Warmtepomp of gasketel?
Wil je je woning graag energiezuinig en milieuvriendelijk verwarmen? Dan zijn een warmtepomp of gasketel de meest gekozen opties. Wat zijn de voor- en nadelen van beide installaties? Hoe werken ze precies? Wat bedraagt de kostprijs? En vooral, wat is voor jou de beste keuze? Je ontdekt het allemaal in dit artikel.
Ga snel naar:
Kies ik best voor een warmtepomp of gasketel?
OPTIE 1: Warmtepomp
OPTIE 2: Gasketel
Kies ik best voor een warmtepomp of gasketel?
Twijfel je tussen een gasketel of warmtepomp voor je centrale verwarming? Die keuze hangt vooral af van je eigen situatie en wensen:
Optie 1: een warmtepomp is een goede keuze als je…
- beschikt over een goed geïsoleerde woning (nieuwbouw).
- beschikt over lage temperatuurverwarming (bv. vloerverwarming, lage temperatuur radiatoren, …).
- niet wil afhangen van fossiele brandstoffen en hun wisselende prijzen.
- wil kiezen voor een uiterst milieuvriendelijke verwarmingsinstallatie.
- zonnepanelen hebt die de vereiste elektriciteit voor de warmtepomp zelf kunnen opwekken.
- regelmatige onderhoudskosten wil vermijden.
Meer info over warmtepompen en hun prijzen vind je verderop in dit artikel.
Optie 2: een gasketel is een goede keuze als je…
- beschikt over een minder goed geïsoleerde woning (geen nieuwbouw).
- niet beschikt over lage temperatuurverwarming (bv. vloerverwarming, lage temperatuur radiatoren, …).
- een verwarmingsinstallatie nodig hebt die je woning snel opwarmt.
- een gasaansluiting hebt (of de mogelijkheid daartoe).
- een verwarmingsinstallatie wil die snel en eenvoudig te installeren is (zonder grote renovaties).
Meer info over gasketels en hun prijzen vind je verderop in dit artikel.
Alternatief: combineer beide opties met een hybride warmtepomp!
Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp (lucht-water) en een gascondensatieketel. Zo heb je het beste van 2 werelden:
1) Het hoge rendement van een gascondensatieketel.
2) De groene energie van een warmtepomp die warmte uit de omgevingslucht haalt.Hoe werkt het? Afhankelijk van de temperatuur van de buitenlucht en de gevraagde hoeveelheid warmte, evalueert een hybride warmtepomp zelf constant de verschillende systemen (warmtepomp / gascondensatieketel / combinatie van beide). De optie die op dat moment het meest efficiënt en energiezuinig is, wordt ingeschakeld. Zo bespaar je op je energiefactuur zonder de grote aankoopkost van een standaard warmtepomp.
TIP: benieuwd of je best kiest voor een hybride warmtepomp, gasketel of warmtepomp? Een erkende installateur geeft je graag advies op maat van jouw situatie en wensen. Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes van installateurs actief in jouw buurt via onze offerteservice!
OPTIE 1: Warmtepomp
Heb je een nieuwbouwwoning? Dan is een warmtepomp de meest energiezuinige en milieuvriendelijke verwarmingsmethode. Warmtepompen werken op elektriciteit en onttrekken gratis warmte aan een omgevingsbron (grondwater, de bodem of de buitenlucht). Er zijn 4 soorten warmtepompen:
1. Water-Water warmtepomp: dit systeem haalt warmte uit het grondwater om het water voor je centrale verwarming te verwarmen.
2. Grond-Water warmtepomp: dit systeem haalt warmte uit de aardbodem om het water voor je centrale verwarming te verwarmen.
3. Lucht-Water warmtepomp: dit systeem haalt warmte uit de buitenlucht om het water voor je centrale verwarming en sanitair gebruik te verwarmen.
4. Lucht-Lucht warmtepomp: dit systeem haalt warmte uit de buitenlucht, maar is aangesloten op de ventilatoren in je woning in plaats van op je centrale verwarming. Je kan deze warmtepomp ook gebruiken als airco tijdens de warme zomermaanden.
TIP: combineer een warmtepomp met zonnepanelen!
Een warmtepomp haalt gratis warmte uit de omgeving, maar werkt wel nog altijd op elektriciteit. Wil je niet langer afhankelijk zijn van de wisselende prijs van elektriciteit? Combineer je warmtepomp dan met zonnepanelen. Zo wekken de zonnepanelen de elektriciteit op die nodig is voor de werking van de warmtepomp en heb je de meest energiezuinige én milieuvriendelijke verwarmingsinstallatie.
Tip: interesse in een warmtepomp, maar twijfel je welk type het beste bij jouw situatie? Of wil je een warmtepomp combineren met je zonnepanelen? Vergelijk gratis voorstellen en offertes van installateurs actief in jouw buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier!
Voor- en nadelen warmtepomp (vs. gasketel)
Naast een warmtepomp kan je ook kiezen voor onder meer een gasketel. Wat zijn de voor- en nadelen van een warmtepomp ten opzichte van een gasketel? Een kort overzicht:
Voordelen warmtepomp (vs. gasketel)
- Energiezuiniger: je verbruikt minder energie met een warmtepomp dan met een gasketel.
- Je bent niet afhankelijk van fossiele brandstoffen: in tegenstelling tot bij een gasketel ben je bij een warmtepomp niet afhankelijk van de schommelende gasprijzen. Ook een gasaansluiting is niet nodig.
- Milieuvriendelijker: een warmtepomp stoot minder CO2 uit dan een gasketel. Een warmtepompsysteem wordt bovendien nog milieuvriendelijker i.c.m. zonnepanelen.
- Minder onderhoudskosten: bij sommige gasketels is een onderhoud verplicht om de 4 jaar (100 à 200 euro, incl. btw).
Nadelen warmtepomp (vs. gasketel)
- Duurder: warmtepompen zijn duurder dan gasketels en vergen dus een grotere investering. Dankzij premies kan je de prijs wel drukken (meer info verder in het artikel).
- Enkel rendabel in goed geïsoleerde woningen: een warmtepomp warmt een woning trager op. Is die woning bovendien minder goed geïsoleerd, dan is een warmtepomp amper rendabel. Ze komen daarom vooral tot hun recht in goed geïsoleerde woningen.
- Complexere installatie: een gasketel kan je makkelijk en snel installeren in een bestaande woning. Bij een warmtepomp is dat minder het geval. Ook in een appartement is de installatie van een warmtepomp vaak niet mogelijk. Een deel van de installatie komt namelijk op het dak of aan een gevel.
- Je hebt lagetemperatuurverwarming nodig: een warmtepomp werkt op lagere temperaturen. Je hebt dan ook lagetemperatuurverwarming zoals vloerverwarming, lage temperatuur radiatoren, … nodig voor een goed rendement.
Warmtepomp prijs
De kostprijs van een warmtepomp hangt vooral af van het type en de nodige werkzaamheden voor de installatie. Je mag rekenen op de volgende richtprijzen, inclusief btw en installatiekosten:
- Water-water warmtepomp: vanaf 15.000 euro
- Grond-water warmtepomp: vanaf 20.000 euro
- Lucht-water warmtepomp: vanaf 5.000 euro
- Lucht-lucht warmtepomp: vanaf 4.000 euro
TIP: om zeker te zijn van een correcte prijs en de beste keuze voor jouw situatie doe je er goed aan offertes aan te vragen bij 2 à 3 erkende installateurs. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, voorgestelde modellen, … vergelijken. Ontvang hier vrijblijvend offertes op maat.
Druk de kosten via subsidies
Als je een warmtepomp laat plaatsen, kom je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor een subsidie of andere financiële voordelen:
- Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE): de hoogte van het bedrag is afhankelijk van het type warmtepomp en het vermogen.
- Energiebespaarlening: een lening van de overheid met een aantrekkelijke rente. Je kan als particulier min. € 1.000 en max. € 71.000 lenen, met een looptijd van 7 tot 20 jaar.
- Groene hypotheeklening/Regeling groenprojecten: sommige banken bieden een lagere rente aan bij hypotheekleningen als je energiebesparende maatregelen laat uitvoeren.
Warmtepomp te duur? Voorzie al lage temperatuurverwarming!
Hoewel je de kosten voor een warmtepomp doorgaans kan terugverdienen op 10 à 15 jaar, blijft het een grote investering. Is de prijs voor een warmtepomp op dit moment nog te hoog? Dan kan je misschien wel al investeren in lage temperatuurverwarming.
Voorzie je woning bijvoorbeeld van vloerverwarming, lage temperatuur radiatoren, … in combinatie met een gasketel. Wil je die gasketel later vervangen door een warmtepomp? Dan moet je niet de volledige installatie vervangen. Tip: een erkende installateur zoekt samen met jou graag naar een oplossing op maat van jouw situatie en mogelijkheden. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offertepagina.
OPTIE 2: Gasketel
Naast een warmtepomp kan je ook kiezen voor een gasketel. 95% van alle gasketels die verkocht worden zijn gascondensatieketels. Bij een traditionele cv-ketel verdwijnen de rookgassen door de schoorsteen. Een gascondensatieketel recupereert de warmte uit de waterdamp van de verbrandingsgassen om zo het water van de centrale verwarming voor te verwarmen.
Door deze werking haalt een gascondensatieketel een zeer hoog rendement. Bovendien is hij veel energiezuiniger dan een oude verwarmingsketel. Schakel je over van een oude gasketel naar een gascondensatieketel? Dan kan je jaarlijkse energiefactuur dalen met wel 35%. Bekende merken van gasketels zijn Vaillant, Junkers, Viessman, …
Let op: als je verandert van een oude gasketel naar een gascondensatieketel moet je ook je rookgasafvoer laten vervangen. Anders ontstaan er vocht- en veiligheidsproblemen.
TIP: kies een gasketel met het juiste vermogen
Voor een optimaal rendement moet het vermogen van de gasketel afgestemd zijn op de isolatiewaarde van je woning en de afmetingen van de ruimtes. Heeft de gasketel een te klein vermogen? Dan zal hij altijd op volle toeren moeten draaien, met hogere energiekosten tot gevolg. Heeft hij een te groot vermogen? Dan betaal je een onnodig hoge aankoopprijs.
Tip: wil je zeker zijn van een correcte berekening van het vermogen van je gasketel? Vraag dan offertes aan bij 2 à 3 erkende installateurs actief in je buurt. Start je aanvraag hier!
Voor- en nadelen gasketel (vs. warmtepomp)
Naast een gasketel kan je ook kiezen voor onder meer een warmtepomp. Wat zijn de voor- en nadelen van een gasketel ten opzichte van een warmtepomp? Een kort overzicht:
Voordelen gasketel (vs. warmtepomp)
- Goedkoper: een gasketel kost een pak minder dan een warmtepomp. Zo’n installatie vergt dus een veel minder grote investering.
- Ook rendabel in minder goed geïsoleerde woningen: een warmtepomp is amper rendabel bij minder goed geïsoleerde woningen. Een gascondensatiekel haalt dan het beste rendement. Zo’n ketel warmt de woning ook sneller op dan een warmtepomp.
- Eenvoudigere installatie: niet alleen in nieuwbouwwoningen, maar ook in bestaande woningen valt een gasketel eenvoudig en snel te plaatsen. Er zijn dus geen grote renovatiewerken nodig. Dat is bij een warmtepomp wel het geval.
- Je hebt geen lagetemperatuurverwarming nodig: je kan een gascondensatieketel combineren met lage temperatuurverwarming (vloerverwarming, lage temperatuur radiatoren, …). Maar in tegenstelling tot bij een warmtepomp is dat niet noodzakelijk voor een goed rendement.
Nadelen gasketel (vs. warmtepomp)
- Minder energiezuinig: een gascondensatieketel is al veel zuiniger dan een oude gasketel. Toch bespaar je met een warmtepomp nog meer op je energiefactuur.
- Je bent afhankelijk van fossiele brandstoffen: bij een gasketel ben je afhankelijk van de variabele gasprijzen. Je hebt ook een gasaansluiting (of de mogelijkheid daartoe) nodig.
- Minder milieuvriendelijk: een gascondensatieketel is energiezuiniger dan een oude gasketel en dus ook milieuvriendelijker. Toch stoot een warmtepomp nog minder CO2 uit.
- Meer onderhoudskosten: afhankelijk van het vermogen van de gasketel is een onderhoud om de 4 jaar verplicht. Dat kost tussen de 100 en 200 euro, incl. btw. Vraag vrijblijvend offertes op maat aan.
Gasketel prijs
De kostprijs van een gascondensatieketel hangt vooral af van zijn vermogen, de complexiteit van de regelingen en de gewenste domotica. De kosten schommelen tussen de 2.150 en 5.400 euro (incl. btw en installatie).
TIP: om zeker te zijn van een correcte prijs en de beste oplossing voor jouw situatie doe je er goed aan offertes aan te vragen bij 2 à 3 erkende installateurs. Zo kan je snel en gericht prijzen, maar ook voorstellen, merken, … vergelijken. Ontvang hier vrijblijvend offertes op maat.