Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Welke warmtepomp kiezen?

In de toekomst moet je je woning op een duurzame en energiezuinige manier verwarmen. En een warmtepomp is dan een van de beste oplossingen. Wat moet je weten over deze verwarmingssystemen en welke warmtepomp kies je het beste voor je renovatie of nieuwbouw? Je warmtepomp kiezen wordt een stuk makkelijker na het lezen van dit artikel!

Ga snel naar:
Welke warmtepomp kiezen voor een renovatie?
Welke warmtepomp kiezen voor een nieuwbouwwoning?
Enkele veelgestelde vragen [FAQ]

Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Waarom een warmtepomp kiezen voor jouw huis?

Je huis verwarmen met een groen, energiezuinig warmtesysteem is dé oplossing voor een klimaatneutrale toekomst. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of grondwater en geeft die af aan je woning. Tot wel 80% van de energie haalt de warmtepomp gratis én milieuvriendelijk uit zijn omgeving. Voor de overige 20% gebruikt dit systeem elektriciteit.

Wil je een warmtepomp kiezen voor jouw woning? Vergelijk verschillende offertes om je huis op een efficiënte en aangename manier te verwarmen. Start je aanvraag hier.

welke warmtepomp kiezen

 

Welke warmtepomp kiezen voor een renovatie?

Ben je aan het renoveren en denk je na over een nieuw verwarmingssysteem? Een warmtepomp kan de oplossing zijn voor jouw woning. Bij een renovatie kies je het beste voor 1 van deze soorten:

 

1. Lucht-water warmtepomp

Het eerste deel van de naam verwijst altijd naar de warmtebron en het tweede deel naar hoe de warmte de woning opwarmt. Een lucht-water warmtepomp haalt dus warmte uit de buitenlucht en geeft die af aan het water voor je centrale verwarming en sanitaire voorzieningen. Deze installatie is aan te raden als je van plan bent om grondig te renoveren én isoleren. Het systeem is ook goed geschikt voor zwembaden!

 

 • Makkelijk te plaatsen
 • Goedkoper dan aard-warmtepompen
 • Lager rendement in de winter
 • Goede isolatie is vereist

Gemiddelde richtprijs: € 7.000 à 13.000 (excl. btw & incl. plaatsing)

 

2. Hybride warmtepomp

Een hybride systeem is zeer geschikt voor een renovatie, omdat je deze warmtepomp aansluit op je huidige centrale verwarming. Dit maakt het een erg voordelige keuze. De warmtepomp bepaalt automatisch de optimale energiebron en werkt ook goed voor bestaande woningen die nog niet helemaal geïsoleerd zijn.

 

 • Geschikt voor bijna alle woningen
 • Slim verwarmingssysteem
 • Een korte terugverdientijd
 • Geluidsoverlast van de buitenunit

Gemiddelde richtprijs: € 3.800 à 9.000 (excl. btw & incl. plaatsing)

 

3. Lucht-lucht warmtepomp

Deze installatie is een goede keuze als je nog een goed werkende cv-installatie hebt, maar minder fossiele brandstoffen wil verbruiken. Het is eigenlijk een airco waarmee je ook je woning kan verwarmen in de tussenseizoenen. Deze installatie verspreidt warme of gekoelde lucht in je woning via de ventilator in de binnenunit.

 

 • Makkelijke plaatsing & snelle werking
 • Kan actief koelen
 • Moeilijk te combineren met andere systemen
 • Laag rendement bij koud weer

Gemiddelde richtprijs: € 1.500 à 7.000 (excl. btw & incl. plaatsing)

 

Welke warmtepomp is het beste voor mijn renovatie?

Om energiebewust te verwarmen, heb je veel verschillende warmtepompen om uit te  kiezen. Wat is nu de beste warmtepomp voor jou? De volgende elementen spelen zeker een rol:

 • Budget: een hybride warmtepomp is goedkoper dan een volledig elektrische lucht-water warmtepomp. Ideaal als je budget beperkt is.
 • Beschikbare ruimte: je moet een warmtepomp natuurlijk ergens kwijt kunnen. Heb je bijvoorbeeld genoeg ruimte om een buitenunit te installeren?
 • Goede isolatie: je behaalt pas een optimaal rendement met je verwarmingssysteem als je woning goed is geïsoleerd. Isoleren is dus de eerste stap als je wil overschakelen op een warmtepomp.

Is een warmtepomp de juiste keuze? Een professionele installateur geeft je graag meer uitleg over de mogelijkheden en prijzen, gebaseerd op jouw wensen. Je kan meerdere voorstellen aanvragen via onze offertedienst.

 

Welke warmtepomp kiezen voor een nieuwbouwwoning?

Bij een nieuwbouwwoning gelden er enkele verplichtingen om milieuvriendelijk te bouwen. Welke soorten warmtepompen kan je kiezen voor nieuwbouw en waar moet je rekening mee houden? We leggen het uit!

 

1. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kan bij een nieuwbouwwoning ook heel interessant zijn.  Dit type warmtepomp is te gebruiken voor woningverwarming én sanitaire voorzieningen. Dit systeem is namelijk makkelijk te combineren met vloer- en wandverwarming, of bv. met lage temperatuur radiatoren.

 

 • Goedkoper dan aard-warmtepompen
 • Makkelijk te plaatsen
 • Lager rendement in de winter

Gemiddelde richtprijs: € 7.000 à 13.000 (excl. btw & incl. plaatsing)

 

2. Geothermische warmtepomp

Voor een geothermische warmtepomp zijn er 2 opties. Deze warmtepompen halen hun energie uit de bodem of uit grondwater. Beide systemen zijn echter prijzig, bv. door de ingrijpende graafwerken die hierbij nodig zijn. Je profiteer met zo’n warmtepomp dan wel weer van het beste rendement.

 

 • Kan passief koelen
 • Beste rendement
 • Geen buitenunit
 • Hoge prijs & vergunning nodig

Gemiddelde richtprijs: € 15.000 à 30.000 (excl. btw & incl. plaatsing)

 

Welke warmtepomp is het beste voor mijn nieuwbouwwoning?

Tijdens het bouwen heb je nog de kans om voor alle soorten warmtepompen te kiezen. Wat nu de beste warmtepomp is voor jouw nieuwbouwwoning, hangt af van je wensen. Denk aan de volgende zaken:

 • Verwarmingselementen: bijna elke warmtepomp is geschikt voor verwarmingselementen op lage temperatuur. Dat kan in de vorm van vloer- of wandverwarming, maar denk ook aan lage temperatuur radiatoren.
 • Beschikbare ruimte: bouw je op een plaats waar je veel ruimte hebt en heb je budget voor een warmtepomp? Dan is een geothermische warmtepomp een goede keuze. Het is een behoorlijke investering, maar het systeem is erg rendabel door de constante bodemwarmte.
 • Verplichtingen en premies: informeer voor de installatie van je warmtepomp altijd eerst bij je gemeente of je een vergunning nodig hebt. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Bovendien kom je mogelijk ook in aanmerking voor interessante warmtepomp subsidies.

Is een warmtepomp de juiste keuze? Wil je je nieuwbouwwoning meteen voorzien van een energiezuinig en milieuvriendelijk verwarmingssysteem? Vraag advies aan een professional en installeer jouw ideale warmtepomp. Vraag vrijblijvend offertes aan.

 

Veelgestelde vragen bij het kiezen van een warmtepomp

Zijn er nog een aantal zaken onduidelijk en weet je niet goed hoe je de knoop kan doorhakken? Hier zijn enkele veelgestelde vragen die je kunnen helpen om een warmtepomp te kiezen:

  • Kies ik voor een warmtepomp of een warmtepompboiler?

  Met een warmtepompboiler kan je enkel water voor sanitaire voorzieningen opwarmen. Een warmtepomp kan je daarentegen gebruiken voor meer toepassingen. Bv. ook voor je centrale verwarming en je zwembadwater. Wel is het mogelijk om de twee systemen te combineren.

  Je kan je woning zo eerst voorzien van een warmtepompboiler om daarna ook een volledig systeem met een warmtepomp te installeren. Ook bestaat er zoiets als een combi-warmtepomp en dat kan de perfecte 2-in-1 oplossing zijn. • Welk warmtepomp merk kiezen voor mijn woning?
  Je kan kiezen uit een aantal bekende merken. Zo heb je Daikin, Vaillant, LG of Remeha. Een merk dat uitblinkt is er niet echt. Om de juiste keuze te maken, vraag je voorstellen aan bij meerdere erkende installateurs. Elk project is namelijk anders en elke aannemer werkt met een specifiek merk. Samen kan je de beste aanbieder voor jouw warmtepomp kiezen.


 • Heeft elke warmtepomp onderhoud nodig?
  Onderhoud is belangrijk voor elk type warmtepomp. Op die manier ben je namelijk zeker van een optimale, energiezuinige werking. Het is het makkelijkste om zo’n onderhoudscontract af te sluiten bij je warmtepomp installateur.


 • Welk rendement voor mijn warmtepomp is ideaal?

  Het type warmtepomp bepaalt grotendeels hoe goed je rendement zal zijn. Hoe minder elektriciteit een warmtepomp nodig heeft om je woning te verwarmen, hoe beter het rendement zal zijn. Het is ook belangrijk om het vermogen van de warmtepomp af te stemmen op de grootte en het isolatieniveau van de ruimtes die je wil verwarmen.

  Vraag advies aan een specialist! Laat een installateur langskomen om je persoonlijke situatie in te schatten. Zo kies je altijd voor de meest efficiënte warmtepomp. Vul de nodige informatie in onderaan en ontdek welk type warmtepomp je moet kiezen:

 

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs