Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Warmtepomp installatie: heb ik een vergunning nodig?

Een warmtepomp verwarmt je woning en in bepaalde gevallen je sanitair water met behulp van een natuurlijke bron. Het onttrekt z’n warmte aan de aarde, het water of de lucht. Heb je een omgevingsvergunning nodig wanneer je een warmtepomp wenst te installeren?  Of is het melden van de installatie ruim voldoende? We overlopen het in dit artikel.

Ga snel naar:
Vergunningsplicht warmtepomp
Meldingsplicht warmtepomp
Offertes aanvragen

 

Moet ik een vergunning aanvragen voor een warmtepomp?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van het type warmtepomp, z’n vermogen en de hoeveelheid fluorhoudende koelvloeistof.  Doorgaans heb je voor een warmtepomp geen aparte bouwvergunning nodig, tenzij het gaat over een geothermische warmtepomp of zware huishoudelijke pompen (> 200 kW). In sommige andere gevallen is er een meldingsplicht.

Sinds 1 januari 2024 is de Omgevingswet van kracht. Die maakt het doorgaans gemakkelijker om vergunningen aan te vragen en te krijgen. Mocht er discussie zijn over de plaats van je warmtepomp, helpt deze wetgeving om eventuele inbreuken met met de gemeente op te lossen.

Hulp nodig bij het navigeren doorheen de verschillende regels omtrent vergunningen? Dan kan je steeds advies vragen aan een van onze professionals. Kom gratis en vrijblijvend in contact met vaklui in jouw buurt via onze offerteservice!

warmtepomp vergunning

 

Wanneer is een warmtepomp vergunning verplicht?

Wil je een huishoudelijke warmtepomp plaatsen? Dan moet je in de onderstaande situaties een vergunning aanvragen:

  • De warmtepomp heeft huishoudelijke doeleinden en beschikt over een grote drijfkracht. In totaal meer dan 200 kW.
  • Bij een geothermische warmtepomp, als een verticale bodemwarmtewisselaar als bron wordt toegepast en er dieper dan 50 meter wordt geboord.
  • Als een horizontale of verticale bodemwarmtewisselaar wordt toegepast die een warmtedragend medium met gevaarlijke stoffen bevat. Hieronder valt niet de mengeling van water met glycol.
  • Bij een water-water warmtepomp waarbij grondwater (pomp- & retourput) als warmtebron wordt toegepast.
  • Voor een lucht-water warmtepomp heb je geen vergunning nodig tenzij je in een monument of in een beschermd stadsgezicht woont of indien de buitenunit van de warmtepomp zeer goed zichtbaar is voor de omgeving.

TIP: of je al dan niet een omgevingsvergunning nodig hebt, hangt sterk samen met je woonplaats. Daarom doe je er goed aan om op voorhand bij je gemeente langs te gaan en info te vragen. Daarnaast kom je ook via de pagina van het omgevingsloket te weten of je een vergunning nodig hebt voor je warmtepomp.

 

Water-water warmtepomp? Let op de grondwaterheffing!

Indien grondwater wordt toegepast met een pompput en retourput, dan moet er in principe grondwaterheffing betaald worden. Onder bepaalde voorwaarden kan je een volledige of gedeeltelijke vrijstelling van deze heffing bekomen. Een vrijstelling is mogelijk voor het deel van het opgepompte grondwater dat wordt teruggevoerd in dezelfde watervoerende laag.

Vrijblijvend advies nodig? Kom gratis en vrijblijvend contact met een professioneel warmtepomp installateur actief in je regio. Start hier je aanvraag.

 

Wanneer is er een meldingsplicht voor een warmtepomp?

Moet je geen omgevingsvergunning aanvragen? Dan zal er in bepaalde gevallen een melding moeten gedaan worden, wanneer…:

  • De warmtepomp een totale drijfkracht van meer dan 5 kW heeft.
  • Er gebruikt wordt gemaakt wordt van een verticale bodemwarmtewisselaar waarbij  maximaal tot 50 meter diep wordt geboord.

BELANGRIJK: informeer voor de installatie van je warmtepomp altijd eerst bij je gemeente. Die kan bijvoorbeeld bijkomende voorwaarden opleggen. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

 

Laat je adviseren door een warmtepomp installateur

Welke warmtepomp de beste keuze is voor jouw situatie, is afhankelijk van de grootte van je huishouden, je budget, of je zonnepanelen hebt of niet,… Een installateur adviseert je met plezier over de diverse soorten warmtepompen. Daarnaast kan je ook bij hem terecht voor uitgebreide informatie over subsidie- en vergunningsaanvragen. Kom in contact met ervaren installateurs via het onderstaande formulier:

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs