Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Elektrische warmtepomp: info, aandachtspunten en prijzen

Met een elektrische warmtepomp verwarm je duurzaam je woning. Vooral bij nieuwbouwwoningen is een elektrische warmtepomp interessant. Deze woningen zijn optimaal geïsoleerd, waardoor verwarmen met lage temperatuur geen probleem is. In tegenstelling tot een traditionele cv-installatie bespaar je energiekosten en verlaagt de CO2-uitstoot van je woning aanzienlijk. Kiezen voor een elektrische warmtepomp vergt, afhankelijk van de warmtebron, wel wat voorbereidingswerken.

Ga snel naar: prijsbesparenwarmtebron kiezenplaatsingalternatievenofferte aanvragen

 

Wat is een elektrische warmtepomp?

Een elektrische warmtepomp haalt net zoals elke warmtepomp warmte uit de natuur (grond, grondwater of lucht). Er wordt ook gesproken van een all electric warmtepomp, omdat deze warmtepomp enkel elektriciteit nodig heeft om warmte te genereren.

Op het eerste zicht lijkt dit minder aantrekkelijk omdat energiefacturen voor elektriciteit snel kunnen oplopen. Bij een elektrische warmtepomp hoef je je hier echter geen zorgen over te maken. Het verbruik is minimaal en je krijgt datgene dat je verbruikt aan elektriciteit viervoudig terug in warmte.

 

 

Voorwaarden en aandachtspunten

Er zijn een aantal voorwaarden en aandachtspunten waarmee je rekening moet houden bij de aanschaf van een elektrische warmtepomp. Zo is een goed geïsoleerde woning uiterst belangrijk en moet je rekening houden met lagetemperatuurverwarming.

 

1. Een goed geïsoleerde woning

De belangrijkste voorwaarde voor een elektrische warmtepomp is een goed geïsoleerde woning. Je woning moet voorzien zijn van:

 • Dak- en vloerisolatie
 • Spouwmuurisolatie
 • Ramen met HR++ glas

Een goed geïsoleerde woning is belangrijk omdat warmtepompen werken met een lagere verwarmingstemperatuur dan een cv-ketel. Controleer vooral of je ramen voorzien zijn van HR++ glas. Bij huizen van voor het jaar 2000 was dit nog niet de standaard. Dateert de bouw van je woning na 2000? Dan ben je verzekerd van de juiste isolatie voor een elektrische warmtepomp.

 

2. Lagetemperatuurverwarming (LTV)

Een elektrische warmtepomp werkt met een LTV van maximaal 45 tot 55 graden in combinatie met vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. Hierdoor warmen ruimtes minder snel op in vergelijking met een cv-ketel die water met een temperatuur van 60 tot 80 graden levert. Dit wil echter niet zeggen dat je woning niet genoeg opwarmt. In tegendeel: in combinatie met een goed geïsoleerde woning verwarm je met een elektrische warmtepomp gelijkmatiger, constanter en milieuvriendelijker.

 

elektrische warmtepomp plaatsing

Elektrische warmtepomp: prijs

Zoals hierboven al werd besproken, haalt een warmtepomp warmte uit de lucht of bodem. Afhankelijk van de bron zijn er verschillende soorten warmtepompen die elk op hun manier warmte genereren. Een overzicht van richtprijzen (incl. btw en plaatsing) voor een elektrische warmtepomp:

Bron elektrische warmtepompPrijs (incl. btw en plaatsing)
Lucht€ 6.500 - 14.000
Bodem€ 8.500 - 19.500
Graag enkele prijzen op maat voor de plaatsing van een elektrische warmtepomp in jouw woning? Ontvang hier vrijblijvend en gratis offertes van professionele installateurs van warmtepompen.

Hoeveel bespaar ik met een elektrische warmtepomp?

Met een elektrische warmtepomp bespaar je in je portemonnee en ligt de jaarlijkste C02-uitstoot van je woning lager. In onderstaande tabel vind je een vergelijking in verbruik en kosten met een hoogrendementsketel op aardgas of mazout. Hou er rekening mee dat een gasaansluiting voor een HR-ketel je ook geld kost. Je bespaart dus ook op aansluitingskosten als je kiest voor een elektrische warmtepomp.

Bron warmtepompEnergieverbruik (gas/elektriciteit) per jaar Gemiddelde kosten verbruik per jaarCO2-uitstoot per jaar (kg)
HR-ketel1.000 m³€ 8402.000
Lucht3.200 kWh€ 7301.300
Bodem2.500 kWh€ 5501.000

Het voorbeeld in de tabel is berekend voor een goed geïsoleerde woning met 3 bewoners, een gasprijs van 79 cent per m³ en een stroomprijs van 23 cent per kWh.

Warmtebron kiezen: lucht of bodem?

Een elektrische warmtepomp haalt warmte uit de lucht of bodem. In vergelijking met lucht als warmtebron heeft een warmtepomp met de bodem als bron enkele voordelen:

 • Verbruik: minder energieverbruik door een constantere temperatuur in de bodem.
 • Niet zichtbaar: de buitenunit zit onder de grond, waardoor je ook geen last hebt van geluid.
 • Energiezuinig tijdens de zomer: door een constante temperatuur onder de grond, koelt je woning bij warm weer efficiënter.
 • Levensduur: de unit gaat langer mee dan die van een buitenunit voor lucht.

Een nadeel van een warmtebron in de grond is de kostprijs. Door de nodige grondwerken kost de installatie zo’n € 5.000 meer dan die van een elektrische warmtepomp met luchtbron.

 

Combineren met zonnepanelen

Een all electric warmtepomp maakt enkel gebruik van elektriciteit als energiebron en dat met een minimaal verbruik. In combinatie met zonnepanelen verwarm je dus nog voordeliger. Heb je gekozen voor zonnepanelen en zoek je een milieuvriendelijk alternatief voor en cv-ketel op aardgas of mazout? Dan is een elektrische warmtepomp zeker de investering waard. Door de energiezuinige werking en energievoorziening met zonnepanelen is je investering zeker binnen 10 jaar terug verdiend.

 

Elektrische warmtepomp: plaatsing

Hieronder vind je een checklist waar je rekening moet mee houden wanneer je voor een elektrische warmtepomp kiest. Zo zijn er afhankelijk van de warmtebron al dan niet graafwerken nodig die wat meer tijd en arbeidskosten vragen.

 1. Heb je een vergunning nodig?
  Ga zeker na bij je gemeente of er een vergunning nodig is voor het plaatsen van een buitenunit. Bij bodem- of grondwater als bron zijn graafwerken nodig voor het plaatsen van de buitenunit in de grond. In dit geval is het zeker belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels bij zulke ingrijpende werken.
 2. Ga goed na welke de meest energiezuinige warmtepomp is voor jouw woning.
  Een elektrische warmtepomp is enkel bij goed geïsoleerde woningen rendabel. Een ervaren vakman ziet dit meteen en weet je te vertellen of een all electric warmtepomp rendabel is. Soms is een alternatief zoals een gas- of hybride warmtepomp immers voordeliger.
 3. Is de energieaansluiting van je woning zwaar genoeg?
  Mogelijk is voor een elektrische warmtepomp een zwaardere energieaansluiting nodig van 3×25 Ampère. Is een zwaardere aansluiting nodig? Neem dan contact op met je netbeheerder. De kosten hiervoor zijn eenmalig en jaarlijkse kosten voor je aansluiting blijven dezelfde. In dit geval is het ook nodig om je groepenkast te laten uitbreiden en extra stroomleidingen te voorzien voor de warmtepomp.
 4. Kies een bedrijf voor ontwerp en plaatsing
  Voor een vlot verloop van de voorbereidende werken en installatie kies je best voor één bedrijf voor het complete systeem (bron, warmtepomp, afgifte, regeling en ventilatie). Zo ben je op de hoogte van duidelijke instructies en heb je slechts één contactpersoon in geval van problemen. Vraag ook zeker een duidelijke Nederlandstalige handleiding over de werking van je nieuwe elektrische warmtepomp. Ontvang hier vrijblijvend offertes op maat van verschillende firma’s voor warmtepompen.
 5. Plan meteen een onderhoud in
  Om een blijvende optimale werking van je elektrische warmtepomp te garanderen, sluit je best meteen een onderhoudscontract af met een erkend installateur. Hij weet na hoeveel tijd een onderhoud nodig is en zo wordt een onderhoud en controle niet vergeten.

 

Verschil met gaswarmtepomp en hybride warmtepomp

Wat als je nu duurzaam wilt verwarmen in een gerenoveerde woning? Voor een elektrische warmtepomp is een goede isolatie cruciaal. Ben je er dus zeker van dat je huis volledig is geïsoleerd met alle voorwaarden voor een optimale isolatie? Dan is een all electric warmtepomp zeker een optie. Wanneer je gekozen hebt om je verwarmingstoestellen op hogetemperatuurverwarming te behouden, is een elektrische warmtepomp minder voordelig. In dit geval kies je best voor een gaswarmtepomp of hybride warmtepomp.

Beide combineren de werking van een warmtepomp met die van een cv-ketel op gas, waardoor verwarmen met hoge temperatuur mogelijk blijft. Het grote voordeel van deze toestellen is dat ze kiezen voor de meest milieuvriendelijke en energiezuinige optie. Ze schakelen over op gas wanneer het teveel energie kost om met de natuurlijke bron te verwarmen. Dit is bijvoorbeeld het geval in de winter, waarbij de lucht mogelijk te koud is en teveel energie vraagt om op te warmen. Hierdoor bespaar je heel wat op energiekosten. Met beide warmtepompen bespaar je al snel 25 tot 30% op je energiefactuur.

 

Hybride warmtepomp vanaf 2026 verplicht bij vervanging cv-ketel

Om de overgang naar duurzame energie te stimuleren, ben je vanaf 2026 verplicht om over te stappen op een duurzaam alternatief als je jouw CV-ketel vervangt. Een hybride warmtepomp wordt dan de standaard, maar je kan ook kiezen voor een elektrische warmtepomp of een aansluiting op het warmtenet.

Meer info? Een warmtepomp installateur adviseert je graag over de mogelijkheden. Ontvang vrijblijvend advies en offertes op maat via onderstaand offerteformulier:

 

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs