Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Wanneer is een warmtepomp verplicht?

Bijgestuurde klimaatplannen, stijgende gasprijzen, …: het is allemaal nieuws dat de urgentie van onze energietransitie bekrachtigt. De overheid zet dan ook steeds meer in op hernieuwbare energie. Daarbij speelt ook de (hybride) warmtepomp een hoofdrol. Wanneer is die verplicht in Nederland? En zijn er situaties waarin het niet meer toegestaan is om een andere optie te kiezen? We zetten het voor je op een rij.

Lees snel meer:
Wanneer is een warmtepomp verplicht?
Welke warmtepomp is toegestaan?
Prijzen warmtepompen
Nieuwe cv-ketel? Kies een warmtepomp!
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

De huidige wetgeving in een notendop…

Hoe zit het nu precies met de duurzaamheidsmaatregelen in Nederland? Kunnen we spreken van een warmtepomp verplichting? Of niet? We sommen de meest relevante voor je op:

  • Sinds 2022 minimumwaarde hernieuwbare energie bij ingrijpende renovatie: renoveer je in 2023 meer dan 25% van de totale oppervlakte van de gebouwschil? Dan moet je rekening houden met strengere eisen op vlak van hernieuwbare energie. Wil je je verwarmingsinstallatie (gedeeltelijk) vernieuwen, veranderen of uitbreiden? Dat kan bijvoorbeeld met een warmtepomp.
  • Warmtepomp verplicht in 2026: wil je in 2026 je verwarmingsketel vervangen? Dan moet je resoluut kiezen voor een duurzamer en zuiniger alternatief. Dat kan met een hybride of volledig elektrische warmtepomp, maar ook een aansluiting op een warmtenet behoort tot de mogelijkheden. Het doel? Tegen 2030 gemiddeld 1 miljoen hybride warmtepompen plaatsen in bestaande woningen.

Meer informatie over de (hybride) warmtepomp? Benieuwd of een warmtepomp voor jou een goede investering is? Neem dan contact op met een installateur uit jouw regio. Die adviseert je uitgebreid over de verschillende mogelijkheden en onderzoekt bovendien de haalbaarheid van je project. Interesse? Wij zoeken gratis de meest geschikte installateurs voor jouw project!

warmtepomp verplicht

 

Wanneer is een warmtepomp verplicht?

Ongetwijfeld zit je met bepaalde vragen omtrent deze nieuwe beslissingen en maatregelen. Wanneer moet je nu een warmtepomp plaatsen en wanneer niet? We bespreken hieronder de verschillende mogelijkheden:

 

SITUATIE 1: ik wil mijn verwarmingsketel vervangen…

Wil je in 2024 je verwarmingsketel vervangen? Dan hoef je nog niet over te schakelen op een (hybride) warmtepomp. De warmtepomp verplichting geldt pas met ingang van 2026. Het Kabinet is nu naarstig aan het werk om een definitieve normering voor deze nieuwe wet te bepalen vòòr 2026. Daarin zullen er hogere eisen gesteld worden aan de efficiëntie van je verwarmingsinstallatie. Zo bieden ze zowel installateurs, leveranciers als gebouweigenaren een duidelijk perspectief.

 

Ben ik verplicht om in dit geval voor een warmtepomp te kiezen?

Ja en nee. Het definitieve antwoord op deze vraag is afhankelijk van de staat waarin je woning verkeert. Er wordt namelijk eerst nagegaan of je woning geschikt is om deze groene omschakeling te maken. Wanneer is dat niet het geval?

  • Je kan je woning niet goed genoeg verwarmen met een duurzaam alternatief.
  • Er moeten nog allerhande andere ingrepen aan je woning gebeuren waardoor je je installatie niet (snel) genoeg terugverdient.

In deze 2 gevallen zal je een uitzondering krijgen. Wat die precies inhoudt, daar wordt nog volop over gedebatteerd. Belangrijk: wordt je woning binnenkort aangesloten op een warmtenet of stadsverwarming? Dan moet je ook geen (hybride) warmtepomp plaatsen.

Meer weten? Laat je adviseren door een erkend installateur. Die is op de hoogte van alle eisen en regelgeving. Kom in contact met een professional actief in je regio.

 

 

SITUATIE 2: ik wil ingrijpend renoveren…

Renoveer je minstens 25% van de totale gebouwschil van je woning grondig? En zijn al deze werken vergunningsplichtig? Dan spreken we over een ingrijpende renovatie. Bij dit type renovatie ben je sinds 1 februari 2022 verplicht om een minimumwaarde hernieuwbare energie op te wekken. Dit kan bijvoorbeeld via het plaatsen van zonnepanelen, een warmtepomp of een zonneboiler.

Die vereiste minimumwaarde hernieuwbare energie is afhankelijk van de verhouding tussen het dakoppervlak en de gebruiksoppervlakte van de situatie na de werken. Dit is een complexe berekening. Eentje die je vakman graag voor jou maakt. Laat je dan ook adviseren door een gecertificeerd installateur.

 

Ben ik verplicht om in dit geval voor een warmtepomp te kiezen?

Nee. Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de andere energiezuinige investeringen die je als huiseigenaar doet. Om het streefdoel qua minimumwaarde te behalen, speelt de terugverdientijd een belangrijke rol (< 10 jaar). Daarom wordt elke maatregel individueel onder de loep genomen. Warmtepompen leveren een belangrijke bijdrage aan de minimale vereisten. Daarom doe je er goed aan om sowieso ook te kiezen voor een warmtepomp bij je ingrijpende renovatie.

Meer weten? Laat je adviseren door een erkend installateur. Die is op de hoogte van alle eisen en regelgeving. Kom in contact met een professional actief in je regio.

 

Lees onder de afbeelding verder over verschillende warmtepompen & hun prijzen:

verplichting warmtepomp

 

Welke warmtepomp is toegestaan?

Is het tijd om je verwarmingsketel te vervangen? Kies dan voor een warmtepomp. In bepaalde situaties moet je ten minste investeren in een hybride installatie, maar wil je een nog duurzamere keuze maken? Dan vind je hieronder alvast de mogelijkheden terug:

 

1. Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp is het alternatief dat nu sterk voor het voetlicht gebracht wordt. Waarom? Het slimme systeem combineert een warmtepomp met een condensatieketel. Daarom is bij een renovatie de stap naar een hybride installatie snel gemaakt. Je kan de warmtepomp namelijk makkelijk aansluiten op je bestaande cv-installatie. In het systeem zit een controlemechanisme dat nagaat welke optie de zuinigste is: elektriciteit of gas.

Prijs: € 8.000 à 15.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Vraag gratis offertes aan.

 

2. Lucht-water warmtepomp

Wil je je bestaande cv-installatie vervangen? Heb je nog geen centrale verwarming en zoek je een duurzaam, aardgasvrij alternatief? Of is het praktisch niet mogelijk of te duur om grondboringen uit te voeren? Dan is een lucht-water warmtepomp een prima alternatief! Deze systemen halen hun energie uit de buitenlucht en verwarmen zo het water van je cv en je sanitaire voorzieningen.

Prijs: € 5.000 à 9.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Vraag gratis offertes aan.

 

3. Geothermische warmtepomp

Bouw je een nieuwe woning? En heb je voldoende plaats om grondboringen uit te voeren? Dan is een geothermische warmtepomp de meest rendabele keuze. Het systeem haalt de warmte uit de bodem of uit grondwater door middel van en horizontaal of een verticaal captatienet. Welk soort geothermie er bij jou mogelijk is, hangt af van de beschikbare grondoppervlakte.

Prijs: 15.000 à 30.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Vraag gratis offertes aan.

 

… en wat met dat warmtenet?

In bepaalde situaties is het niet nodig om een (hybride) warmtepomp in huis te halen. Bv. wanneer je woning binnenkort wordt aangesloten op een warmtenet. In dit geval worden je huis en sanitair water verwarmd met restwarmte uit de industrie en afvalverbranding, geothermie of biomassa. Zo ben je niet langer afhankelijk van fossiele brandstoffen. Is de oorsprong van de warmte bovendien duurzaam? Dan reduceer je je CO2-uitstoot met zo’n 70%! Of je woning al dan niet wordt aangesloten, bepaalt je gemeente.

LET OP: staat er binnenkort een aansluiting op stadsverwarming gepland? Dan zijn die kosten voor jou. Deze mogen wettelijk gezien niet meer bedragen dan wat je zou betalen voor een nieuwe hoogrendementsketel. Bovendien kan je een mooie subsidie ontvangen. 

 

Prijs warmtepomp

De prijs voor een warmtepomp is onlosmakelijk verbonden met het type warmtepomp. Voor een warmtepomp als cv-installatie betaal je gemiddeld tussen € 5.000 à 30.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Andere kostenbepalers zijn het vermogen en de installatiekost. Dat eerste berekent een vakman op basis van de bewoonbare oppervlakte, de grootte van je gezin, het isolatieniveau van je woning, … Een overzicht:

Type warmtepompGemiddelde prijs (excl. btw & incl. plaatsing)
Hybride warmtepomp€ 8.000 à 15.000
Lucht-water warmtepomp€ 5.000 à 9.000
Geothermische warmtepomp€ 15.000 à 30.000

LET OP: bovenstaande prijzen zijn afhankelijk van installateur tot installateur. Ontvang je graag gericht prijzen voor jouw warmtepomp? En wil je graag diverse adviezen, modellen, merken, … vergelijken? Neem dan contact op met 2 à 3 installateurs actief in je regio. Start hier je aanvraag.

 

Druk de kosten voor een warmtepomp met subsidies!

Een warmtepomp plaatsen is niet goedkoop. Gelukkig zijn de subsidie- en leningvoorwaarden al heel wat verbeterd. Denk maar aan de ISDE-subsidie waarin het premiebedrag voor warmtepompen nu begint vanaf € 500, sterk kan oplopen, en zelfs verdubbelt als je het combineert met een 2e maatregel.

Daarnaast is ook de rente van de Energiebespaarlening gezakt naar 0% voor mensen met een laag inkomen. Lees hier meer over de verschillende warmtepomp subsidies.

Kom ik in aanmerking voor een warmtepomp subsidie? Een installateur vertelt je er graag meer over. Vul gratis ons aanvraagformulier in en wij matchen je aan een professional!

 

CONCLUSIE: nieuwe cv-ketel? Kies voor een warmtepomp!

Momenteel geldt er in Nederland nog geen strenge verplichting op het aanschaffen van een warmtepomp. Maar in 2026 verandert dit. Dan zal je in bepaalde gevallen minimaal een hybride warmtepomp moeten aanschaffen. Dat betekent niet dat je er niet goed aan doet om sowieso te kiezen voor een warmtepomp. Deze duurzame installatie maakt deel uit van de energiemix van de toekomst, in combinatie met lage temperatuur verwarming, zonnepanelen, een zonneboiler, …

Meer weten over de warmtepomp verplichting? Schakel dan een betrouwbare installateur in. Hij vertelt graag meer over de aangescherpte wetgeving, adviseert je op basis van jouw project en plaatst je warmtepomp volgens de regels van de kunst. Neem gratis contact op via het onderstaande formulier:

 

 

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs