Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Warmtepomp airco

Warmte in de winter, koeling in de zomer en warm sanitair water doorheen alle seizoenen. Een warmtepomp kan gebruikt worden als airco, ook al is de werking toch iets anders dan bij airco’s. Je zal namelijk niet de lucht koelen, maar wel de vloeren, wanden en het plafond. In dit artikel lees je meer over hoe je een warmtepomp kan gebruiken als airco, alsook de voordelen ervan en enkele aandachtspunten.

Ga snel naar: 
Hoe koelen met een warmtepomp?
Voordelen koelen met warmtepomp
Prijs warmtepomp vs. airco
Warmtepomp als airco: aandachtspunten
Veelgestelde vragen warmtepomp airco
Vergelijk offertes & advies van vakspecialisten

 

Wat is het verschil tussen een airco en een warmtepomp?

Een airco is eigenlijk een soort lucht-lucht warmtepomp. Bij een airco is het hoofddoel een ruimte koelen en bij een lucht-lucht warmtepomp is dat net een ruimte verwarmen, maar je kan met beiden zowel koelen als verwarmen. Verwarmen doet het toestel door warmte uit de buitenlucht te onttrekken en die binnen af te geven. Een airco en warmtepomp werken dus volgens dezelfde technologie, maar er zijn ook verschillen.

Zo wordt een airco praktisch nooit als hoofdverwarming gebruikt, terwijl een warmtepomp dat wel kan zijn. Een warmtepomp kan ook een hele verdieping verwarmen, terwijl je bij een airco altijd meerdere units nodig hebt daarvoor. Tot slot is bij het gebruik van een warmtepomp goede isolatie van je woning erg belangrijk. Bij een airco is dat iets minder essentieel.

Advies nodig? Een specialist kan je verder informeren en adviseren over wat nu het meest geschikte toestel is voor jouw woning en wensen. Kom in contact met vakspecialisten in de buurt.

 

Hoe kan je koelen met een warmtepomp?

Je kan je woning met een warmtepomp koelen op twee verschillende manieren: via actieve en passieve koeling. Hieronder vind je meer info over de soorten koelingen en geschikte warmtepompen:

 

Actieve koeling warmtepomp

Actieve koeling houdt in dat de werking van de warmtepomp volledig wordt omgekeerd. De warmte wordt onttrokken aan de woning en wordt afgegeven aan de ondergrond of buitenlucht. De koelkring wordt inwendig omgekeerd of verkregen door een externe omschakeling van primaire en secundaire aansluitingen. De warmtepomp zal in dat geval dus werken zoals een koelkast.

Dit is een techniek die meer elektriciteit verbruikt omdat de compressor wordt ingeschakeld tijdens het proces. Het is ecologisch de minst interessante optie. Actief koelen is wel veel efficiënter dan een traditionele airco omwille van het lagere energieverbruik en kan ingeschakeld worden wanneer passieve koeling niet voldoende is.

Geschikte warmtepompen: actief koelen is enkel mogelijk met lucht-luchtwarmtepompen en lucht-waterwarmtepompen.

 

Passieve koeling warmtepomp

Bij passieve koeling wordt geen elektriciteit verbruikt om de lucht af te koelen. De warmte die in de winter uit de bodem wordt onttrokken en afgegeven wordt aan de vloerverwarming, wordt in de zomer uit de ruimte onttrokken en opnieuw aan de bodem gegeven. Het systeem zal dus met andere woorden de bodem voor het volgende stookseizoen opwarmen zodat er bij het begin van dat stookseizoen een hoger rendement kan gehaald worden.

Het systeem activeren kan eenvoudig door het in te stellen op de gewenste temperatuur, waardoor de warmtepomp vanzelf als koelsysteem opstart. Een aantal kranen zullen van richting veranderen zodat koel water uit de grond door de woning kan stromen. Als het buiten 30°C is, zal de temperatuur in de woning ongeveer 23°C bedragen.

Geschikte warmtepompen: passieve koeling is in principe toepasbaar bij elke soort waterpomp, behalve die met een externe buitenunit. Het is met andere woorden mogelijk bij alle geothermische en water-waterwarmtepompen. Er is hiervoor wel een externe warmtewisselaar, pomp en mengkraan nodig. Je mag daarom rekenen op een extra kostprijs van € 1.500 om je warmtepomp te voorzien van passieve koeling.

 

warmtepomp airco

Voordelen koelen met warmtepomp

Wat zijn nu de voordelen van koelen met een warmtepomp t.o.v. een airco? We zetten de voornaamste hieronder op een rij:

 • 1 systeem voor koelen & verwarmen: gebruik je je warmtepomp om te verwarmen én te koelen? Dan heb je maar 1 systeem nodig voor de zomer en de winter, en bespaar je dus heel wat kosten.
 • Minder onderhoudskosten: aangezien je maar 1 systeem nodig hebt, moet je ook maar 1 systeem onderhouden. Ook de onderhoudskosten blijven dus beperkt.
 • Minder aansluitingen nodig: 1 systeem om te koelen en te verwarmen betekent ook dat je slechts 1 systeem moet aansluiten. Je hebt dus minder aansluitingen nodig in je woning.
 • Geen tocht: door gebruik te maken van je warmtepomp als koeling, ontstaat er verder ook geen tocht. Veel mensen ervaren dit als hinderlijk of kunnen hiervan ziek worden.
 • Milieuvriendelijker: een warmtepomp maakt grotendeels gebruik van duurzame bronnen. Het is daarom een milieuvriendelijkere keuze dan een airco.

Ook genieten van de voordelen van koeling met een warmtepomp? Een vakexpert geeft je advies op maat en zorgt voor een correcte plaatsing van je warmtepomp. Vergelijk vrijblijvend offertes van experts.

Airco vs. warmtepomp prijs

Wat is nu het verschil in aanschafkosten tussen een airco en een warmtepomp? We zetten hieronder enkele richtprijzen op een rij van verschillende soorten warmtepompen en airco’s. De exacte prijzen zijn natuurlijk wel afhankelijk van het vermogen van het toestel, het te verwarmen of te koelen oppervlak, het merk van je toestel…

Type warmtepomp / aircoGemiddelde prijs (excl. btw en incl. plaatsing)
Water-water warmtepomp€ 15.000 à 20.000
Grond-water warmtepomp€ 20.000 à 30.000
Lucht-water warmtepomp€ 5.000 à 9.000
Lucht-lucht warmtepomp€ 4.000 à 7.000
Hybride warmtepomp€ 8.000 à 15.000
Vaste airco zonder buitenunit€ 1.200 à 3.000
Vaste airco met buitenunit€ 1.500 à 3.000
(+ 800 à 1.000 per bijkomende binnenunit)

LET OP: de prijzen voor een warmtepomp of airco kunnen ook verschillen afhankelijk van de installateur. Daarom is het aangewezen om prijsvoorstellen van meerdere installateurs te vergelijken. Zo kan je een doordachte keuze maken. Ontvang vrijblijvend offertes & prijsvoorstellen op maat.

 

warmtepomp als airco

Warmtepomp als airco: aandachtspunten

We sommen nog enkele aandachtspunten op waarmee je best rekening houdt wanneer je je warmtepomp wil gebruiken als airco:

 1. Kies passieve koeling voor subsidies

  Wil je gebruik maken van subsidies om de prijs te drukken? Dan is passieve koeling het meest interessant. Actieve koeling kan er namelijk voor zorgen dat de premies en subsidies niet worden goedgekeurd, omdat hiervoor meer voorwaarden gelden.

 2. Laat het koelwater niet teveel zakken

  Gebruik je je warmtepomp om te koelen, zorg er dan voor dat je het koelwater niet te veel laat zakken in temperatuur. Dat kan namelijk zorgen voor condensatievorming. Condensatie kan op zijn beurt leiden tot bv. gladde vloeren en is dus te vermijden.

 3. Kies indien mogelijk voor een warmtepomp met WTW

  Een absolute meerwaarde is de mogelijkheid om lucht in de woning te ontvochtigen en te zuiveren via ingebouwde filters in de warmtepomp. Mechanisch ventileren met warmteterugwinning (balansventilatie) is hier een goede optie.

 4. Zorg voor een goede isolatie van je woning

  Tot slot is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je woning goed geïsoleerd is wanneer je gebruik wil maken van een warmtepomp. Is dat niet het geval, dan zal je verbruik veel hoger liggen omdat je minder efficiënt kan koelen.

Zeker zijn van een correct geplaatste en efficiënte installatie? Schakel dan een expert in! Deze geeft je advies over de meest geschikte installatie voor jouw woning en zorgt voor een correcte plaatsing van het toestel. Vergelijk offertes van ervaren installateurs in de buurt.

 

Veelgestelde vragen warmtepomp airco

Bekijk hieronder nog het antwoord op enkele veelgestelde vragen over een warmtepomp als airco:  • Kan je alle soorten warmtepomp als airco gebruiken?

   Een airco is eigenlijk een soort lucht-luchtwarmtepomp. Dit soort warmtepompen kan je dus uiteraard gebruiken om zowel te verwarmen als te koelen. Daarnaast kan je een lucht-waterwarmtepomp gebruiken voor actieve koeling en met geothermische en water-waterwarmtepompen kan je dan weer passief koelen.

   Ook met een hybride warmtepomp kan je koelen, al zijn daar wel enkel voorwaarden voor. Zo heb je bv. een geschikt afgiftesysteem nodig (bv. watergedragen vloerverwarming of convectorradiatoren). Controleer op voorhand dus goed welk systeem mogelijk is in jouw woning om efficiënt te koelen. Een installateur kan je hierover ook verder informeren en adviseren. Vind een vakspecialist in de buurt.  • Wat is zuiniger, een airco of een warmtepomp?
   Wat nu het zuinigste toestel is om te koelen en te verwarmen hangt af van heel wat factoren zoals hoe goed je woning geïsoleerd is, hoeveel ruimtes je wil verwarmen of koelen, je bestaande afgiftesysteem… Heb je bijvoorbeeld een goed geïsoleerde woning en wil je meerdere ruimtes koelen? Dan is een warmtepomp zuiniger. Wil je slechts 1 ruimte koelen en heb je nog traditionele radiatoren? Dan zal een airco het meest efficiënt zijn om te koelen.


  • Is een warmtepomp duurder dan een airco?
   Een warmtepomp is doorgaans inderdaad duurder dan een airco. Natuurlijk spelen daarbij wel heel wat factoren een rol zoals het type warmtepomp, het aantal binnenunits dat je nodig hebt voor je airco? het vermogen van je toestel… Bovendien staan tegenover die prijs wel een aantal belangrijke voordelen. Zo kan je met een warmtepomp ook verwarmen en kan je deze zelfs als hoofdverwarming gebruiken. Je bespaart ook meer energie met een warmtepomp omdat deze maar voor 1/5 elektriciteit gebruikt en de rest uit duurzame bronnen haalt.

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs