Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Warmtepomp vloerverwarming

Met een warmtepomp kies je voor een energiezuinige en milieuvriendelijke manier van verwarmen. Zeker in combinatie met vloerverwarming. Een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming vormt de perfecte match die zorgt voor een laag energieverbruik en veel warmtecomfort. Alles over de werking, mogelijkheden en prijzen ontdek je hier.

Ga snel naar: Geschikte warmtepompen – Prijzen – Voordelen – Warmtepomp & koeling vloerverwarming

 

 

Vloerverwarming met warmtepomp: de perfecte match!

Warmtepompen zijn ideaal in combinatie met vloerverwarming omdat beide systemen het best werken bij lage temperaturen. Voor een warmtepomp geldt: Hoe lager de watertemperatuur, hoe hoger het rendement van de warmtepomp. Vandaar dat een warmtepomp best gecombineerd kan worden met lage temperatuurafgiftesystemen zoals vloerverwarming.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld radiatoren, die een temperatuur van ongeveer 65°C vragen, vraagt vloerverwarming een veel lagere temperatuur, zo’n 35°C. Dat betekent dat een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming een lagere temperatuur moet voorzien. Ze moet m.a.w. minder hard werken om de juiste temperatuur te bereiken, wat resulteert in een lager elektriciteitsverbruik en dus lagere energiekosten.

TIP: wandverwarming en plafondverwarming werken volgens hetzelfde principe als vloerverwarming en zijn dus ook ideaal in combinatie met een warmtepomp.

 

 

Geschikte warmtepompen voor vloerverwarming

Niet alle soorten warmtepompen kunnen gecombineerd worden met vloerverwarming. Een lucht-lucht warmtepomp bijvoorbeeld is niet geschikt.

 

Soort warmtepomp
Geschikt i.c.m. vloerverwarming?
Gemiddelde prijs (incl. installatie)
Lucht water warmtepomp
Ja
€5.000 à €9.000
Grond water warmtepomp
Ja
€20.000 à €30.000
Water water warmtepomp
Ja
€15.000 à €20.000
Lucht lucht warmtepomp
Nee
€4.000 à €7.000
Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw situatie en wensen? Vraag vrijblijvend offertes aan bij gespecialiseerde vakmannen via de offertepagina.

 

1. Lucht water warmtepomp + Vloerverwarming

Een lucht water warmtepomp wordt vaak gezien als de beste keuze in combinatie met vloerverwarming. Het systeem haalt warmte uit de buitenlucht en geeft deze warmte af aan het watercircuit van de vloerverwarming.

Gemiddelde prijs lucht-water warmtepomp: €5.000 à €9.000 (incl. installatie) 
⇒ Vraag vrijblijvend offertes op maat aan via de offertepagina

 

2. Grond water warmtepomp + Vloerverwarming

Een grond water warmtepomp onttrekt warmte uit de bodem. Het systeem bestaat uit een ondergronds buizennetwerk waarin water stroomt. Het water warmt op door de warmte van de ondergrond/bodem (geothermische warmte). Het opgewarmde water wordt dan op zijn beurt afgegeven aan de warmtepomp en de vloerverwarming.

Gemiddelde prijs grond-water warmtepomp: €20.000 à €30.000 (incl. installatie) 
⇒ Vraag vrijblijvend offertes op maat aan via de offertepagina

 

3. Water water warmtepomp + Vloerverwarming

Een water water warmtepomp heeft een pompput en een retourput/lozingsput op een diepte van 25m tot 150m. De pompput pompt grondwater op en leidt het naar de warmtepomp. In de verdamper van de warmtepomp geeft dat grondwater zijn warmte af. Vervolgens leidt de retourput het afgekoelde water terug naar de bodem. De warmte die onttrokken werd uit het grondwater wordt dan gebruikt om het verwarmingswater voor de vloerverwarming op temperatuur te brengen.

Gemiddelde prijs water-water warmtepomp: €15.000 à €20.000 (incl. installatie) 
⇒ Vraag vrijblijvend offertes op maat aan via de offertepagina

 

4. Lucht lucht warmtepomp + Vloerverwarming

Een lucht lucht warmtepomp is vooral aangeraden wanneer er geen centraal verwarmingssysteem is en wanneer je een voorkeur hebt voor luchtverwarming.

Deze warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht en zet deze vervolgens om waardoor warme lucht de woning wordt ingestuurd. Het systeem wordt dus niet verbonden met de centrale verwarming, maar wordt aangesloten op ventilatoren in de woning. Aangezien het gaat om luchtverwarming, is een lucht lucht warmtepomp niet geschikt om te combineren met vloerverwarming.

Het systeem van een lucht lucht warmtepomp kan ook omgedraaid worden waardoor het functioneert als een airco.

Gemiddelde prijs lucht-lucht warmtepomp: €4.000 à €7.000 (incl. installatie) 
⇒ Vraag vrijblijvend offertes op maat aan via de offertepagina

 

Hoewel je het op termijn zeker terugverdient, is een warmtepomp geen goedkope investering. Gelukkig kan je aanspraak maken op enkele interessante subsidies. Zo wordt een warmtepomp interessanten dan ooit!

 

vloerverwarming warmtepomp

 

Voordelen combinatie warmtepomp vloerverwarming

De combinatie vloerverwarming met warmtepomp biedt enkele interessante voordelen waardoor dit systeem zeker het overwegen waard is:

 • Laag energieverbruik: Zowel vloerverwarming als warmtepompen zijn energiezuinige keuzes. Een combinatie van beiden maakt het nog duurzamer. » Lees hier meer over de werking van een warmtepomp.
 • Koelen is ook mogelijk: Een vloerverwarming – warmtepomp installatie kan ook instaan voor de koeling van jouw woning. » Lees er hier meer over.
 • Radiatoren zijn overbodig: Dat oogt mooier én je wint plaats.
 • Hoog warmtecomfort: Gelijkmatige en constante warmteverdeling vanaf de grond.
 • Voordelig voor de gezondheid: Gezien de stralingswarmte is er slechts een minimale luchtverplaatsing. Dat maakt vloerverwarming gezonder in vergelijking met andere verwarmingssystemen.
 • Vloerverwarming is geruisloos.
 • Toepasbaar in combinatie met verschillende vloeren, ook parket.

 

TIP: Om een optimale werking van de combinatie warmtepomp en vloerverwarming te garanderen is het belangrijk dat jouw woning goed geïsoleerd is. Zo voorkom je dat de opgewekte warmte uit de woning ontsnapt. Alles over de verschillende isolatiemethodes vind je op www.isolatie-info.nl.

 

 

Warmtepomp & koeling vloerverwarming

Met een combinatie warmtepomp vloerverwarming is het niet alleen mogelijk om jouw woning te verwarmen, maar ook te koelen.

Door water van zo’n 18°C in plaats van 35°C door het vloerverwarmingssysteem te laten circuleren, kan je een ruimte laten afkoelen. Het gaat dan om een afname van de kamertemperatuur met ongeveer 4°C. De minimumgrens voor het verwarmingswater zet men op 18°C om condens op de vloer te voorkomen.

De koelkosten zijn het laagst bij een bodem warmtepomp aangezien diepe aarde en grondwater in de zomer sowieso al koel zijn. Bij een lucht water warmtepomp zijn de koelkosten hoger. Een lucht water warmtepomp moet de bron, de zomerse warme buitenlucht, namelijk zien te koelen.

 

TIP: Zowel de installatie van een warmtepomp als het aanleggen van vloerverwarming laat je beter over aan een vakman. Deze heeft de kennis en ervaring om de klus tot een goed einde te brengen. Bovendien kan een professional jou van het juiste advies en de nodige info voorzien. Op die manier ben jij verzekerd van kwaliteit op lange termijn. Advies en prijzen op maat van jouw situatie kan je aanvragen via de offertepagina hieronder.

 

 

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs