Lucht lucht warmtepomp
De lucht-lucht warmtepomp behoort tot de goedkopere soorten warmtepompen. Dit toestel maakt gebruik van de warmte van de buitenlucht om in je woning voor verwarming te zorgen. Daarnaast kan het ook voor koeling zorgen. In dit artikel vind je meer info over lucht-lucht warmtepompen, hun voor- en nadelen, werking en de prijs.
Ga snel naar:
Wanneer interessant?
Voor- en nadelen lucht-lucht warmtepomp
Lucht lucht warmtepomp prijs
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk vrijblijvend offertes
Hoe verloopt de werking van een lucht-lucht warmtepomp?
Een lucht-lucht warmtepomp bestaat uit een binnen- en een buitenunit. De buitenunit trekt de lucht aan met behulp van een ventilator. Dankzij de compressor in de unit, die een koelgas opwarmt, wordt de lucht verwarmd en vervolgens trekt de binnenunit deze lucht aan. De binnenunit verspreidt de warme lucht dan over de ruimte.
De werking van een lucht-lucht warmtepomp kan overigens ook omgekeerd worden. Je kan de warmtepomp met andere woorden ook gebruiken om ruimtes af te koelen. Met één toestel kan je dus makkelijk heel het jaar door de temperatuur in een ruimte regelen.
Interesse in een lucht lucht warmtepomp? Een ervaren installateur kan je verder informeren en adviseren over lucht-lucht warmtepompen. Vind een installateur in de buurt.
Wanneer is een lucht-lucht warmtepomp interessant?
Lucht-lucht warmtepompen zijn dan wel handige toestellen voor de klimaatregeling in een kamer, maar wanneer zijn ze nu aangeraden? In de volgende situaties zijn ze al zeker het overwegen waard:
1. Als vervanging voor elektrische verwarming
Heb je een centrale verwarming op elektriciteit, bv. met accumulatoren of elektrische radiatoren? Het verbruik hiervan kan al snel hoog uitvallen. Je elektrische verwarming vervangen door een lucht-lucht warmtepomp is dan een interessante optie. Op die manier kan je vaak flink wat elektriciteitskosten besparen. Bovendien kies je met deze soort warmtepomp ook voor een milieuvriendelijker alternatief.
2. Als nieuw centraal verwarmingssysteem
Heb je nog geen centrale verwarmingsinstallatie? Dan kan je misschien kiezen voor een lucht-lucht warmtepomp in plaats van een klassieke cv-ketel. Je kan bv. meerdere binnenunits koppelen aan één buitenunit. Je kan dan de temperatuur in elke ruimte individueel regelen.
Opgelet: het systeem moet ofwel in koelmodus ofwel in verwarmingsmodus staan. Je kan bijvoorbeeld niet de unit in je badkamer laten verwarmen en de unit in de woonkamer laten koelen.
Heb je al een centraal verwarmingssysteem, bijvoorbeeld met lagetemperatuur radiatoren of vloerverwarming, en wil je het water voor deze installatie op een milieuvriendelijke manier verwarmen? Dan is een lucht-water warmtepomp waarschijnlijk een betere optie.
3. In kleine en goed geïsoleerde woningen
Vooral in kleine en goed geïsoleerde woningen zal een lucht-lucht warmtepomp zijn nut bewijzen. De isolatie zorgt er namelijk voor dat de verwarmde of koele lucht moeilijk kan ontsnappen. In grote woningen, vaak met veel verschillende ruimtes, wordt het al snel te duur om in elke ruimte een binnenunit te installeren. Daarom is een lucht-lucht warmtepomp vooral interessant in kleinere woningen.
4. Als airco tijdens warme periodes
Moet je de verwarming vernieuwen en overweeg je ook om airco te plaatsen, dan is een lucht-lucht warmtepomp de meest voor de hand liggende keuze. Het is het meest energiezuinige toestel om de lucht te koelen en je hebt maar 1 element nodig dat zowel verkoelt als verwarmt.
Wil je een lucht-lucht warmtepomp plaatsen? Via onze offerteservice kan je vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen van ervaren installateurs. Vergelijk offertes op maat.
Is mijn woning geschikt voor een lucht-lucht warmtepomp?
Een lucht-lucht warmtepomp is dus niet voor alle soorten woningen de meest aangewezen soort warmtepomp. In de volgende gevallen is het bv. niet aangewezen om een lucht-lucht warmtepomp te laten plaatsen:
- In slecht geïsoleerde woningen: er kan dan namelijk te veel warme of koude lucht ontsnappen waardoor je warmtepomp niet meer efficiënt kan werken.
- Als hoofdverwarming in grote woningen: als je veel binnenunits moet plaatsen omdat je veel ruimtes hebt, loopt de prijs voor je warmtepomp erg snel op en ben je vaak beter met een andere soort warmtepomp. Je gebruikt een lucht-lucht warmtepomp in dit geval dus best niet als hoofdverwarming, maar als bijverwarming is dat wel mogelijk.
- Als je geen plek hebt voor een buiten- of binnenunit: om een lucht-lucht warmtepomp te installeren, moet je een geschikte plek hebben voor de buitenunit en de binnenunits. Hou ook rekening met eventueel geluid van de buitenunit.
CONCLUSIE: een lucht-lucht warmtepomp is dus vooral aangewezen als bijverwarming of in kleine, geïsoleerde woningen waar bv. geen grote breekwerken mogelijk zijn.
Voordelen en nadelen lucht lucht warmtepomp
Voor je een lucht-lucht warmtepomp gaat kopen, moet je natuurlijk de voor- en nadelen van dit toestel op een rijtje zetten. Onderstaande tabel is alvast een belangrijke samenvatting:
Lage prijs ten opzichte van andere soorten warmtepompen | Laag rendement bij (zeer) koud weer; bijverwarming kan nodig zijn |
Makkelijke installatie: geen dure graafwerken nodig | Niet geschikt voor elk type woning: vooral voor kleine en goed geïsoleerde ruimtes |
Flexibiliteit: zowel verwarmen als koelen | Niet aan te sluiten op bestaande verwarmingsinstallaties (vloerverwarming, radiatoren) |
Snelle werking: gevraagde temperatuur snel bereikt |
Lucht lucht warmtepomp voordelen
- Budgetvriendelijk: een lucht-lucht warmtepomp is de goedkoopste soort warmtepomp.
- Eenvoudige installatie: bij de plaatsing van dit type warmtepomp moet een installateur enkel de binnen- en buitenunit installeren. Daardoor blijven de installatiekosten ook beperkt.
- Koeling mogelijk: met een lucht-lucht warmtepomp kan je in de zomer ook je woning koelen. Zo geniet je heel het jaar door van een aangenaam binnenklimaat.
- Snelle werking: deze soort warmtepomp kan een ruimte erg snel verkoelen of verwarmen. Zo is de kamer snel op de gewenste temperatuur.
Lucht lucht warmtepomp nadelen
- Laag rendement bij koud weer: het rendement van een luchtwarmtepomp is afhankelijk van de temperatuur van de buitenlucht en ligt daardoor lager in de winter.
- Niet geschikt voor elk type woning: lucht lucht warmtepompen zijn niet geschikt voor grote of slecht geïsoleerde woningen. In die gevallen kan je deze soort warmtepomp wel gebruiken als bijverwarming.
- Niet aan te sluiten op bestaande verwarmingsinstallaties: wil je je warmtepomp aansluiten op bestaande verwarmingstoestellen zoals radiatoren of vloerverwarming? Dan kies je beter voor een lucht-water warmtepomp.
Wat is het rendement van een lucht/lucht warmtepomp?
Een lucht-lucht warmtepomp heeft een gemiddeld COP (Coefficient of Performance) van 2 à 4. Dat betekent dat het toestel 1 kWh aan elektriciteit nodig heeft om 2 à 4 kWh aan warmte te produceren. Dat rendement kan verschillen afhankelijk van een aantal factoren zoals de isolatiegraad van je woning, de verwarmingselementen, het merk van je warmtepomp… maar ook van de temperatuur van de buitenlucht. Daardoor ligt het rendement van een lucht-lucht warmtepomp in de winter wel wat lager.
TIP: om zeker te zijn of een lucht-lucht systeem de beste oplossing is voor jou, laat je best een analyse uitvoeren door een erkend installateur. Vind een installateur in de buurt.
Lucht lucht warmtepomp prijs
Voor een lucht-lucht warmtepomp ligt de prijs gemiddeld tussen € 4.000 en 7.000 (incl. plaatsing en excl. btw). Hou er rekening mee dat er verschillende factoren de prijs zullen beïnvloeden. Denk hierbij aan het volume, de isolatiewaarde van het gebouw en het aantal binnenunits en hun type (vloer-, plafond- of wandmodel). Daarnaast speelt ook het gewenste vermogen van de installatie een belangrijke rol. Kies je bv. voor een plafondmodel (complexere installatie), voor meerdere binnenunits of voor een groter vermogen, dan zullen de kosten natuurlijk hoger zijn.
TIP: voor de plaatsing van een warmtepomp schakel je best een erkend installateur in. Dan kan je rekenen op correct advies, een vlotte garantieafhandeling en een goed berekend toestel op maat van je ruimte. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.
Zijn er subsidies beschikbaar voor lucht-lucht warmtepompen?
Voor de plaatsing van een lucht-lucht warmtepomp kan je geen aanspraak maken op de ISDE subsidie. Deze is enkel beschikbaar voor grond-water, water-water of lucht-water warmtepompen. In sommige gemeentes en steden kan je wel genieten van lokale subsidies voor de plaatsing van je warmtepomp. Ga dit dus zeker even na voor jouw situatie. Ook een warmtepomp installateur kan je hierover verder informeren.
Enkele veelgestelde vragen
Heb je nog vragen over lucht-lucht warmtepompen? Neem dan zeker eens een kijkje bij het antwoord op enkele veelgestelde vragen hieronder:
-
Wat is de levensduur en terugverdientijd van een lucht-lucht warmtepomp?De levensduur van een lucht-lucht warmtepomp ligt gemiddeld tussen 10 en 15 jaar. Hoelang de warmtepomp exact meegaat, hangt wel af van de kwaliteit van de plaatsing, het onderhoud, het merk… De terugverdientijd van deze soort warmtepomp bedraagt gemiddeld 7 à 12 jaar. Ook dit kan variëren afhankelijk van factoren zoals de totale kostprijs, de energieprijzen, het rendement van je warmtepomp… -
Hoe plaatst een installateur de buitenunit van een lucht-lucht warmtepomp?Een installateur kan de buitenunit op verschillende manieren monteren. De unit kan bijvoorbeeld gewoon op de grond geplaatst worden, maar je kan deze ook aan de buitenmuur bevestigen. Verder kan je de unit bv. ook op platte daken plaatsen. Als het systeem in werking is, dan maakt de buitenunit wel wat geluid. Denk dus goed na over de plaatsing van deze unit om zo weinig mogelijk hinder te ondervinden. -
Wat is het verschil tussen een lucht-lucht en een lucht-water warmtepomp?Heb je een klassieke verwarmingsinstallatie, bijvoorbeeld met radiatoren of via vloerverwarming maar wil je toch in een warmtepomp investeren? Dan is een lucht-water warmtepomp wellicht een betere optie dan een lucht-lucht warmtepomp. Een lucht-water warmtepomp gebruikt ook de warmte van de buitenlucht, maar geeft deze af via het water in je cv-installatie. Daardoor kan je met dit type warmtepomp ook je sanitair water of je zwembad water verwarmen. Dat is met een lucht-lucht warmtepomp niet mogelijk.
-
Is het rendement van een lucht-lucht warmtepomp voldoende bij vriesweer?Ook als de buitenlucht redelijk koud is, kan het toestel binnen voor een aangename warmte zorgen. Bij erg koude weersomstandigheden kan het echter zijn dat het rendement van een lucht-lucht warmtepomp te laag komt te liggen. In dat geval is het aangeraden om een bijverwarmingstoestel te voorzien. Ook door je woning goed te isoleren en te verwarmen op lage temperatuur kan je warmtepomp bij vriesweer efficiënt blijven werken. -
Wat zijn goede merken voor lucht-lucht warmtepompen?Er zijn heel wat fabrikanten van lucht-lucht warmtepompen. De meest gekende merken die kwalitatieve lucht-lucht warmtepompen produceren, zijn o.a. Daikin, Itho Daalderop, Nefit Bosch, Buderus, Airwell, Dimplex, Elco, General, Mitsubishi, Vaillant, Viessmann, Weishaupt…
-
Kan je een lucht-lucht warmtepomp combineren met zonnepanelen?Een lucht-lucht warmtepomp maakt geen rechtstreeks gebruik van fossiele brandstoffen, maar verbruikt alleen elektriciteit. Het is dan ook een milieuvriendelijk alternatief voor bijvoorbeeld cv-ketels op aardgas of mazout. Om je systeem nog milieuvriendelijker te maken kan je zonnepanelen laten plaatsen om te voorzien in de elektriciteitsbehoefte van de warmtepomp. Met zonnepanelen kan je namelijk zelf elektriciteit voor je huishouden produceren, die je dan ook kan gebruiken voor je warmtepomp.