De Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp systeem is helemaal niet nieuw, maar met de stijgende aandacht van warmtepompen in België pakken grote merken graag uit met hun vernieuwende versies van de hybride warmtepomp.
In Nederland en Frankrijk zijn zulke systemen al langer in gebruik en zelfs vrij populair dankzij de premies die de respectievelijke overheden hiervoor uitdelen, maar welke voordelen heeft het systeem voor u?
Wat is een hybride warmtepomp?
Een hybride warmtepomp combineert een condensatieketel met een warmtepomp. Op die manier gebruik je het beste uit twee werelden, namelijk:
- Het hoge rendement van een condensatieketel dat beroep doet op aardgas,
- En de groene energie van een warmtepomp dat beroep doet op warmte uit de lucht.
De warmtepomp zal voorzien in uw warm water behoefte en de verwarming van uw woning, terwijl de condensatieketel de pieken opvangt wanneer de warmtepomp hier niet alleen kan in slagen. Een controlesysteem zal altijd nagaan welke optie de meest zuinige is.
Bij een zeer lage buitentemperatuur schakelt het systeem over op gasverwarming, in het voorjaar waar het al iets warmer is, kiest het systeem voor de warmtepompverwarming, soms combineert zal het systeem beiden combineren. Dit intelligent systeem zorgt aldus voor een lage energiekost en houdt rekening met de efficiëntie van beide technologieën en de kostprijs. Ontvang hier gratis een prijs op maat voor je warmtepomp.
Nieuwbouw of verbouwing?
Zowel voor een nieuwbouw als een renovatie valt deze hybride warmtepomp te installeren. Vandaag de dag hebben alle grote merken zo’n systeem in hun gamma: Daikin, Vaillant, Bulex, Viessmann, …

Ze lijkt het meest aangewezen bij een renovatie, omdat men bij nieuwbouw al verplicht is de woning zeer goed te isoleren en dit voldoende is om te werken met een gewone warmtepomp. Bestaande woningen hebben niet altijd de nodige isolatiewaarde waardoor dit systeem aantrekkelijker kan zijn. Daarbij kunnen bestaande radiatoren ook gewoon behouden worden waardoor dit een kost is die vermeden kan worden. Het gaat dus om een modernisering waarbij geen breekwerk nodig is.
Toch dien je zelf de berekening te maken: de plaatsing van isolatie bij een renovatie kan ook de moeite lonen waardoor ook een serieuze besparing kan gerealiseerd worden.
Een hybride warmtepomp is een goed systeem, maar niet in alle gevallen de meest voordelige optie bij een verbouwing.
Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld de woning goed isoleren en vervolgens een zonneboiler te plaatsen voor de voorziening van het sanitair warm water.
Voordelen hybride warmtepomp
De voordelen van dit systeem zijn duidelijk en eenvoudig om samen te vatten: De hybride warmtepomp kiest zelf de meest zuinige en milieuvriendelijkste optie en dat is goed voor uw portemonnee. De Co2-uitstoot wordt hierdoor aanzienlijk verminderd.
Het systeem is dus een goede opossing om uw energiefactuur te doen dalen. Het wordt meestal toegepast in bestaande woningen omdat deze woning veelal minder goed geïsoleerd zijn en omdat er geen breekwerk nodig is en de installatie vrij vlot verloopt.
Een hybride warmtepomp zal steeds kiezen voor de meest efficiënte warmteproductie en kent dus een goed rendement. Het is in sommige gevallen mogelijk om al snel 25% tot 30% te besparen op uw energiekosten.