Warmtepomp verplichting vanaf 2026 gaat niet door: wat nu?
Als onderdeel van het voorlopige regeerakkoord van het nieuwe kabinet (bestaande uit de PVV, VVD, NSC en BBB) is bekendgemaakt dat de warmtepomp verplichting van 2026 niet doorgaat. Wat dit exact betekent is nog niet zeker, maar de verwachting is dat dit een groot effect zal hebben op de sector. Alles wat we nu al weten ontdek je hier!
Ga snel naar:
Waarom gaat de warmtepompverplichting niet door?
Wanneer is een warmtepomp een goede keuze?
Waarom was de verplichting in het leven geroepen?
Een verouderde cv-ketel zou je vanaf 2026 alleen nog mogen vervangen door een (hybride) warmtepomp. Dit besloot het voormalige kabinet in 2022. Dit zou niet alleen een boost geven aan de warmtepompindustrie, maar het zou ook dienen als stimulans voor huishoudens om verder te verduurzamen. Echter waren er wel veel uitzonderingen. Zo zou het niet gelden voor:
- Monumenten;
- Appartementen;
- Huishoudens waarvoor de terugverdientijd langer zou zijn dan 7 jaar;
- Huishoudens waarop de rendementseis niet zou kunnen worden toegepast;
Warmtepomp niet meer verplicht: wat is de oorzaak?
De partijen die onderdeel uitmaken van het nieuwe kabinet hadden sinds 2022 al hun twijfels over het verplichten van warmtepompen. Met name de rendementseis zou problematisch zijn voor veel huishoudens. Door de verplichting te schrappen, kunnen woningeigenaren zélf bepalen hoe ze verduurzamen.
Maar wat er precies gaat gebeuren, is nog niet zeker. Tot nu toe is alleen een voorlopig regeerakkoord bereikt. Deze bestaat uit hoofdlijnen, die nog door ministers moeten worden omgetoverd tot concrete maatregelen. De warmtepompverplichting wordt dus geschrapt, maar hoe? Dat is nog onduidelijk.
Wanneer is een warmtepomp een goede keuze?
Een warmtepomp laat je niet alleen plaatsen omdat het moet. Zo zijn er nu al meer dan genoeg redenen om hier vrijwillig voor te kiezen. Dit zijn de grootste voordelen:
- Lagere energierekening: een warmtepomp gebruikt stroom om warmte uit de omgeving te halen. Voor elke kWh aan verbruikte stroom wekt zo’n systeem minstens 4 kWh aan natuurlijke warmte op. Zo bespaar je gegarandeerd honderden euro’s per jaar.
- Duurzame verwarming: een warmtepomp verbruikt alleen stroom en dus geen gas. Dat maakt een warmtepomp al een stuk milieuvriendelijker dan een traditionele cv-ketel. Combineer je zo’n installatie echter nog met zonnepanelen of een zonneboiler? Dan is het verschil nóg groter!
- Onderhoudsvriendelijk: een warmtepomp is een stuk groter dan de gemiddelde combiketel, maar vergt toch nauwelijks onderhoud. Een jaarlijkse check is al voldoende!
- Meerdere financiële voordelen: laat je een warmtepomp plaatsen, dan kom je mogelijk in aanmerking voor de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie). De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type en kan je checken door de meldcode van je warmtepomp op te zoeken. Ga je grootschaliger verduurzamen? Dan is er nog de Energiebespaarlening om te overwegen!
Nu al profiteren van de voordelen van een warmtepomp? Maak dan gebruik van de offerteservice van Solvari! Zo brengen we je in contact met verschillende vakmensen actief in je buurt. Start je aanvraag hier.