Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Monoblock warmtepomp

Heb je geen ruimte voor een uitgebreide warmtepomp-installatie, maar wil je toch je woning zuinig en milieuvriendelijk verwarmen? Dan is een monoblock warmtepomp een goede keuze. Deze warmtepomp bestaat slechts uit 1 grote unit die je buiten of binnen plaatst.  Wat kost zo’n monoblock warmtepomp precies? Welke soorten zijn er en wat zijn de verschillen met een split warmtepomp? Je leest het in dit artikel!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Soorten monoblock warmtepompen
Kosten monoblock warmtepomp
Belangrijke aandachtspunten
Conclusie: warmtepomp monoblock of split?
Vraag gratis en vrijblijvend je offertes aan

 

 

Wat is een monoblock warmtepomp?

Met een monoblock warmtepomp verwarm je jouw woning energiezuinig door warmte uit de buitenlucht te halen. Het grote verschil met een split warmtepomp is dat zo’n monoblock warmtepomp niet uit 2, maar slechts uit 1 unit bestaat. Kortom, alle onderdelen (verdamper, compressor, condensor, …) zitten in 1 unit in plaats van in een binnen- én buitenunit. Een monoblock pomp is wat duurder dan een split-variant, maar je geniet wel van een hoger rendement.

Hoe maak ik de beste keuze voor mijn project? Een vakman geeft je graag meer info over de verschillen tussen een warmtepomp in een monoblock- of split-variant. Om de juiste keuze te maken, vergelijk je best voorstellen van verschillende installateurs actief in jouw buurt met onze offerteservice.

monoblock warmtepomp

 

Voor- en nadelen monoblock warmtepomp

Kies je best voor een warmtepomp met slechts 1 unit of met een binnen- en buitenunit? Om de juiste keuze te maken, weeg je best de voor- en nadelen van een monoblock warmtepomp tegen elkaar af. We zetten ze voor jou op een rijtje:

 

Voordelen monoblock warmtepompen

 • Betere prestaties: kies je voor een monoblock warmtepomp? Dan geniet je van een hoger haalbaar rendement. Dat komt voornamelijk door het grotere verdamperoppervlak voor de overdracht van de warmte uit de buitenlucht. Kortom, een monoblock pomp haalt efficiënter energie uit de buitenlucht en heeft daardoor een groter temperatuurbereik.
 • Slechts 1 unit: een monoblock warmtepomp bestaat slechts uit 1 unit die je buiten of binnen laat plaatsen (afhankelijk van het type monoblock warmtepomp).  Zo kan je makkelijk en eenvoudig plaats besparen binnen of buiten jouw woning.
 • Makkelijker om te plaatsen: een monoblock warmtepomp is makkelijker om te plaatsen omdat het slechts om 1 enkele unit gaat. Bovendien zijn er geen koeltechnische leidingen tussen een binnen- en buitenunit en heb je dus geen koeltechnieker nodig. Door die vlotte montage spaar je ook installatiekosten uit.
 • Stillere werking: door de grotere ventilator draaien monoblock warmtepompen op een lager toerental. Daardoor werkt zo’n installatie dus stiller dan een split warmtepomp met 2 units.

 

Nadelen monoblock warmtepompen

 • Grotere afmetingen: omdat de verdamping en condensatie in 1 unit gebeuren, is een monoblock warmtepomp doorgaans groter dan de 2 afzonderlijke units van een split-variant. Een monoblock unit kan bv. 140 cm hoog zijn, tegenover 80 cm bij een unit van een split-systeem. Heb je geen plaats voor een monoblock warmtepomp binnen of buiten je woning? Dan kies je beter voor de compactere split-variant.
 • Grotere investering: vanwege het technische ontwerp zijn monoblock systemen duurder dan split-systemen. Ook de productiemethode speelt een rol bij de prijs. Bedrijven produceren de onderdelen van split-warmtepompen namelijk in grotere getallen (ook voor airco’s bv.) dan bij monoblock warmtepompen.
 • Beperkingen bij de plaatsing: een installateur kan een monoblock warmtepomp vlotter plaatsen dan een split-systeem, maar daar zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Zo moet de unit op max. 1 à 2 m van de buitenmuur komen en ook zo dicht mogelijk bij je cv-installatie (minder dan 4 m). Voor meer gerichte info rond die plaatsing kan je terecht bij een erkende installateur actief in je buurt.

 

Soorten monoblock warmtepompen

Monoblock systemen ontlenen warmte aan de buitenlucht om je woning en eventueel ook je sanitair water duurzaam te verwarmen. Je kan kiezen uit 3 grote soorten monoblock warmtepompen:

 

1. Monoblock lucht water warmtepomp

Een monoblock lucht water warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht en geeft die af aan je cv-water en eventueel ook je sanitair water. Het gaat doorgaans om 1 grote buitenunit. In tegenstelling tot bij een split-systeem zijn de leidingen die naar binnen lopen niet gevuld met koudemiddel, maar met water. Dat komt omdat de condensor van je warmtepomp ook in die ene buitenunit verwerkt zit.

Gemiddelde kosten: € 8.000 à 13.000 (excl. btw, incl. plaatsing).

 

2. Monoblock lucht lucht warmtepomp

Ook deze monoblock warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht, maar geeft die dan af aan de lucht in je woning in plaats van aan je cv-water. In dit geval gaat het om 1 grote binnenunit die warme lucht afgeeft. Je hebt dus geen buitenunit nodig. Je hebt enkel een aan- en afvoerkanaal voor de lucht nodig door je buitenmuur. Bovendien kan je de werking van deze monoblock warmtepomp op warme dagen ook omdraaien. Dan fungeert je installatie als airco.

Gemiddelde kosten: € 2.750 à 8.500 (excl. btw, incl. plaatsing).

 

3. Monoblock hybride warmtepomp

Hier gaat het om een combinatie van een lucht-water warmtepomp en een condensatieketel in 1 behuizing. Deze unit staat dan ook binnen in je woning.  Het grootste deel van het jaar verwarm je met de warmtepomp. Is het echter goedkoper om met de cv-ketel te verwarmen, bv. bij een erg koude buitentemperatuur? Dan neemt de condensatieketel het over. Let op: hou er rekening mee dat de compressor van de warmtepomp geluid produceert. Zo’n monoblock hybride warmtepomp is dus enkel een goed idee als je die voldoende ver van de woonruimtes kan plaatsen.

Gemiddelde kosten: € 5.500 à 12.500 (excl. btw, incl. plaatsing).

 

Welk type monoblock warmtepomp kies ik best?

Dat hangt vooral af van jouw situatie en wensen. Gaat het bv. om een renovatie? Dan is een monoblock hybride warmtepomp een interessante keuze, want je moet je leidingen en radiatoren niet vervangen. Monoblock lucht water warmtepompen zijn dan weer geschikt voor grondige energetische renovaties en nieuwbouw. Wil je met je monoblock warmtepomp ook je woning kunnen koelen? Dan kies je best voor een monoblock lucht lucht warmtepomp.

Gratis advies op maat ontvangen? Een erkende installateur informeert je graag over de mogelijkheden van monoblock warmtepompen op maat van jouw situatie. Om een doordachte keuze te maken, vergelijk je best de voorstellen van meerdere installateurs actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

Kosten monoblock warmtepomp

Hoeveel kost een monoblock systeem? Dat hangt af van verschillende factoren: het type monoblock warmtepomp, het vereiste vermogen, de moeilijkheidsgraad van de werken, … Je mag rekenen op de volgende richtprijzen per type monoblock warmtepomp:

Soort monoblock warmtepompGemiddelde kosten (excl. btw, incl. plaatsing)
Monoblock lucht water warmtepomp€ 8.000 à 13.000
Monoblock lucht lucht warmtepomp€ 2.750 à 8.500
Monoblock hybride warmtepomp€ 5.500 à 12.500

Op zoek naar een precieze kosten voor jouw monoblock warmtepomp? Dan vraag je best verschillende prijsvoorstellen aan bij 2 à 3 erkende installateurs actief in je buurt. De kosten kunnen namelijk verschillen van vakman tot vakman. Start je aanvraag hier.

 

warmtepomp monoblock

 

Belangrijke aandachtspunten

Kies je voor een warmtepomp met slechts 1 unit?  Dan is het belangrijk om rekening te houden met enkele aandachtspunten. Een kort overzicht:

 • Vereisten voor correcte plaatsing: monoblock warmtepompen zijn relatief groot. Daarom besteedt een installateur uitgebreid aandacht aan de beste plaats voor deze unit. Bij een buitenunit houdt hij bv. rekening met de windbelasting. Daarnaast moet een monoblock warmtepomp ook voldoende dicht bij de buitenmuur en de cv-installatie staan.
 • Voldoende isolatie: de leidingen van een monoblock lucht-water warmtepomp zijn niet gevuld met koudemiddel, maar met water. Daardoor zijn die buizen vorstgevoeliger. Het is daarom belangrijk om de leidingen goed te isoleren en/of onder de grond te leggen.
 • Hoofd- of bijverwarming: een monoblock lucht-water warmtepomp kan je vlot gebruiken als hoofdverwarming, maar dat is bij een lucht-lucht warmtepomp minder vanzelfsprekend. Die laatste verwarmt en koelt enkel de directe ruimte waarin het geplaatst is. Zo’n monoblock warmtepomp is daarom eerder geschikt als bijverwarming of als hoofdverwarming in bv. een klein appartement.
 • Lucht water warmtepomp zonder buitenunit: het is nog een opkomende technologie, maar er zijn tegenwoordig ook al lucht water warmtepompen zonder buitenunit beschikbaar. Deze bestaan uit een waterboiler, ventilatiesysteem en 2 ventilatieroosters in de buitengevel. Deze toestellen kunnen een alternatief zijn voor de monoblock lucht water warmtepompen met enkel een buitenunit.

 

CONCLUSIE: warmtepomp monoblock of split?

Kies je nu best voor een warmtepomp met 2 units of 1? De beste keuze voor jouw situatie hangt onder meer af van de volgende factoren:

 • Budget: is je budget beperkter? Dan is het interessant om te weten dat split warmtepompen gemiddeld goedkoper zijn dan het monoblock-systeem. Daar staat wel tegenover dat je met een monoblock warmtepomp een hoger rendement kan halen en je investering dus sneller kan terugverdienen door lagere energiekosten.
 • Beschikbare plaats: heb je geen plaats voor de grotere unit van een monoblock warmtepomp buiten of binnen je woning? Dan is het beter om te kiezen voor een split-model met een compactere binnen- en buitenunit. In het andere geval kan een monoblock warmtepomp een meer rendabele keuze zijn.
 • Woonsituatie: omdat een monoblock warmtepomp efficiënter energie uit de buitenlucht haalt, bereikt dit systeem hogere aanvoertemperaturen. Daarom zijn monoblock warmtepompen geschikter bij renovaties. Split-systemen verwarmen je woning namelijk op lage temperatuur en zijn daarom een betere keuze bij nieuwbouw of een ingrijpende energetische renovatie (bv. vloerverwarming, extra isolatie, …).
 • Plaatsing: monoblock warmtepompen vallen sneller en vlotter te plaatsen omdat het slechts om 1 unit gaat. Vermijd je liever een complexere, langere montage met leidingen voor het koudemiddel? Dan is zo’n monoblock-systeem een interessant alternatief voor een split-systeem.

 

TIP: laat je adviseren door meerdere erkende installateurs!

Ben je geïnteresseerd in een warmtepomp, maar twijfel je nog tussen een monoblock of split-variant? Laat je dan adviseren door meerdere installateurs over de mogelijkheden op maat van jouw woning. Zo kan je de kosten, adviezen, uitvoertermijnen, … in hun voorstellen naast elkaar leggen en een doordachte keuze maken voor jouw project.

Vrijblijvend voorstellen aanvragenJe kan gratis advies en prijsvoorstellen op maat aanvragen bij meerdere installateurs actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs