Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Goedkoopste warmtepomp: 4 factoren

Wil je je huis verwarmen op een duurzame manier, maar lijkt het een te grote investering? Het is niet eenvoudig om een budgetvriendelijk én duurzaam verwarmingssysteem te vinden. Met een warmtepomp verwarm je je woning op een energiezuinige manier. Maar ga je voor de goedkoopste warmtepomp of betaal je toch iets meer? We bespreken de opties in dit artikel!

 

Wat is de goedkoopste warmtepomp?

Met een warmtepomp kies je voor een energiezuinig, ecologisch en een goedkoper verwarmingssysteem op de lange termijn. Maar kijk je ook al bij de aankoop naar het goedkoopste alternatief of maak je beter een weloverwogen keuze op maat van je woning en situatie?

  1. Goedkoopste warmtepomp qua type
  2. Goedkoopste warmtepomp qua merk
  3. Goedkoopste warmtepomp qua verbruik
  4. Goedkoopste warmtepomp: bespaartips

Op zoek naar een budgetvriendelijke warmtepomp? Een ervaren en erkende installateur vertelt je welke warmtepompen het beste zijn voor je portemonnee en geeft je advies op maat. Kom snel en eenvoudig in contact met verschillende erkende installateurs via onze offertedienst.

goedkoopste warmtepomp

 

1. Goedkoopste warmtepomp qua type

Er zijn 2 soorten warmtepompen die duidelijk het goedkoopst zijn in aanschaf. Een geothermische warmtepomp is alleen geschikt voor nieuwbouw of ingrijpende renovaties en is vrij prijzig. Welk type warmtepomp is het goedkoopst? Hieronder meer uitleg:

 

Lucht warmtepomp

Dit type warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht om je woning te verwarmen. De prijzen voor deze warmtepompen starten vanaf € 4.000 (excl. btw en incl. plaatsing). De opgenomen warmte is op 2 manieren te verdelen in je huis:

  • Lucht-lucht warmtepomp: deze staat algemeen bekend als de goedkoopste warmtepomp in aanschaf. Deze warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenomgeving en verwarmt je ruimte of hele woning met warme lucht. Dit systeem kan ook functioneren als airco in de zomermaanden.
  • Lucht-water warmtepomp: een lucht-water warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht om je sanitair water en je woning te verwarmen. Dat doet deze door de warmte af te geven aan het water voor de centrale verwarming en/of het sanitair water. Bij zo’n warmtepomp heb je zowel een binnen- als een buitenunit en voor zo’n pomp betaal je dus meer dan voor een lucht-lucht warmtepomp.

 

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp combineert een cv-ketel met een warmtepomp. Het is een budgetvriendelijke stap naar een duurzame verwarming. Zo’n hybride installatie kiest automatisch de meest voordelige energiebron: gas met de cv-ketel of elektriciteit met de warmtepomp. Deze combinatie is een betaalbare keuze voor wie de overstap naar een volledig warmtepompsysteem nog niet wil of kan maken.

Voor een hybride warmtepomp betaal je gemiddeld € 8.000 – 15.000 (excl. btw en incl. plaatsing). De prijs van zo’n warmtepomp valt mee omdat de plaatsing erg snel en gemakkelijk verloopt. Zo hoef je niet je bestaande radiatoren te vervangen, waardoor je extra bespaart.

 

Welk type warmtepomp kies ik?

De keuze voor een lucht warmtepomp of een hybride warmtepomp hangt af van je persoonlijke wensen en je woning. Is je huis goed geïsoleerd of wil je kleine, aparte ruimtes verwarmen en verkoelen? Dan kan een lucht-lucht warmtepomp zeker volstaan. Een hybride warmtepomp is vooral geschikt voor bestaande woningen die nog niet optimaal geïsoleerd zijn.

Wil je meer informatie over deze warmtepompen? Een installateur kan je verder informeren over deze systemen en geeft je advies op maat. Start je aanvraag hier.

 


2. Goedkoopste warmtepomp qua merk

De prijs van een warmtepomp hangt ook af van het merk. Welke fabrikant produceert de beste, goedkoopste warmtepompen en hoe ben je zeker van de beste prijs-kwaliteitverhouding? Enkele merken:

  • Remeha: dit is een bekend Nederlands warmtepomp merk. Het bedrijf is opgericht in Apeldoorn in 1935 en maakt verschillende systemen voor de verwarming van je woning en sanitair water. Zo staat Remeha bekend om de verschillende beschikbare condensatieketels. Maar deze fabrikant maakt ook (hybride) warmtepompen en warmtepompboilers.
  • Daikin: deze fabrikant biedt kwalitatief goede warmtepompen aan tegen een betaalbare prijs. Vooral de lucht-lucht en lucht-water systemen zijn populair vanwege de goede prestaties en redelijke kostprijs. Het Europese hoofdkantoor van dit warmtepompmerk bevindt zich in Oostende.
  • Vaillant: dit Duitse bedrijf heeft een goede reputatie voor betaalbare warmtepompen die zowel stil als efficiënt zijn. Vaillant maakt verschillende warmtepompen, zowel voor renovaties als nieuwbouw. Ze zijn een van de grote marktleiders en bieden vaak interessante promoties aan.
  • Mitsubishi: dit merk brengt interessante en kwalitatieve systemen op de markt. Mitsubishi warmtepompen zijn niet het goedkoopst om aan te schaffen, maar de installaties zijn betrouwbaar en hebben een lange levensduur. Zo zijn deze warmtepompen op lange termijn zeer voordelig.

 

Welk warmtepomp merk kies ik?

De prijs voor een warmtepomp verschilt ook per merk. Bij de bovenstaande merken vind je betaalbare modellen, maar het blijft belangrijk om goed te vergelijken. Je bekijkt het liefst zoveel mogelijk merken zodat je het beste systeem voor jouw woning kiest.

Wil je meer informatie over deze merken? Neem contact op met een installateur die je verder informeert over de voor- en nadelen van alle merken. Start je aanvraag hier.

 


3. Goedkoopste warmtepomp qua verbruik

Een derde belangrijke factor is het verbruik van je warmtepomp. Een voordelige warmtepomp bij aankoop is niet altijd de goedkoopste op de lange termijn. Het verbruik speelt een belangrijke rol in je energiekosten. Welke warmtepompen scoren goed op basis van verbruik en waar moet je op letten?

 

Stroomverbruik per warmtepomp

Warmtepompen werken op basis van stroom. Welke warmtepomp het minste verbruikt, zie je in de onderstaande tabel. In dit fictieve voorbeeld zie je het stroomverbruik per type warmtepomp bij een jaarlijks energieverbruik van 15.000 kWh.

Type warmtepompRendement warmtepompStroomverbruik per jaar
Geothermische warmtepomp3,5 - 5,52.700 - 4.300 kWh
Hybride warmtepomp4 - 53.000 - 3.750 kWh
Lucht-lucht warmtepomp3 - 4,53.300 - 5.000 kWh
Lucht-water warmtepomp2 - 43.750 - 7.500 kWh

 

Factoren verbruik warmtepomp

Hoe zorg je voor een zo laag mogelijk energieverbruik? Naast het type warmtepomp zijn er ook nog andere manieren om te besparen. Hier sommen we nog andere belangrijke aandachtspunten op:

  • Isolatiegraad woning: je woning goed isoleren is essentieel om de warmte binnen beter vast te houden. Hierdoor hoeft je warmtepomp minder hard te werken voor de gewenste temperatuur. Zorg voor een uitstekende isolatie voor je dak, vloer en muren.
  • Vermogen op maat: een te hoge of te lage capaciteit van je warmtepomp is niet efficiënt. Laat je goed adviseren over het vermogen van je warmtepomp en installeer een systeem met een vermogen dat past bij de grootte en isolatiegraad van je woning.
  • Juiste plaats: je kan wel degelijk besparen op je verbruik door je warmtepomp-units op de juiste plaats te monteren. Zet de buitenunits op een plek waar voldoende luchtcirculatie is en ook niet te ver van de binnenunits. Plaats de units voor het hoogste rendement niet verder dan 20 tot 30 meter uit elkaar.
  • Gebruik van de warmtepomp: heb je je warmtepomp correct laten plaatsen? Dan heb je zelf nog invloed op je verbruik. Kies bijvoorbeeld niet voor een te hoge binnentemperatuur en gebruik een slimme thermostaat om je verwarmingssysteem optimaal te laten werken.

 

Hoe kies ik een warmtepomp met een laag verbruik?

Het lijkt de meest logische keuze om een warmtepomp met een laag verbruik te plaatsen. Toch moet je met een paar andere factoren rekening houden. Kies de warmtepomp die het beste past bij jouw situatie om je energiekosten laag te houden.

Wil je meer informatie over het verbruik van een warmtepomp? Een ervaren installateur berekent voor jou het beste type warmtepomp, het benodigde vermogen, waar je units het beste plaatst, … Start je aanvraag hier.

 

goedkope warmtepomp

 


4. Goedkoopste warmtepomp: bespaartips

Wil je de kosten van je warmtepomp zoveel mogelijk beperken en bewust omgaan met je energieverbruik? Hier vind je nog enkele andere tips om te besparen:

  • Huidige woonsituatie: kijk eerst even naar andere duurzame investeringen voor je woning. Heb je bv. overal voldoende geïsoleerd? Moet je nog zonnepanelen plaatsen? Kies je voor vloerverwarming in je woning? Deze factoren spelen een belangrijke rol om het verbruik van je toekomstige warmtepomp zoveel mogelijk te beperken.
  • Hybride systemen: als de kosten voor een volledig elektrische warmtepomp nog te hoog zijn, is een hybride warmtepomp interessant. De combinatie van je huidige cv-ketel met een warmtepomp is een perfect begin. Je kan ook een warmtepompboiler laten installeren. Dit toestel haalt warmte uit de lucht om je sanitair water te verwarmen en is verkrijgbaar vanaf € 3.000 (excl. btw & incl. plaatsing).
  • Subsidies: laat je een warmtepomp plaatsen? Dan kom je in aanmerking voor een aantal interessante subsidies. Hiermee kan je al een aardig bedrag besparen op de aankoopprijs.
  • Offertes vergelijken: de makkelijkste manier om tientallen of zelfs honderden euro’s te besparen, is door meerdere offertes te vergelijken. Zo kan je op een doelgerichte manier de beste warmtepomp zoeken en loop je geen mooie kortingen of garantieregelingen mis.

 

Laat je informeren door een specialist!

De juiste keuze voor een warmtepomp kan je op korte en lange termijn veel besparen. Is de goedkoopste warmtepomp altijd de beste optie? Nee. Een warmtepomp op maat is het belangrijkste. Combineer je aankoop met subsidies en denk aan maatregelen zoals zonnepanelen en isolatie. Met advies van een specialist kies je de beste warmtepomp.

Vind een ervaren installateur in je buurt! Via onze offerteservice ontvang je gratis en vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat van verschillende erkende installateurs. Start nu gratis je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs