Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Terugverdientijd warmtepomp

Ben je op zoek naar een energiezuinige manier om je woning te verwarmen? Dan is een warmtepomp een mogelijke optie. Daarmee haal je warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. Dit vergt echter wel een investering. Maar hoe snel kan je die investering terugverdienen? En hoe kan jij de terugverdientijd voor jouw warmtepomp berekenen en inkorten? Je leest het hier.

Ga snel naar:
Welke bepalende factoren?
Terugverdientijd warmtepomp berekenen
Warmtepomp terugverdientijd inkorten
Vergelijk vrijblijvend offertes op maat

 

 

Wat is de gemiddelde terugverdientijd van een warmtepomp?

De terugverdientijd van een warmtepomp ligt gemiddeld tussen 7 – 15 jaar. De exacte termijn verschilt afhankelijk van enkele factoren. Zo spelen de subsidies waarop je aanspraak maakt, het rendement, het type warmtepomp… allemaal een rol. De terugverdientijd van een geothermische warmtepomp kan bv. erg verschillen met die van een hybride warmtepomp.

Benieuwd naar de terugverdientijd voor jouw warmtepomp? Een erkende installateur kan deze voor jou berekenen. Zo weet je van tevoren hoe snel je je investering terugverdient. Vergelijk ook zeker meerdere offertes van installateurs om een beter beeld te krijgen van de terugverdientijd, maar ook de prijzen, vermogens… Vind erkende installateurs in jouw buurt.

 

Wat beïnvloedt de terugverdientijd van een warmtepomp?

De terugverdientijd van je warmtepomp kan variëren aan de hand van verschillende factoren. Vooral de kostprijs, de jaarlijkse energiebesparing en de stroomkosten spelen een rol. Het zijn deze 3 factoren die we nodig hebben om de terugverdientijd te berekenen. We gaan er hieronder dieper op in:

 • Kostprijs: de eerste factor die we gebruiken om de exacte terugverdientijd te berekenen, is de kostprijs van de warmtepomp. De totale eindprijs is afhankelijk van de aankoopprijs en de financiële voordelen waarop je aanspraak maakt. Maar om bijvoorbeeld van de warmtepomp subsidies te genieten, is het wel belangrijk dat je je warmtepomp laat plaatsen door een erkende installateur.
 • Jaarlijkse besparing: met een warmtepomp kan je op jaarbasis heel wat gas besparen. Hoeveel de jaarlijkse energiebesparing met jouw warmtepomp bedraagt, hangt af van het rendement van je warmtepomp, de energieprijzen, de isolatie van je woning…
 • Jaarlijkse stroomkosten: wanneer je een warmtepomp laat installeren, moet je ook rekening houden met de bijkomende stroomkosten. Een warmtepomp wekt namelijk voor 80% groene energie op. Voor de overige 20% heeft zo’n systeem elektriciteit nodig. Daarom zal je elektriciteitsrekening wel toenemen als je een warmtepomp laat plaatsen.

 

Warmtepomp terugverdientijd berekenen

Om de terugverdientijd te berekenen, gebruiken we dus 3 factoren: de kostprijs, de energiebesparing en de stroomkosten van je warmtepomp. Ter verduidelijking berekenen we hieronder de terugverdientijd voor een lucht-water warmtepomp voor een gemiddeld huishouden van 4 personen.

 

FACTOR 1: kostprijs van de warmtepomp

KOSTPRIJS = aankoopprijs – subsidies (investeringssubsidie duurzame energie)

Voorbeeld (gezin van 4 personen): € 10.000 – € 500 = € 9.500

 

De werkelijke aankoopprijs van een warmtepomp kan variëren naargelang de soort warmtepomp, het merk, het vermogen… In dit voorbeeld gaan we uit van een gemiddelde aankoopprijs van € 10.000 voor een lucht-water warmtepomp. Van die aankoopprijs moet je nog de ISDE aftrekken waarop je aanspraak maakt. Deze bedraagt in ieder geval € 500, maar kan hoger uitkomen aan de hand van de soort warmtepomp die je kiest. Daarnaast zijn er eventueel nog lokale subsidies bij je gemeente, de Energiebespaarlening, …

 

FACTOR 2: jaarlijkse besparing warmtepomp

JAARLIJKSE BESPARING = jaarlijkse opbrengst warmtepomp x gasprijs 

Voorbeeld (gezin van 4 personen): 1.500 m³ gas x  € 1,5 per m³ gas = € 2.250

 

Je kan met een warmtepomp jaarlijks een mooi bedrag besparen. Een gezin van 4 personen verbruikt per jaar gemiddeld 15.000 kWh om hun woning te verwarmen. Als ze dat doen met gas, hebben ze ongeveer 1.500 m³ gas nodig. Vermenigvuldig je dit met een gemiddelde gasprijs van € 1,5 per m³, dan kom je uit op een jaarlijkse energiebesparing van € 2.250.

BELANGRIJK: we gaan in dit voorbeeld uit van een gemiddelde gasprijs over de voorbije jaren. De gasprijzen kunnen uiteraard sterk variëren. Hoe hoger de gasprijs, hoe korter de terugverdientijd van je warmtepomp.

 

FACTOR 3: jaarlijkse stroomkosten warmtepomp

JAARLIJKSE STROOMKOSTEN = gebruikte stroom warmtepomp x stroomprijs 

Voorbeeld (gezin van 4 personen): 3.000 kWh x € 0,45 per kWh = € 1.350

 

Een warmtepomp wekt ongeveer 20% van de warmte op met elektriciteit. Om te weten wat de terugverdientijd is, moet je dus ook rekening houden met de elektriciteitskosten. In ons voorbeeld gaan we uit van een warmtepomp met een COP waarde van 5. Dat betekent dat voor elke 5 kWh warmte die de warmtepomp produceert, voor 4 kWh uit de omgeving komt en voor 1 kWh met elektriciteit is opgewekt. Kortom; je hebt dan 1 kWh stroom nodig voor 5 kWh aan warmte.

Als een gezin jaarlijks 15.000 kWh aan warmte nodig heeft, verbruikt de warmtepomp in het voorbeeld ongeveer 3.000 kWh elektriciteit. Deze hoeveelheid moeten we dan nog vermenigvuldigen met de stroomprijs, wat neerkomt op € 1.350 aan jaarlijkse stroomkosten.

 

CONCLUSIE: hoe terugverdientijd warmtepomp berekenen?

TERUGVERDIENTIJD WARMTEPOMP = totale kostprijs ÷ jaarlijkse besparing

Voorbeeld (gezin van 4 personen): € 9.500 ÷ (€ 2.250 – 1.350) = 10,6

 

Als we nu de totale kostprijs delen door de energiebesparing min de stroomkosten, krijgen we de terugverdientijd. In ons voorbeeld betaalt een gemiddeld gezin € 9.500 voor een lucht-water warmtepomp en kunnen ze hiermee € 900 op jaarbasis besparen (met de huidige gemiddelde gas- en stroomprijs). Dat komt neer op een terugverdientijd van 10,6 jaar. En dit is als je uitgaat van het minimale ISDE premiebedrag en geen aanvullende financiële voordelen!

 

Laat de exacte terugverdientijd voor jouw warmtepomp berekenen!

Ben je benieuwd naar wat nu de precieze terugverdientijd is voor je eigen warmtepomp installatie? Dan is het een goed idee om een erkende installateur in te schakelen. Deze kan de exacte terugverdientijd van je warmtepomp berekenen, rekening houdende met jouw situatie, de soort warmtepomp, je verbruik…. Bovendien kan een installateur je ook adviseren over het benodigde vermogen van de warmtepomp voor jouw huis.

Contacteer een installateur in de buurt! Vraag zeker offertes aan bij meerdere installateurs in jouw buurt om voorstellen, prijzen, adviezen… te vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

 

terugverdientijd warmtepomp

 

Tips om terugverdientijd in te korten

Er zijn heel wat factoren die de terugverdientijd van je warmtepompboiler of warmtepomp kunnen beïnvloeden. Daarom zijn er ook nét zo veel manieren waarop je de terugverdientijd kan inkorten. We geven enkele tips om sneller je warmtepomp te kunnen terugverdienen:

 1. Isoleer je woning

  Als je woning goed geïsoleerd is, blijft de binnentemperatuur constant. Een constantere binnentemperatuur betekent op zijn beurt dat je warmtepomp minder hard hoeft te werken om je woning te verwarmen. Bovendien volstaat ook een warmtepomp met een kleiner vermogen wanneer je woning goed geïsoleerd is. Zo bespaar je dus extra.

 2. Stem het vermogen van je warmtepomp af op jouw situatie

  Bij het kiezen van een warmtepomp zorg je er altijd voor dat je het vermogen afstemt op jouw woning en warmtebehoefte. Als je een warmtepomp met een te klein vermogen laat plaatsen, heb je onnodig veel stroom nodig om je woning te verwarmen. Is het vermogen van je warmtepomp te groot? Dan betaal je een te hoge aankoopprijs.

 3. Maak gebruik van financiële voordelen

  Als je een warmtepomp laat installeren door een erkende installateur kan je mogelijk  aanspraak maken op verschillende subsidies en financiële voordelen. Zo krijg je al minimaal € 500 als je in aanmerking komt voor de ISDE, zijn er eventueel ook lokale subsidies die je aanvraagt bij je gemeente, … Ook kan je voor een aantrekkelijk tarief geld lenen via de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds.

 4. Sluit een onderhoudscontract af

  Het is aangeraden om je warmtepomp in ieder geval elke 2 jaar te laten onderhouden. Op die manier kan je de levensduur van je warmtepomp verlengen en zorg je ervoor dat deze efficiënt en energiezuinig blijft werken. Door een onderhoudscontract af te sluiten met een erkende installateur ben je zeker van een tijdig onderhoud. Bovendien komt dit vaak goedkoper uit dan afzonderlijke onderhoudsbeurten.

Advies op maat nodig? Een warmtepomp installateur kan je meer vertellen over de gemiddelde terugverdientijd en geeft je advies over hoe je deze zo kort mogelijk houdt. Vul dus zeker onderstaand offerteformulier in om in contact te komen met installateurs in jouw buurt:

 

 

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs