Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Warmtepomp bij nieuwbouw

Vanaf 2050 wil Nederland volledig van het aardgas af. Tegen die tijd moet je je nieuwbouwwoning verwarmen met een milieuvriendelijke verwarmingsinstallatie, zoals een warmtepomp. Uit welke soorten warmtepompen voor je nieuwbouw kan je allemaal kiezen? Met welke aandachtspunten moet je zeker rekening houden? Welke warmtepomp past het beste bij je nieuwbouw woning? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Welke warmtepompen bij nieuwbouw?
Kosten warmtepomp nieuwbouw
Belangrijke aandachtspunten
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Op weg naar een gasloze toekomst…

Sinds 2021 moeten alle nieuwbouwwoningen in Nederland voldoen aan de BENG-normen. Deze regelgeving spitst zich erg toe op de energietransitie omdat Nederland vanaf 2050 ambieert om volledig gasloos te koken en te verwarmen.

Het is voornamelijk BENG 3 (Aandeel hernieuwbare energie) die belangrijk is in de energietransitie. Deze bepaalt dat een specifiek percentage van de energieopwekking in je woning afkomstig moet zijn van een hernieuwbare bron. Hierin breekt de overheid een lans voor (elektrische) warmtepompen.

BELANGRIJK: bespreek met je installateur en architect de meest duurzame en toekomstgerichte oplossing voor jouw nieuwbouwwoning. Wil je een goed zicht op de mogelijkheden om een goed geïnformeerde keuze te maken? Contacteer gratis meerdere erkende installateurs actief in je buurt.

warmtepomp nieuwbouw

 

Welke mogelijke warmtepompen bij nieuwbouw?

Waarom focust de overheid zo sterk op warmtepompen voor nieuwbouwprojecten? Simpel, omdat ze het meest duurzame verwarmingssysteem zijn en amper CO2 uitstoten. Warmtepompen halen maar liefst tot 80% van hun geproduceerde warmte uit een omgevingsbron (lucht, bodem of grondwater). Uit welke warmtepompen voor je nieuwbouw kan je nu kiezen? Een kort overzicht:

 

OPTIE 1: hybride warmtepomp

Sinds 2023 is tenminste een hybride warmtepomp verplicht bij nieuwbouw. Het gaat om een combinatie van een lucht-water warmtepomp met een condensatieketel. Dit ‘intelligente’ systeem kiest altijd de energiebron die het meest voordelig is. Het grootste deel van het jaar zal dat sowieso de warmtepomp zijn. En is de buitentemperatuur te laag of is de gevraagde hoeveelheid warmte te groot? Dan springt de condensatieketel bij om je woning en eventueel ook je sanitaire water te verwarmen.

Prijs hybride warmtepomp: € 8.000 à 15.000 (incl. btw & plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

OPTIE 2: lucht warmtepomp

Lucht warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht. Ze zijn goedkoper dan geothermische warmtepompen, maar het rendement is ook iets lager door de schommelende buitentemperatuur. Er bestaan 2 types:

 • Lucht-water warmtepomp: dit systeem onttrekt warmte aan de buitenlucht met een buitenunit om je cv-water en eventueel ook je sanitair water op te warmen. Zo’n warmtepomp valt relatief eenvoudig te plaatsen zonder boringen of graafwerken. Ideaal als er onvoldoende plaats is voor dergelijke grondwerken.
 • Lucht-lucht warmtepomp: ook deze warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. Alleen verwarmt dit systeem niet je cv-water, maar de lucht in je woning met 1 of meerdere binnenunits. Tijdens de lente en de zomer kan zo’n warmtepomp ook als airco fungeren. Een lucht-lucht warmtepomp is enkel rendabel als hoofdverwarming in kleine, goed geïsoleerde woningen (bv. appartement).

Prijs lucht warmtepomp: € 4.000 à 9.000 (incl. btw & plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

OPTIE 3: geothermische warmtepomp

Geothermische warmtepompen halen energie uit de aardwarmte (bodem of grondwater). Door de complexere plaatsing met grondwerken zijn ze de duurste optie, maar hun rendement is ook het hoogst dankzij de constante temperatuur van aardwarmte. Zo verdien je je investering sneller terug. Er zijn 2 types:

 • Grond-water warmtepomp: het horizontale of verticale buizennetwerk van deze warmtepomp onttrekt warmte aan de aardbodem. Het rendement van het systeem hangt vooral af van de diepte van die buizen en de samenstelling van de bodem. Voor dit systeem heb je ook voldoende plaats nodig (bv. (half)open bebouwing, ruime tuin, …).
 • Water-water warmtepomp: dit systeem haalt warmte uit het grondwater met een dieptepomp. Door de vereiste grondboringen is een water-water warmtepomp het duurste systeem op de markt. Daar staat tegenover dat deze warmtepomp het hoogste rendement haalt. Zelfs bij vriestemperaturen blijft de temperatuur van het grondwater namelijk constant. Zo geniet je van de snelst mogelijke terugverdientijd.

Prijs geothermische warmtepomp: € 15.000 à 30.000 (incl. btw & plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

Welke warmtepomp kies ik het best voor mijn nieuwbouwproject?

Dat hangt vooral af van jouw situatie, je persoonlijke wensen en je budget. Heb je bv. voldoende plaats voor een geothermische warmtepomp of niet? Gaat het om een klein appartement of (half)open bebouwing? Een installateur informeert je graag over de mogelijkheden op maat van jouw situatie en helpt je bij het maken van de juiste keuze.

TIP: ieder project is uniek en stelt andere uitdagingen. Daarom vergelijk je best de adviezen, werkwijzen, … van meerdere specialisten actief in je buurt. Je kan vrijblijvend voorstellen aanvragen bij meerdere gecertificeerde installateurs via onze offerteservice.

 

Kosten warmtepomp nieuwbouw

De kosten voor een warmtepomp in een nieuwbouw woning hangen vooral af van het type warmtepomp en het vermogen (op basis van je gezinssituatie, woonoppervlakte, …). Ook eventuele voorbereidende werken spelen een rol, bv. grondboringen of een bodemanalyse bij een geothermische warmtepomp. Een overzicht:

Soort warmtepompPrijs (excl. btw & incl. plaatsing)
Hybride warmtepomp€ 8.000 à 15.000
Lucht-lucht warmtepomp€ 4.000 à 7.000
Lucht-water warmtepomp€ 5.000 à 9.000
Grond-water warmtepomp€ 20.000 à 30.000
Water-water warmtepomp€ 15.000 à 20.000

LET OP: bovenstaande prijzen zijn richtprijzen. Wil je graag een prijs op maat van jouw project ontvangen? Maak gebruik van onze offertedienst en kom in contact met installateurs actief in je regio. Vraag 2 à 3 verschillende offertes aan en vergelijk. Zo ontvang je de beste prijs voor je project. Start hier je aanvraag.

 

subsidie warmtepomp nieuwbouw

Belangrijke aandachtspunten

Bij het plaatsen van een warmtepomp voor jouw nieuwbouwwoning moet je met enkele zaken rekening houden. We sommen hieronder de belangrijkste aandachtspunten op:

 • Warmtepomp en het bouwplan: je staat aan het begin van het bouwproces best al stil bij het gewenste type warmtepomp. Zo kan je daarmee rekening houden bij het verdere verloop van de werken, bv. de voorbereidende grondwerken voor een geothermische warmtepomp.
 • Vermogen warmtepomp: het is belangrijk om het vermogen van de warmtepomp voor je nieuwbouw goed af te stemmen op de omvang van de ruimtes en de grootte van de energievraag. Een installateur houdt met al deze factoren rekening bij het bepalen van het optimale vermogen van je warmtepomp (in kW).
 • Vereiste budget: een warmtepomp is niet de goedkoopste installatie. Vandaar mag je ook het financiële totaalplaatje van je nieuwbouwwoning niet uit het oog verliezen. Hybride warmtepompen en lucht warmtepompen zijn de meest budgetvriendelijke optie.
 • Vergunningsplicht of meldingsplicht: in bepaalde situaties moet je een milieu- of bouwvergunning aanvragen wanneer je een warmtepomp plaatst. Dit is vaak het geval bij geothermische warmtepompen omdat hun warmtenet diep in de grond zit. Is er geen vergunningsplicht? Dan moet vaak een melding gedaan worden bij je gemeente. Lees hier meer over de vergunningsaanvraag voor warmtepompen.
 • Zonnepanelen om verbruik te compenseren: wil je het stroomverbruik van je warmtepomp deels opvangen met groene energie? Dat kan met je zonnepanelen-installatie, idealiter in combinatie met een thuisbatterij.
 • BEN-normen voor nieuwbouwwoningen: sinds 2021 moet een nieuwbouw voldoen aan de recentste BEN-normen op vlak van isolatie. Zo vermijd je warmteverlies in je woning en haal je een optimaal rendement met je warmtepomp.

LET OP: op 1 januari 2024 trad de Omgevingswet in werking. Globaal genomen is het een simpelere regeling voor bouwvergunningen met minder vergaande regels per gemeente, en meer ruimte voor oplossingen op maat. De Omgevingswet maakt het gemakkelijker om vergunningen te krijgen en aan te vragen. Mocht er een dispuut zijn over de plaats waar je de warmtepomp neerpoot, helpt de nieuwe wetgeving om eventuele inbreuken samen met de gemeente op te lossen.

 

TIP: maak een toekomstbestendige investering…

Om aan de kortetermijnvereisten van de overheid te beantwoorden, is het voldoende om te investeren in een hybride warmtepomp. Laat je budget het toe? Dan is investeren in een volledig elektrische warmtepomp (lucht/geothermisch) een beter idee. Zo maak je geen gebruik meer van fossiele brandstoffen en ben je helemaal klaar voor de energietransitie.

BELANGRIJK: een erkende installateur ondersteunt je in je zoektocht naar de beste oplossing op maat van jouw nieuwbouwwoning. Ontvang gratis en vrijblijvend advies bij meerdere specialisten via het onderstaande contactformulier:

 

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs