk van het type). Om de beste keuze te maken, weeg je het best de voor- en nadelen van  zo’n warmtepomp met split units tegen elkaar af. Een overzicht:

 

Voordelen split warmtepomp

 • Goedkoper: fabrikanten produceren nog altijd meer onderdelen voor split warmtepompen dan voor monoblock varianten. Daarnaast zijn de onderdelen ook verdeeld over 2 of meer units, waardoor de technologie minder complex is. Het logische gevolg? Een split warmtepomp komt gemiddeld goedkoper uit dan een monoblock warmtepomp.
 • Flexibiliteit qua locatie: een monoblock warmtepomp moet zo dicht mogelijk bij je buitenmuur komen. Bij een split warmtepomp is dat niet zo. Dankzij de laatste technologieën mag er zelfs 20 à 25m afstand tussen de binnen- en buitenunit zitten. Door die flexibiliteit vind je altijd een geschikte locatie voor je buitenunit.
 • Minder geluidshinder: bij een split unit warmtepomp zitten de onderdelen die geluid produceren in de buitenunit. De binnenunit werkt dus zo goed als geruisloos. Zeker bij een multi split warmtepomp als airco met binnenunits in de slaapkamer, bureau, … is zo’n fluisterstille werking erg fijn.
 • Compactere binnen- en buitenunit: omdat de onderdelen van een split warmtepomp verdeeld zijn over meerdere units zijn deze units ook behoorlijk compact. Terwijl een monoblock warmtepomp binnen of buiten je woning grotere afmetingen heeft en dus behoorlijk wat plaats inneemt.

 

Nadelen split warmtepomp

 • 2 of meer units in plaats van 1: bij een split warmtepomp moet je sowieso een buitenunit én 1 of meerdere binnenunits plaatsen. Ook al zijn die units behoorlijk compact heb je dus zowel binnen als buiten plaats nodig voor deze units.
 • Arbeidsintensieve plaatsing: een split warmtepomp vervoert de warmte tussen de buiten- en de binnenunits met speciale koelleidingen. Door het aanleggen van deze leidingen neemt de montage meer tijd in beslag dan bij een monoblock warmtepomp. Zo lopen ook de arbeidskosten hoger op.
 • Iets minder efficiënt: door de grotere afmetingen van een monoblock variant haalt zo’n systeem de warmte efficiënter uit de buitenlucht dan een splitsysteem met een kleinere buitenunit. Bij een split warmtepomp ligt het rendement daardoor iets lager. Vraag zeker meer uitleg aan een installateur actief in je buurt!

 

Soorten split warmtepompen

Split warmtepompen onttrekken met hun buitenunit warmte aan de buitenlucht om je woning en eventueel ook water te verwarmen. De precieze werking hangt vooral af van het type. Er zijn 3 mogelijke soorten warmtepompen met split units:

 

1. Split lucht-water warmtepomp

Een lucht-water split warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht met een buitenunit. Het systeem ‘verpompt’ die opgewekte warmte dan van buiten naar binnen via een koelvloeistof in een gesloten circuit. Vervolgens geeft de warmtepomp die warmte af aan je cv-water, waarna dat warme water naar je vloerverwarming, lage temperatuur radiatoren, … vertrekt.

Prijs lucht-water warmtepomp: € 5.000 à 9.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

2. Split lucht-lucht warmtepomp

Ook dit type split warmtepomp haalt zijn warmte uit de buitenlucht met een buitenunit. Alleen geeft dit systeem die warmte niet af aan je cv-water, maar aan de lucht in je woning. Dat gebeurt via 1 of meer binnenunits die warme lucht in je woning blazen. Op warme dagen kan je de werking van zo’n split warmtepomp gewoon omdraaien en het systeem als airco gebruiken.

Prijs lucht-lucht warmtepomp: € 4.000 à 7.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

3. Split hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp combineert een lucht-water warmtepomp met een condensatieketel. Dit ‘slimme systeem’ kiest altijd de meest voordelige verwarmingsmethode op basis van de buitentemperatuur, de energieprijzen, … Het grootste deel van het jaar verwarm je je woning met de warmtepomp. Die kan bestaan uit 1 behuizing, maar deze warmtepomp is dus ook verkrijgbaar in een split-versie.

Prijs hybride warmtepomp: € 8.000 à 15.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

Welk type split warmtepomp kies ik het best?

Dat hangt vooral van jouw situatie en je persoonlijke wensen af. Zoek je een energiezuinige airco met een hoog rendement die ook kan fungeren als extra bijverwarming? Dan is een split lucht-lucht warmtepomp de beste keuze. Wil je  je oude cv-ketel vervangen zonder een grote renovatie? Dan is een hybride warmtepomp (split of monoblock) een interessante optie om duurzamer te verwarmen.

Gratis advies op maat? Een erkende installateur analyseert jouw situatie en geeft je dan advies op maat. Voor een weloverwogen keuze vraag je best voorstellen aan bij meerdere specialisten actief in je buurt. Start je aanvraag hier!

 

Prijs split warmtepomp

Hoeveel betaal je ongeveer voor een split unit warmtepomp? Die kostprijs hangt in de eerste plaats af van het type, maar ook van het vereiste vermogen, de moeilijkheidsgraad van de plaatsing (bv. de afstand tussen de binnen- en buitenunit), … Een kort overzicht van de richtprijzen per type split warmtepomp:

Soort split warmtepomp Gemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Split lucht-water warmtepomp€ 5.000 à 9.000
Split lucht-lucht warmtepomp€ 4.000 à 7.000
Split hybride warmtepomp€ 8.000 à 15.000

Op zoek naar een precieze prijs voor jouw split warmtepomp? Dan vraag je het best meerdere prijsvoorstellen aan bij erkende installateurs actief in je buurt. Zo kan je gericht prijzen, maar ook adviezen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier!

 

warmtepomp split unit

 

Belangrijke aandachtspunten

Ga je voor een warmtepomp met 2 of meer units? Voor een goede werking met een optimaal rendement hou je best rekening met de volgende aandachtspunten:

 • Locatie van de buitenunit: bij een monoblock warmtepomp moet de unit op max. 1 à 2 m van de buitenmuur komen. Gelukkig heb je met een split unit warmtepomp meer vrijheid. Let op: vermijdt wel obstakels in de buurt van de buitenunit en ook schaduw is uit den boze. Zo ben je zeker van een efficiënte werking en een optimaal rendement.
 • Hoofd- of bijverwarming: wil je een split warmtepomp als hoofdverwarming? Dan moet je kiezen voor een lucht-water warmtepomp, eventueel in combinatie met een condensatieketel (hybride). Een lucht-lucht warmtepomp is enkel geschikt als hoofdverwarming in kleine, goed geïsoleerde woningen als appartementen. Bij andere woningen is zo’n lucht warmtepomp vooral ideaal als extra bijverwarming in de winter en als airco op warme dagen.
 • Correcte plaatsing: een split warmtepomp plaatsen is puur specialistenwerk. De juiste locatie van de buitenunit, het aanleggen van de koelleidingen, …: voor een optimaal rendement doe je voor de installatie best een  beroep op een ervaren, gecertificeerde installateur. Zo kom je bovendien ook in aanmerking voor verschillende warmtepomp subsidies.
 • Vermogen op maat: welk type warmtepomp je ook kiest, het is belangrijk dat het vermogen van je installatie goed is afgestemd op jouw warmtevraag en de grootte en het isolatieniveau van de ruimtes die verwarmd moeten worden. Zo ben je zeker van een goed rendement en een kortere terugverdientijd.
 • Single split of multisplit: bij een lucht-water warmtepomp gaat het doorgaans om een single split warmtepomp met 1 binnenunit en 1 buitenunit. Kies je voor een installatie met meerdere binnenunits om meerdere ruimtes te verwarmen en te koelen? Dan gaat het om een multisplit warmtepomp.
 • Merk/garantie: er bestaan verschillende hoogwaardige merken die split warmtepompen ontwikkelen. Zo kan je kiezen voor een Vaillant split warmtepomp, een Nefit split warmtepomp, … Wil je gericht deze fabrikanten en hun producten vergelijken? Vraag dan zeker vrijblijvend voorstellen aan bij meerdere erkende groene energie installateurs actief in je buurt.

 

CONCLUSIE: monoblock of split warmtepomp?

Welke uitvoering van een warmtepomp is nu het meest geschikt voor jouw situatie: een monoblock warmtepomp of een single of multisplit warmtepomp? De beste keuze hangt af van de volgende factoren:

 • Budget: split warmtepompen zijn gemiddeld goedkoper dan monoblock-varianten. Kortom, is je budget beperkter? Dan kies je best voor een single of multisplit-installatie. Heb je voldoende budget en wil je zeker zijn van het meest optimale rendement en een zo kort mogelijke terugverdientijd? Dan is een monoblock warmtepomp een geschiktere keuze.
 • Beschikbare plaats: heb je geen plaats voor de grote buitenunit van een monoblock warmtepomp? Of ben ben je bang dat zo’n unit met grote afmetingen vloekt met de stijl van je woning? Dan ga je beter voor de compactere buitenunit van een split warmtepomp. Die kan je bovendien ook plaatsen op een plek waar het minder opvalt.
 • Woonsituatie: monoblock warmtepompen zijn geschikter bij kleinere renovaties. Omdat ze efficiënter de warmte uit de buitenlucht halen, werken deze systemen namelijk met hogere aanvoertemperaturen.  Split unit systemen verwarmen je woning dan weer op lage temperatuur en zijn daarom een betere keuze bij nieuwbouw of een ingrijpende energetische renovatie (bv. vloerverwarming, extra isolatie, …).
 • Plaatsing: wil je extra arbeidskosten door een complexe plaatsing vermijden? Dan is een monoblock warmtepomp de beste optie. Bij zo’n systeem moet een vakman geen 2 of meer units met elkaar verbinden, waardoor de installatie een pak sneller gaat.

 

TIP: vraag advies op maat aan meerdere erkende installateurs!

Twijfel je nog tussen een warmtepomp in een monoblock of een split-versie? Dan vraag je best advies op maat aan meerdere erkende installateurs actief in je buurt. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden voor jouw woning en kan je ook een doordachte keuze maken tegen een correcte prijs.

Vrijblijvend specialisten contacteren? Dat kan! Je moet enkel het onderstaande formulier invullen en daarna nemen 2 à 3 installateurs contact met je op:

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs