Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Geluid warmtepomp

Als je een warmtepomp plaatst, is het belangrijk om rekening te houden met het geluid dat zo’n systeem produceert. En hoewel daar soms bezorgdheden over zijn, hoeft de installatie van een warmtepomp zeker niet tot geluidsoverlast bij de buren te leiden. In dit artikel lees je alles over wat de geluidsproductie van een warmtepomp beïnvloedt, wat de geluidsnorm van een warmtepomp is en hoe je het geluid kan beperken.

Ga snel naar:
Wat beïnvloedt het geluid?
Wat kost een warmtepomp?
Hoe geluid warmtepomp verminderen?
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

De geluidsproductie van een warmtepomp hangt af van het aantal toeren dat de compressor en ventilator maken. Hoe meer toeren, hoe harder de warmtepomp moet werken en hoe meer geluid deze maakt. Dat aantal toeren hangt af van het type warmtepomp, het vermogen, de temperatuur… We maken ook een onderscheid tussen warmtepomp geluid binnenshuis en buitenshuis:

 • Buitenshuis: omdat zowel de ventilator als de compressor zich meestal in de buitenunit bevinden, maakt deze het meeste geluid. Gemiddeld produceert de buitenunit 40 à 65 dB.
 • Binnenshuis: een warmtepomp produceert binnen minder geluid dan buiten. Gemiddeld produceert een binnenunit 35 à 50 dB.

BELANGRIJK: om geluidsoverlast te vermijden, mogen buitenunits van warmtepompen niet meer dan 40 dB geluid produceren bij de buren. Aangezien de meeste warmtepompen meer geluid produceren dan 40 dB, moet je de buitenunit op voldoende afstand van de buren plaatsen of andere maatregelen nemen om het geluid te verminderen. Een specialist kan jou verder informeren over het geluidsvermogen van verschillende warmtepompen en de geluidsnormen. Kom in contact met experts in jouw buurt via onze offerteservice.

warmtepomp geluid

 

Warmtepomp geluid: welke factoren spelen een rol?

Hoe minder toeren de compressor en ventilator moeten draaien, hoe minder geluid de warmtepomp maakt. Dat aantal toeren hangt af van verschillende factoren. We zetten de belangrijkste even op een rijtje:

 

1. Type warmtepomp

De hoeveelheid geluid die je warmtepomp maakt, hangt in sterke mate af van welke soort waterpomp je hebt. Vooral het onderscheid tussen geothermische en lucht-warmtepompen zal een verschil maken:

 • Geothermische warmtepompen: grond-water warmtepompen onttrekken warmte aan de aardbodem, terwijl water-water warmtepompen warmte uit het grondwater halen. Omdat deze warmtepompen zich voor een deel onder de grond bevinden, en er buiten geen toestel met ventilator staat, maken ze amper lawaai. Gemiddeld produceren geothermische warmtepompen 35 tot 50 dB.
 • Lucht-warmtepompen: ook hier maken we een onderscheid tussen 2 soorten: de lucht-water en lucht-lucht warmtepompen. Beide soorten onttrekken warmte aan de buitenlucht met een buitenunit. Lucht-warmtepompen veroorzaken over het algemeen meer geluid omdat ze een buitenunit met ventilator hebben. Gemiddeld zal de buitenunit van een lucht-warmtepomp ongeveer 45 à 65 dB produceren.
 • Hybride warmtepompen: een hybride warmtepomp is een combinatie van een lucht-water warmtepomp en een condensatieketel. Het systeem kiest op elk moment zelf de energiebron die het meest voordelig is. Hybride warmtepompen maken meer geluid dan geothermische warmtepompen, maar draaien wel minder vaak. Gemiddeld produceert een hybride warmtepomp 40 à 60 dB.

BELANGRIJK: de meeste warmtepompen produceren meer dan 40 dB geluid. Je bekijkt daarom best samen met een ervaren installateur waar je de warmtepomp het best plaatst zodat je buren geen hinder ondervinden van het lawaai.

 

2. Merk warmtepomp

Als je een warmtepomp aanschaft, is het essentieel om je op voorhand goed te informeren. Warmtepompen van A-merken maken heel wat minder geluid dan die van andere merken. De kwalitatieve warmtepompen zijn namelijk meestal zo ontworpen dat ze minder hard moeten draaien om warmte op te wekken. Door een kwalitatief merk te kiezen voor je warmtepomp kan je tot wel 10 dB minder geluid produceren.

TIP: heb je advies nodig over de verschillende merken en modellen? Contacteer dan een specialist. Warmtepomp installateurs kennen de beste merken voor warmtepompen en kunnen jou adviseren over wat mogelijk of wenselijk is in jouw situatie. Ontvang vrijblijvend advies op maat!

 

3. Seizoen en buitentemperatuur

In de winter maakt een warmtepomp doorgaans meer geluid dan in de zomer. Dat komt door de lage buitentemperatuur tijdens de winter. Hierdoor moet de warmtepomp harder werken om ervoor te zorgen dat de ventilator en compressor niet vastvriezen. Bovendien verbruiken we ook meer warmte bij koude buitentemperaturen. In de zomer daarentegen is de buitentemperatuur vrij hoog, waardoor de warmtepomp minder hard moet werken. Het resultaat is minder lawaai van je warmtepomp.

 

4. Locatie warmtepomp

Waar je de buitenunit van je warmtepomp plaatst, heeft ook een sterke invloed op de hoeveelheid geluid die het produceert. Hoe ver verwijderd van je woning bevindt zich de warmtepomp? Op welke ondergrond staat de buitenunit? In welke omgeving bevindt deze zich? Tussen planten en gras, in een open ruimte of tegen muren? Staat de unit onder een slaapkamerraam? Hou bij de plaatsing van je warmtepomp zeker rekening met al deze factoren. De juiste plaats kan het geluid van een warmtepomp sterk verminderen.

 

5. Uitblaasrichting warmtepomp

Tot slot kan ook de uitblaasrichting een groot verschil maken in de geluidsproductie van een warmtepomp. Als je de warmtepomp tegen een muur of in een hoek met muren plaatst, zal het geluid sterk weerkaatst worden. Wanneer je warmtepomp zich daarentegen bevindt in een relatief open ruimte, is die weerkaatsing minder sterk. Zorg er verder ook zeker voor dat de buitenunit niet in de richting van je buren blaast.

 

BELANGRIJK: vraag advies aan een erkend installateur!

Als je een warmtepomp laat plaatsen, doe je best een beroep op een ervaren installateur. Deze zorgt voor een correcte plaatsing op de meest optimale locatie en adviseert je over de beste merken en modellen. Op die manier ben je zeker van een warmtepomp met een minimum aan geluid.

Vergelijk vrijblijvend adviezen. Door het offerteformulier in te vullen kom je in contact met meerdere specialisten in jouw buurt en kan je offertes vergelijken. Ontvang advies op maat.

 

Warmtepomp kosten

De prijs van een warmtepomp verschilt vooral naargelang het type warmtepomp en het vereiste vermogen. We geven een overzicht van de gemiddelde kosten per type warmtepomp:

Soort warmtepompGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Water-water warmtepomp€ 15.000 à 20.000
Grond-water warmtepomp€ 20.000 à 30.000
Lucht-water warmtepomp€ 5.000 à 9.000
Lucht-lucht warmtepomp€ 4.000 à 7.000
Hybride warmtepomp€ 8.000 à 15.000
Warmtepompboiler€ 3.000 à 5.000

TIP: om de exacte kostprijs voor de installatie van jouw warmtepomp te kennen, neem je best contact op met een erkende installateur. Deze bekijkt jouw situatie en zal op basis daarvan een voorstel maken. Je kan bovendien ook meerdere voorstellen vergelijken van installateurs in jouw regio via onze offerteservice.

 

Druk de kosten van je warmtepomp met subsidies!

Als je je warmtepomp laat plaatsen door een erkend installateur zijn er verschillende subsidies waarop je aanspraak kan maken:

 • ISDE: hoeveel deze premie bedraagt, hangt af van het type warmtepomp dat je kiest, het vermogen en de plaatsingsdatum.
 • Lokale subsidies: sommige steden en gemeenten voorzien nog een bijkomende financiële tegemoetkoming voor warmtepompen, bovenop de ISDE. Informeer je dus op voorhand bij je gemeente op welke financiële voordelen je aanspraak maakt.

Een erkend installateur helpt je met de aanvraag van je premie en kan je uitgebreid informeren over de voorwaarden. Kom in contact met installateurs in jouw buurt.

 

geluid warmtepompv

 

Geluid warmtepomp verminderen

Een warmtepomp zal dus altijd een beetje geluid produceren. Er zijn wel een aantal maatregelen die je kan nemen om het laagfrequent geluid dat je warmtepomp produceert te verminderen. Een overzicht:

 • Kies de juiste warmtepomp: kies het soort warmtepomp dat het best past bij jouw situatie. Het vermogen van je warmtepomp moet altijd afgestemd zijn op jouw woning. Ga ook steeds voor een warmtepomp van goede kwaliteit. Tot slot kan je op het energielabel zien wat het geluidsvermogen is van een warmtepomp. Kijk dus ook daar zeker even op voorhand naar.
 • Kies een goede locatie voor de warmtepomp: plaats je warmtepomp bij voorkeur en indien mogelijk wat verder weg van je woning en op een stabiele ondergrond. Zorg er ook voor dat de warmtepomp niet langs een muur staat, maar bij voorkeur in een open ruimte en omringd met enkele planten.
 • Plaats een geluidsisolerende omkasting om je warmtepomp: er bestaan omkastingen voor je buitenunit die zorgen voor geluidsisolatie van je warmtepomp. Zo kan een buitenunit met omkasting tot wel 15 dB minder geluid produceren. De geluidskast voor een warmtepomp is meestal specifiek ontworpen voor een bepaalde grootte en een bepaald geluidsvermogen.
 • Denk na over de uitblaasrichting: de buitenunit blaast best niet in de richting van muren of gesloten ruimtes omdat dit zorgt voor extra weerkaatsing van het geluid. In de plaats daarvan zorg je best dat de unit gericht is naar een open ruimte of lichte beplanting.
 • Gebruik trillingdempers: plaats trillingdempers of trillingsisolatoren onder de poten van de buitenunit. Dat voorkomt trillingen en contactgeluiden, wat opnieuw de geluidsproductie van je warmtepomp sterk kan verminderen.
 • Kies een warmtepomp met nachtregeling: sommige warmtepompen hebben een nachtinstelling. Daarmee kan je ervoor zorgen dat je warmtepomp ’s nachts niet met vol vermogen werkt en dus ook minder geluid maakt.
 • Zorg voor lage temperatuurverwarming in je woning: maak je woning geschikt voor lage temperatuurverwarming door vloerverwarming en/of lage temperatuur radiatoren te installeren. Zorg ook voor een goede isolatie van je woning. Zo kan de temperatuur laag blijven en zal de warmtepomp efficiënter en geruislozer kunnen werken.

 

CONCLUSIE: warmtepompen blijven een interessante investering!

Een warmtepomp zal dus altijd wat geluid produceren, ongeacht het model, de locatie… Maar elke warmtepomp van degelijke kwaliteit zal altijd een geluidsvermogen hebben dat binnen de geluidseisen valt. Bovendien zijn er maatregelen die je kan nemen om dat geluid sterk te beperken. Een warmtepomp blijft dus een zeer interessante investering. Het zorgt voor warmte op een energiezuinige en milieuvriendelijke manier, heeft verschillende toepassingen en kan je woning ook koelen.

Warmtepomp laten plaatsen? Warmtepompen hebben veel voordelen die zwaarder doorwegen dan de geluidsproductie ervan. Vraag voor de plaatsing van jouw warmtepomp zeker advies bij meerdere specialisten via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs