Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Combi-warmtepomp: prijs + FAQ

Een combiketel ken je misschien al wel. Met zo’n cv-ketel verwarm je je woning én je sanitair water. Maar wist je dat er ook zoiets bestaat als een combi warmtepomp? Ook hierbij gaat het om een 2-in-1 oplossing: een warmtepomp die je cv-water en je tapwater verwarmt. Hoeveel betaal je voor zo’n integraal systeem? En is het interessanter dan een aparte warmtepomp en boiler? Ontdek het allemaal hier!

Ga snel naar:
Voor- en nadelen
Combi warmtepomp: prijs
Combi of solo warmtepomp?
Waarom installateur inschakelen?
Veelgestelde vragen [FAQ]
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Wat is een combi warmtepomp?

De naam zegt het eigenlijk al: een combi warmtepomp combineert 2 systemen in 1 oplossing. Je verwarmt al het water in je huis met één duurzaam systeem:

 • Cv-water verwarmen: dit is het water dat door je afgiftesysteem loopt. Bij een warmtepomp gebruik je idealiter vloerverwarming en/of lage temperatuur radiatoren. Een warmtepomp verwarmt je woning namelijk met een lagere watertemperatuur dan een gewone cv-ketel (45 à 55 graden Celsius). Is je woning goed geïsoleerd? Dan is die lagere temperatuur meer dan genoeg om je huis te verwarmen.
 • Tapwater verwarmen: dit is het water dat je gebruikt in de badkamer en de keuken. Het boilerdeel van een combiwarmtepomp verwarmt dit water tot een hogere temperatuur: 55 à 65 graden Celsius. Zo ben je zeker dat er geen bacteriën in het warme water zitten dat je gebruikt om te koken of douchen.

Interesse in een warmtepomp combi-systeem? Vraag dan eerst advies aan één of meerdere erkende installateurs. Die informeren je graag over de mogelijkheden voor jouw woning en gaan bijvoorbeeld na of 2 aparte systemen niet voordeliger zijn. Ontvang nu gratis advies op maat!

combi warmtepomp

 

Voor- en nadelen van een warmtepomp combi

Net als een combiketel of een zonneboilercombi is ook een combiwarmtepomp een handig systeem. Je woning én je sanitair water verwarmen met 1 installatie… Dat klinkt als muziek in de oren, toch?. Maar is het nu te mooi om waar te zijn? We zetten de voor- en nadelen van zo’n warmtepomp combisysteem in een kort overzicht:

 

 • Slechts 1 investering: met een combisysteem hoef je niet 2 aparte investeringen te doen voor een warmtepomp en warmtepompboiler. Met slechts 1 aankoop verwarm je zowel je woning als je sanitair water duurzaam én energiezuinig.
 • Eenvoudig om te installeren: bij een warmtepomp combi gaat het meestal om een monoblock model. Dat betekent dat er geen buitenunit nodig is, maar alleen een grote binnenunit. Daardoor is zo’n systeem relatief snel te installeren en blijven de arbeidskosten beperkt.
 • Verschillende types warmtepompen: een combisysteem is beschikbaar in meerdere types. Je kan bv. kiezen voor een water/water combi warmtepomp. In dat geval haalt de installatie de benodigde warmte uit grondwater. Dit maakt zo’n systeem ideaal voor nieuwbouw. Maar er zijn ook warmtepompen voor renovaties. Denk maar een lucht-water variant die de warmte uit de buitenlucht haalt via een eenvoudige muur- of dakdoorvoer.

 

 • Neemt de nodige ruimte in beslag: een warmtepompcombi mag dan wel 1 unit zijn, maar de installatie neemt tegelijkertijd veel ruimte in beslag. Hou hier dus rekening mee en ruim je garage, kelder, berging, … alvast op vóór de installatie.
 • Niet altijd goedkoper: 1 systeem zou goedkoper moeten zijn dan 2 aparte systemen. Klinkt logisch! Een combisysteem is echter lang niet altijd budgetvriendelijker. Het is dus belangrijk om beide opties goed te vergelijken. Qua rendement én qua prijs.
 • Niet het beste rendement: een combisysteem moet 2 dingen doen. Je cv-water en je tapwater verwarmen met elk een eigen temperatuur. Dat is niet zo goed voor het rendement van deze installatie. Op dat gebied scoort een solo warmtepomp met een aparte boiler dus beter.

 

Combi warmtepomp: prijs

Hoeveel een combi warmtepomp nu precies kost, hangt af van het type, het vermogen, het merk, … Voor een lucht-water combiwarmtepomp starten de prijzen bv. vanaf 9.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing). Een geothermische variant zal uiteraard nog duurder zijn vanwege de ingewikkelde plaatsing.

Is een warmtepomp combi interessant voor jou? Met die vraag kan je terecht bij meerdere erkende installateurs. Zo vergelijk je eenvoudig de prijzen voor combi warmtepompen en solo systemen met een aparte boiler. Zo is de kans dat je de juiste keuze maakt het grootst. Vergelijk nu gratis meerdere offertes!

 

warmtepomp combi

 

Combi of solo warmtepomp?

Naast een combiwarmtepomp is het natuurlijk ook mogelijk om 2 aparte systemen te installeren: een solo warmtepomp en een warmtepompboiler. Vaak kiezen erkende installateurs hier voor. Maar waarom dan precies? Wat maakt zo’n solo warmtepomp met een aparte boiler zo interessant? We leggen het uit:

 

 • Eenvoudigere systemen: een aparte warmtepomp en warmtepompboiler zitten minder complex in elkaar dan een combisysteem. Ze hoeven elk maar 1 ding doen, respectievelijk je woning en je sanitair water opwarmen. Bovendien zijn ze ook compacter en dus makkelijker om te installeren.
 • Iets hoger rendement: een combiwarmtepomp moet vaak schakelen tussen meerdere functies. Het systeem moet én het cv-water én het tapwater verwarmen met elk een aparte temperatuur. Dat vergt vrij veel energie, waardoor het rendement iets lager ligt dan bij 2 aparte systemen.
 • Budgetvriendelijker: in de praktijk komt een combisysteem vaak iets duurder uit dan een warmtepomp en boiler apart. Al hangt wel veel af van het merk, de installateur, … Het komt er dus vooral op aan om goed te vergelijken!

 

TIP: laat je adviseren door een groene energie-installateur!

Wil je precies nagaan wat het beste warmtepompsysteem is voor jou? Vraag dan advies op maat aan enkele erkende installateurs. Op basis van jouw woning, energieverbruik, waterverbruik, … gaan ze na of je beter kiest voor 2 aparte systemen of juist voor een warmtepompcombi. Uiteindelijk kies je dan zelf het interessantste voorstel.

Gratis in contact komen met meerdere erkende experts? Maak dan zeker gebruik van onze offerteservice. Na een paar dagen nemen meerdere erkende installateurs contact met je op. Start nu je aanvraag!

 

Waarom samenwerken met erkende installateur?

Warmtepompen zijn de verwarmingstechnologie van de toekomst. Wil je niet achterblijven en ook zo energiezuinig en milieuvriendelijk mogelijk verwarmen? Dan is een groene energie-installateur jouw ideale partner. Met zo’n expert ben je onder andere zeker van…

 

 • Advies over beste systeem: een solo of combi warmtepomp? Een geothermische of een luchtwarmtepomp? En met welk vermogen dan? Het is makkelijk om het overzicht te verliezen als je jouw warmtepomp moet kiezen. Gelukkig is een erkende installateur ook jouw gids. Op basis van jouw situatie én budget stelt hij de beste oplossing voor.
 • Correcte plaatsing: heb je eenmaal een warmtepomp gekozen, dan installeert je expert het hele systeem precies zoals het hoort. Een correcte plaatsing is namelijk cruciaal voor een optimaal rendement en een lange levensduur.
 • Kwalitatieve warmtepompen: erkende installateurs werken alleen met hoogwaardige warmtepomp merken zoals Daikin, Remeha, Vaillant, Itho Daalderop, … Bovendien kan je altijd bij je installateur terecht voor onderhoud, eventuele reparaties, …
 • Subsidies & financiële voordelen: samenwerken met een erkende installateur betekent ook dat je de kosten voor je warmtepomp kan drukken met subsidies of bepaalde andere financiële voordelen. Zo is er de ISDE, de Energiebespaarlening of eventueel een gemeentelijke subsidie.

Een erkende installateur actief in je regio? Die vind je geheel vrijblijvend, snel en eenvoudig via de offerteservice van Solvari!

 

FAQ over combi warmtepompen

Heb je nog vragen over zo’n combisysteem met een warmtepomp? Of weet je niet welk type warmtepomp het beste zou zijn voor jouw woning? Een erkende installateur staat voor je klaar. Hieronder beantwoorden we alvast een paar veelgestelde vragen:

  • Wat is het verschil tussen een combi en een hybride warmtepomp?
  Het is belangrijk om deze 2 termen goed uit elkaar te houden. Een hybride warmtepomp is namelijk een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. Is de warmtevraag bv. te groot bij een koude buitentemperatuur? Dan biedt de extra condensatieketel de nodige ondersteuning. Bij een combi warmtepomp gaat het dus om iets heel anders: een combinatie van een warmtepomp en een boiler.


 • Wat is het verschil tussen een split en een monoblock warmtepomp?
  Een ander onderscheid (naast solo vs. combi) is dat tussen een split en een monoblock warmtepomp. Hierbij is het aantal units waaruit een warmtepomp-installatie bestaat doorslaggevend. Bij een monoblock-variant zitten alle onderdelen in 1 behuizing die binnen staat. En bij een split warmtepomp is er juist een binnen- én buitenunit aanwezig (aan de muur, op het dak, …).


 • Kan ik met een warmtepomp combi ook mijn woning afkoelen?
  Ja, dat is zeker mogelijk. Zulke systemen zijn namelijk ook uitgerust met een koelmodule en zorgen hiermee voor passieve koeling. Koud water loopt dan door de leidingen van je vloerverwarming of je radiatoren, waardoor je woonruimtes geleidelijk afkoelen. Bovendien hoeft de compressor van de warmtepomp hiervoor niet te werken en verbruikt die dus geen stroom. Dit maakt het een zuiniger systeem dan een airco!


 • Wat zijn de afmetingen van een warmtepomp combisysteem?
  Door de ingebouwde boiler neemt een warmtepompcombi wel meer ruimte in beslag dan een solo warmtepomp. Gemiddeld mag je rekenen op een installatie die 1,80 meter hoog is en zo’n 60 cm breed en diep. Dat is goed te vergelijken met de combinatie van een wasmachine en een droogkast.

 

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs